SAS etablerer en ny luftfartstillatelse (AOC) i Irland med operative baser i London og Spania, opplyser flyselskapet onsdag. 

En AOC i Irland vil si at selskapet får lisens til å drive luftfart fra Irland, slik som Norwegian. Ved å opprette nye baser i utlandet vil det bli mulig å ansette personale i henhold til andre avtalevilkår enn det flyselskapet gjør i dag. 

– De tråkker i fotsporet til Norwegian, sier flyanalytiker Kenneth Sivertsen i SEB til DN. 

I meldingen sendt ut onsdag opplyser SAS at dette er et tiltak for å sikre lønnsomhet på sikt og aktivt ta del i fritidsmarkedet.

– Det er klart at selskapet fortsatt ser et behov for fortsatt å redusere kostnader. De tror kanskje de vil få et bredere nettverk i Europa ved å ta del i den fritidstrafikken som de tydeligvis satser på, sier Sivertsen. 

Tilbake til situasjonen i 2012 

SAS har tidligere varslet at selskapet vil stasjonere enkelte fly og ansatte utenfor Skandinavia for å få ned kostnadene.

– Noen av våre konkurrenter har medarbeidere som bor i Norge, formelt jobber de ved en base i Malaga i Spania, de er ansatt i et bemanningsselskap i et tredje land og leies ut til et flyselskap på Irland. Vi vil ikke gå hele veien, men må tilpasse oss virkeligheten. Ellers er vi tilbake til situasjonen vi opplevde i 2012, da vi så døden i hvitøyet fordi vi ikke hadde tilpasset oss omverdenen, har SAS-sjef Rickard Gustafson tidligere sagt til DN. 

Fordelaktig regelverk 

Ifølge Sivertsen i SEB har Irland et fordelaktig regime for flyindustrien. 

Om SAS vil lykkes eller ikke, vil han ikke spå. 

– Men de gjør en del grep som flere andre selskaper har gjort. Veldig mange selskaper innenfor flyindustrien har lokasjon i Irland, nettopp på grunn av regelverket. Både på gjeldssiden, men også skattemessig er det fordelaktig der, sier Sivertsen. 

Målet er å ha den nye virksomheten i drift fra vinteren 2017/2018 på et mindre antall avganger i tillegg til SAS' nåværende flyvninger, opplyses det. 

I begynnelsen vil den økonomiske effekten av de nye basene være liten, ifølge selskapet. Men etter hvert som virksomheten blir større vil de økonomiske effektene øke. 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Triksene som gjør deg til flyvertinnenes yndling
Dette vil de gjerne ha mer av.
01:31
Publisert: