– Vi sto opp i morges og gledet oss til å dra på bryllupsreise, sier Monika Bruun Skjeldam (29).

Hun og ektemannen Bent Skjeldam (36) fra Trondheim giftet seg i august i år. Paret med to barn har i tiden etterpå sett frem til én ukes avbrekk fra hverdagen – på Kypros. Flybilletter og hotell har de kjøpt hos reisegiganten Ving. De hadde ordnet fri fra jobben, og besteforeldrene skulle passe barna.

Natt til mandag gikk Vings eiere – britiske Thomas Cook Group –konkurs.

Dro uvitende til Værnes

Ving hadde bestilt seter på et chartret SAS-fly, og flyet tok imot passasjerer på Værnes like før klokken 12 mandag. Brudeparet sto oppgitt i avgangshallen, og fikk ikke bli med.

– Vi så på nyhetene i morges at det foregikk ting, men hørte aldri noe fra Ving, sier Bruun Skjeldam.

Først klokken 10.39 – mindre enn to timer før avgang – fikk de beskjed om at Ving ikke ville ta dem med på flyet.

– Da var vi allerede på Værnes, sier hun.

Knut Morten Johansen i SAS sier det er Ving som bestemmer om passasjerene skal være med, eller ikke.
Knut Morten Johansen i SAS sier det er Ving som bestemmer om passasjerene skal være med, eller ikke. (Foto: Thomas Haugersveen)

Klokken 12.23 gikk SAS-flyet fra gate med kurs for Larnaca på Kypros, og mange charterturister om bord, men Vings kunder fikk ikke bli med.

Både TUI og Ving hadde bestilt seter om bord.

Ving-passasjerene hadde beskjed om at flyvningen er innstilt, mens TUI-passasjerene fikk gå om bord i flyet som vanlig.

Knut-Morten Johansen er direktør for samfunnskontakt i SAS, og sier de har fått en klar beskjed fra Ving.

– Flyet vil gå som normalt, men SAS har fått beskjed fra Ving om at deres passasjerer ikke må reise. Det er fordi det er usikkert hvilket ferieopphold de går til, sier Johansen.

TUI kan også rammes

Ekteparet Skjeldam brukte tiden på Værnes til å finne alternativer. De fikk ikke kjøpe billetter med TUI eller SAS, for setene var allerede solgt. Ektemannen er på telefonen som nummer 46 i køen hos Vings kundesenter.

– Nå prøver vi å få tak i Ving for å se om vi har hotellet på Kypros, for vi har kjøpt egen flybillett, sier han.

Flyvningen SK7533 fra Trondheim til Larnaca mandag – uten Ving-passasjerer om bord.
Flyvningen SK7533 fra Trondheim til Larnaca mandag – uten Ving-passasjerer om bord. (Foto: Flightradar24.com)

De flyr med Norwegian fra Oslo til Kypros tirsdag morgen.

– Hva tenker dere om at Ving ikke lot dere få sitte på?

– De kunne jo ha valgt å fly oss ned. Argumentet er at de ikke har en garanti for at vi kommer oss hjem, men det kunne vi ha ordnet det selv.

– Hva gjør dere når dere kommer frem?

– Da skal vi drikke sjampis. Og ta et bad, sier Bruun Skjeldam.

Thomas Cook gikk konkurs natt til mandag, og mange passasjerer var rammet på Værnes – selv om flyet gikk som vanlig.
Thomas Cook gikk konkurs natt til mandag, og mange passasjerer var rammet på Værnes – selv om flyet gikk som vanlig. (Foto: Øystein Lie)

Noen reisende med konkurrenten TUI kan få et lignende problem, fordi noen av deres kunder skulle ha fløyet med Thomas Cook denne uken.

Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig hos Vings konkurrent TUI, tidligere Star Tour, sier:

– Ja, vi har en del felles flyoperasjoner med Ving – både med Thomas Cook Airlines og med andre flyselskaper, som SAS. SAS-flyene går som planlagt og vi jobber nå med å finne alternative løsninger for de av våre passasjerer som skulle reist med Thomas Cook Airlines. Det er ikke veldig mange gjester, og vi lover at de skal komme frem. Vi har ikke full oversikt over hvem og hvor mange dette gjelder. Akkurat nå handler alt om å få oversikt og om å varsle de av våre gjester som blir påvirket av konkursen, sier Aspengren.

Ving får bli med på returen

Også et annet SAS-fly er berørt mandag:

Et fly fra Stockholm Arlanda til Aktion i Hellas flyr helt tomt sørover, og henter med hjem passasjerer for Ving, Spies og Tjæreborg fra Hellas senere i dag.

Johansen sier det er vanlig at kunder fra flere reiseoperatører er med på ett fly.

– Hva skjer med Ving-reisende fremover?

– På returen fra Kypros til Norge vil vi ha Ving-passasjerer med hjem. Når delte flyvninger går, er vi innstilt på å ha med passasjerer hjem. SAS vil operere som normalt og oppfyller kontrakten med å fly folk hjem, sier Johansen.

Neste SAS-charter fra Norge med flere reiseselskaper går onsdag denne uken, og antakelig vil Ving-passasjerene igjen bli nektet om bord.

SAS har for tiden bare få flyvninger for Ving, og SAS' største samarbeidspartner er i dag konkurrenten Apollo. Også Norwegian flyr for Ving og andre reiseoperatører. I tillegg flyr Ving med fly fra et av konsernets egne flyselskaper – Thomas Cook Airlines Scandinavia. Disse flyene skal være innstilt fra mandag, og det er ukjet hva som skjer videre med flyene og flyselskapet.

Norwegian: Kontakt Ving

Ving-reisende som skal fly med Norwegian, henvises til Ving for informasjon. På Vings hjemmeside står det at andre flyselskaper tar med passasjerer.

«Reiser bestilt med et vanlig flyselskap som British Airways, Norwegian, Thai Airways etc. blir ikke berørt,» står det hos Ving.

DN har spurt Norwegian om Ving-kunder får bli med, og har fått følgende svar på e-post:

«Norwegians flyvninger går som normalt og Ving-kunder som er satt opp på våre avganger må ta kontakt med Ving for å se hvordan deres reise er påvirket,» skriver informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen.

Han legger til:

«Dette er en beklagelig situasjon for våre bransjekolleger i Thomas Cook og de reisende som er berørt. Vi vurderer fortløpende hva vi kan gjøre for å hjelpe, men på grunn av begrenset kapasitet og mange fulle fly har vi dessverre ikke mulighet til å sette opp ekstra avganger nå.»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.