Det bekrefter SAS-direktør Eivind Roald overfor DN.

Han legger ikke skjul på at SAS er i en utfordrende posisjon, og at nye strategiske grep er helt nødvendig for å tjene penger i årene fremover.

Til tross for at SAS har gått med milliardoverskudd det siste regnskapsåret, skal SAS nå doble de planlagte kostnadskuttene. Og selv dét er ikke nok, uttalte SAS-sjef Rickard Gustafson i forbindelse med tirsdagens kvartalsrapport.

Les hele saken her: SAS må kutte mye mer

– I dag har vi et sterkt grep om forretningsmarkedet. Men de siste årene og i årene som kommer vil den største veksten komme i fritidsmarkedet. Og vi har en klar plan om å ta et mye større grep om dette markedet, sier Eivind Roald.

Går inn i fase to

– De siste årene har vi gjennomført kostnadsbesparelser og bygd opp et fundament. Nå går vi inn i fase to i omstillingen, og den handler om ekspansjon, påpeker han.

– For å greie denne ekspansjonen, som blant annet innebærer en økning i antall destinasjoner og kjøp av flere fly, er vi nødt til å skape enda bedre lønnsomhet og styrke posisjonen vår. Det vi skal kutte nå er en investering i fremtiden, sier han.

Han opplyser at SAS nå skal snu hver eneste sten for å se hvor flyselskapet kan spare mer penger.

– Noen tjenester kan falle bort, mens vi vurderer å investere mer i andre ting. Dette er noe vi nå må se nærmere på, sier Roald.

Bekrefter langt på vei ryktene

Denne gangen var det knyttet mer spenning til SAS' strategioppdatering enn selve tallene:

Markedet har ventet spent på hvilke initiativer SAS vil igangsette for å senke kostnadsnivået ytterligere.

Det har gått rykter om at SAS vil opprette en base i London eller Baltikum, og et salg av Cimber er også blitt nevnt som et mulig scenario. 

Nå bekrefter SAS-direktøren at både nye utenlandsbaser og et salg av Cimber kan være aktuelt.

– Jeg kan bekrefte at vi er inne i en fase hvor vi vurderer å opprette baser i Europa. Dette er diskutert med styret og fagforeningene, så må vi nå se nærmere på hva som er best for SAS. Ingenting er avgjort ennå, sier Roald.

– Det er snakk om flere utenlandsbaser, ikke bare én?

– Vi vurderer flere baser, ja.

– Hvor er planen å opprette disse?

– Det kan jeg ikke si noe om foreløpig, sier Roald.

Check-in.dk skriver i dag at London kan bli ny SAS-base, og viser til den ferske resultatrapporten.

På side 13 i presentasjonen skriver SAS at gjennomsnittlig timelønn i Skandinavia er 43 euro, mens den bare er 26 euro i London og 25 euro i EU-landene som gjennomsnitt.

– Ingen garanti for evig fast ansettelse

Eivind Roald understreker at denne vurderingen gjøres for at SAS skal være mer konkurransedyktig i fremtiden.

– De siste årene har det kun blitt ansatt flere flyvende medarbeidere, og en ekspansjon vil gi flere crew. Men noen garanti for evig fast ansettelse har vi selvsagt ikke for noen. Kostnadsprogrammet tilsier at vi må redusere antall bakkeansatte, som innen administrasjon og administrative funksjoner i selskapet i hovedsak, sier han.

Han påpeker at realiteten i dag er at SAS i Europa på fritidsmarkedet konkurrerer med andre flyselskaper med lavere kostnadsbase. Det må SAS forholde seg til. 

Roald bekrefter også at et salg av Cimber kan bli aktuelt.

– Vi er inne i en fase hvor vi vurderer våre investeringer i Cimber, ja. Men hvis vi selger dette selskapet, kan det være naturlig å leie det inn igjen, sier han.

Etablering av baser i utlandet kan virke som en «rød klut» på fagforeningene, sa Sydbanks aksjeanalysesjef Jacob Pedersen til Check-in.dk tidligere denne uken.

– Jeg vil heller si at den ekspansjonsfasen vi nå går inn i en er kjempemulighet for alle SAS-ansatte. Men vi må spare for å kunne ekspandere, sier Roald.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.