Oljeprisen har skutt i været i 2018 og er siden starten av årets andre kvartal opp nær 15 prosent til rundt 77,5 dollar mandag. I samme periode har den norske kronen også svekket seg mot dollaren.

Det er dårlig nytt for det norske flyselskapet Norwegian.

– Norwegian er svært sensitivt for valutasvingninger og endringer i drivstoffpriser, skriver SEB-analytiker Jo Erlend Korsvold i en oppdatering.

Nå kutter meglerhuset estimatet for andre kvartal kraftig.

SEB tror Norwegian vil legge frem et driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på 33 millioner kroner for andre kvartal torsdag. Det er betydelig ned fra det tidligere estimatet på 658 millioner kroner.

– Oljeprisen har steget 20 prosent og kronen har svekket seg fire prosent mot dollaren siden vårt forrige estimat. Det gir kostnader før skatt på 1,6 milliarder kroner i 2018, forklarer Korsvold.

«Lavere yield enn ventet»

Han påpeker at dersom drivstoffprisene faller én prosent, øker det driftsresultatet med 75 millioner kroner for Bjørn Kjos' flyselskap, mens ett prosents svekkelse av den norske kronen mot dollaren reduserer det samme resultatet med 145 millioner kroner.

En ebitda på 33 millioner kroner er enda lavere enn resultatsmellen i fjorårets andre kvartal, der det samme resultatet endte på 59 millioner kroner, mot forventet 535 millioner kroner.

SEB-analytiker Korsvold trekker også frem en lavere yield enn ventet siden forrige estimat. Norwegian la sist uke frem trafikktallene for juni som viste at yielden, som er et begrep for snittpriser på flybilletter, falt for tredje måned på rad. Når inntektene på billetter faller, betyr det at fortjenesten på billetten blir lavere og det kan ramme overskuddet.

– Norwegian har høy operasjonell giring som gjør det sensitivt for uheldige endringer i yielden, påpeker Korsvold.

SEB skriver samtidig at Norwegians forretningsmodell er god ettersom høyere drivstoffpriser til slutt vil resultere i høyere yield da konkurrenter ruller av hedgeposisjoner.

Ser fortsatt oppside

Norwegian-aksjen har steget voldsomt på Oslo Børs siden den britisk-spanske British Airways-eieren International Airlines Group (IAG) meldte seg som mulig kjøper av Norwegian i april. Budinteressen sendte kursen til himmels, og så langt i år er aksjen opp rundt 35 prosent til 238 kroner, etter å ha falt noe tilbake.

– Etter vårt syn er selskapet fortsatt i spill siden den drivstoffeffektive flåten er attraktiv i et marked der dette er viktig. Vi tror IAG kan komme med et bud på nær 375 kroner per aksje, men vi har satt ned kursmålet vårt til 275 kroner per aksje fra 300 kroner per aksje, ettersom vi antar sannsynligheten for et bud er 50 prosent, og ser et nedside-scenario på 180 kroner per aksje dersom IAG trekker seg fra prosessen.

I rapporten skriver SEB at Norwegian har et stort potensial for å øke dets såkalte «tillegsinntekter», som er omsetning som ikke kommer fra flybilletter.

– Noen av dets konkurrenter har opptil 40 prosent av de totale inntektene herfra. Vi forventer ytterligere produkter og initiativer og tror tilleggsinntekter vil øke til 18 prosent av omsetningen innen 2019, opp fra rundt 16 prosent i 2017. (Vilkår)

På Kjøkkenbenken: Thermomix
Mathias Steinbru tester Thermomix
01:24
Publisert: