Tirsdag ble de første detaljerte undersøkelsene av komponenter fra ulykkeshelikopteret gjennomført. De foreløpige funnene er knyttet til aksel-forbindelsen mellom motoren og hovedgirboksen.

Inspeksjonene vil gjelde alle nyere helikopter av typen AS350, AS550 og EC130.

– Airbus Helicopters karakteriserer inspeksjonen som en «føre var»-inspeksjon for å ivareta luftdyktigheten til helikoptertypen, heter det i en pressemelding fra Statens havarikommisjon for transport.

Havarikommisjonen hadde natt til onsdag ikke anledning til å svare NTB på hvor stor andel av norske helikoptere kan utgjøre.

Jobber videre

Havarikommisjonen har foreløpig ikke fastslått hvorvidt svikt i akselforbindelsen mellom motor og hovedgirboks har bidratt til ulykken.

– For å få en fullstendig forståelse av ulykken vil Havarikommisjonen sammenholde all informasjon fra undersøkte komponenter, eventuelle data fra lagringsenhet, ulykkessted, vitner og andre som har vært involvert i produksjon, vedlikehold og drift av helikopteret, skriver Havarikommisjonen.

Seks omkomne

Ulykken skjedde 31. august i forbindelse med Høstsprell-festivalen i Alta. Fem av de omkomne, ungdommer som alle kom fra Alta, deltok i en sightseeingtur over området som en del av tilbudet fra festivalen. Festivalen ble avlyst etter ulykken.

Havarikommisjonen sier at den ikke har indikasjoner på at helikopteroperatøren, Helitrans AS, har utført arbeid utover foreskrevet visuell inspeksjon i det nevnte området.

Helikopteret var av typen Airbus H125, tidligere kjent som AS350. Det var helt nytt og ble levert til Helitrans i juni i år. Ifølge Helitrans hadde det fløyet knapt 73 timer.

Komponenter

Undersøkelsene som ble fullført tirsdag, ble gjort med bistand fra den franske havarikommisjonen (BEA) og tekniske rådgivere fra Airbus Helicopters og motorprodusenten Safran Helicopter Engines.

Airbus doblet resultatet

Forrige uke ble Havarikommisjonen og politiet ferdig med undersøkelser på ulykkesstedet.

Havarikommisjonen har tidligere uttalt at helikopteret har en elektronisk motorstyring og drivstoffkontroll samt minnefunksjoner som kan bidra med informasjon til kommisjonens kartlegging av hendelsesforløpet.

– Minneenheten fra helikopterets lagringsenhet er fortsatt til undersøkelse. Enheten var mer varmeskadd enn første observasjon indikerte, heter det i pressemeldingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.