Norge skal kjøpe totalt fem nye maritime overvåkingsfly av typen P-8-Poseidon. Amerikanske myndigheter godkjente nylig salget av flyene til Norge og oppga i den anledning prisen til 1,75 milliarder dollar, drøyt 15 milliarder kroner.

Dette er over 5 milliarder kroner mer enn det regjeringen opplyste til Stortinget at anskaffelsen vil koste.

Forhandler fortsatt

Underdirektør Ann Kristin Salbuvik i Forsvarsdepartementet understreker at den formelle kontrakten om flykjøpet ikke er inngått, at forhandlinger pågår og at Norge først forventer et endelig tilbud i begynnelsen av 2017.

– I de videre forhandlingene forventer norske myndigheter å oppnå store skalaeffekter som følge av samproduksjon med store leveranser til våre største allierte, opplyser hun til NTB.

– Videre er flere kostnadselementer knyttet til den planlagte anskaffelsen, en del av de pågående forhandlingene. Vi har også holdt, og vil holde Stortinget orientert på egnet måte, sier Salbuvik.

Gradert informasjon

Salbuvik viser også til at deler av leveransene er høyt gradert, og at kostnader over Etterretningstjenestens budsjetter er gradert informasjon.

Hun kommenterer ikke opplysningen om at prisavviket på 5 milliarder kroner er tre ganger så høyt som Etterretningstjenestens samlede årsbudsjett. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette er LA-politiets spesielle metode for å bekjempe kriminalitet
DN ble med politiet i LA ut på jobb.
00:38
Publisert: