Sentralbanksjefer fra hele verden samlet seg i Stockholm fredag for å feire den svenske sentralbankens 350-årsdag. Både Federal Reserves nye sjef Jerome Powell og Mark Carney, som er leder for den britiske sentralbanken, var til stede under banketten, men det er uklart om de hadde med seg noen gaver.

Uansett er det liten tvil om hvem som kom med den kjipeste presangen til Riksbank-sjef Stefan Ingves. Allerede tidlig fredag morgen kom Det svenske gjeldskontoret med et veddemål som sendte svenskekronen rett til værs.

En sterk krone sto ikke på ønskelisten til en sentralbanksjef som iherdig forsøker å få fart på prisveksten.

Svenskekronen skjøt opp fra rekordsvakt nivå

Fredag morgen publiserte Det svenske gjeldskontoret en pressemelding der det skriver at det vil innta en posisjon for en sterkere kronekurs, med mål om å redusere kostnadene knyttet opp mot statsgjelden.

Posisjonen går ut på at gjeldskontoret gradvis vil kjøpe opptil syv milliarder svenske kroner.

– Basert på det generelle bildet av svensk økonomi, er vår mening at den svenske kronen er svak for øyeblikket og at den etterhvert vil styrke seg, sier Hans Lindblad, som er direktør for gjeldskontoret, i en pressemelding.

I Sverige er det gjeldskontoret som har ansvaret for å forvalte statsgjelden, og for å redusere kostnadene knyttet til dette. I Norge er det sentralbanken som har denne oppgaven.

Den svenske kronen skjøt umiddelbart til værs og styrket seg rundt ti øre mot euro.

En euro kostet 10,21 svenske kroner fredag kveld, og dermed fortsetter svenskekronen å styrke seg etter at den i midten av mai nådde sitt svakeste nivå siden finanskrisen.

Nektet å si om Riksbanken var varslet

Riksbanken og Stefan Ingves har siden 2015 tydd til det mange mener er ekstreme midler i et forsøk på å få inflasjonen opp. Rentene er blitt kuttet til under null og sentralbanken har kjøpt store deler av landets obligasjoner.

Kritikerne mener at sentralbanken har gått for langt i å drive ned valutaen, og at dette truer den økonomiske stabiliteten.

Kjerneinflasjonen er fremdeles et godt stykke under målet på to prosent, noe som har ført til at renten på minus 0,5 prosent ble holdt uendret på rentemøtet i april, og at rentehevingen ble utsatt til slutten av året.

Kjerneinflasjonen er et justert mål på prisveksten i økonomien.

Ifølge Bloomberg sa Lindblad under banketten fredag at det ligger i gjeldskontorets mandat å vedde på kronekursen, men han nektet å si om han hadde diskutert trekket med Riksbanken i forkant.

– Dette er en låvebrann

Reaksjonene på det overraskende trekket har ikke latt vente på seg.

– Riksbanken har jobbet i årevis med å redusere svenskekronen til konfetti, og så kommer gjeldskontoret og gjør det motsatte! skriver analytiker i Nordea Markets Martin Furulund på Twitter.

Analytikeren trekker frem at dette er et moderat beløp sammenlignet med kjøpet på 50 milliarder i 2009, som markerte det foreløpige bunnpunktet for svenskekronen.

Stefan Mellin, analytiker i Danske Bank, peker på at selv om beløpet er mye mindre enn i 2009, så hadde gjeldskontoret Riksbanken i ryggen den gangen. Denne gangen er ønskene deres i konflikt.

– Man burde ikke undervurdere signaleffekten dette innebærer, sier Mellin til Bloomberg.

Mellin sier også at gjeldskontoret tidligere er blitt nektet mandat til å gjøre slike kronekjøp av regjeringen, fordi det har vært i strid med interessene til Riksbanken.

– At de nå gjennomfører dette, er overraskende. Dette er en låvebrann, sier Mellin.

– Historisk har dette vært et sterkt positivt signal

SEB-analytiker Carl Hammer skriver på Twitter at dette er et meget godt tegn for dem som håper at svenskekronen skal styrke seg.

– Historisk har dette vært et sterkt, positivt signal for at svenskekronen skal styrke seg mot euro videre fremover, skriver han.

Hammer legger til at dette ikke er snakk om et meget stort kronekjøp, og at det sånn sett vil bety lite. Likevel er det signaleffekten fra gjeldskontoret som er viktig, i og med at de har truffet blink før når de har inngått store valutaveddemål.

– Det blir spennende å se hva svaret fra Riksbanken blir, sier Hammer, ifølge Financial Times. (Vilkår)

Er det greit med shorts på jobb?
Vi har sjekket tre arbeidsplasser.
02:43
Publisert: