I den sørlige delen av California ligger den 35.000 kvadratkilometer store Mojaveørkenen. Den strekker seg også over statene Utah, Nevada og Arizona. I hjørnet av ørkenen ligger en tidligere militærbase som brukes for å ta vare på sivile fly, fraktfly og militærfly. I utkanten av denne basen ligger en stor lagringsplass, også kalt flykirkegård, for langtidsoppbevaring av fly som er tatt ut av drift.

Sender ulykkesfly til ørkenen

I løpet av de siste dagene har det amerikanske lavprisselskapet Southwest Airlines sendt syv av ulykkesflyene 737 Max til oppbevaring, melder flybransjemediet Check-in.dk.

Southwest Airlines satser i likhet med Norwegian på lavprissegmentet, og flyr innenriks i hele USA.

Alle fly av typen 737 Max har vært satt på bakken i USA siden 13. mars etter at det amerikanske luftfartstilsynet (FAA) utstedte et flyforbud etter ordre fra USAs president Donald Trump. Bakgrunnen er at FAA fant likheter mellom flystyrten i Etiopia og den som skjedde noen måneder tidligere i Indonesia. Begge styrtene skjedde med flyet 737 Max – uten noen overlevende. Disse flyene er nå satt på bakken verden over i påvente av en sikkerhetsoppdatering.

Southwest Airlines har totalt 35 Boeing 737 Max. Det ventes at selskapet vil flytte resten til oppbevaring i ørkenen i løpet av de kommende dagene, skriver Check-in.

Slik ser deler av Victorville Airport ut fra luften.
Slik ser deler av Victorville Airport ut fra luften. (Foto: Google Maps)

Billigere lagring

Check-in skriver at man vil kunne redusere kostnadene knyttet til lagring av flyene ved å la de stå på langtidsoppbevaring ved Victorville Airport i ørkenen i stedet for å ha de stående på flyplassene. Den tørre ørkenluften er også bedre for oppbevaring av fly.

De øvrige flyene står på flyplasser rundt om i USA og venter på å få klarsignal til å fly ut i ørkenen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Kjempeviktig at bærekraft også blir lønnsomt, sier Jenny Skavlan, som skal være med og kåre 30 ledestjerner under 30 år
Vet du om noen som dytter Norge i bærekraftig retning? Tips oss på d2.no/ledestjerner
01:41
Publisert: