Lørdag ble det brudd i lønnsforhandlingene mellom NHO Luftfart og de organiserte i Norsk Flytekniker Organisasjon. Det har gått utover mange flypassasjerer. Flere fly er blitt kansellert som følge av konflikten.
– I en konflikt er lockout det eneste virkemiddelet arbeidsgivere har, og vi gjør dette for å få flyteknikerne tilbake til forhandlingsbordet. Når flyteknikerne har så urealistiske krav, mener vi det er riktig at alle medlemmene til NFO er en del av konflikten, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO i en pressemelding.
Nå går arbeidsgiversiden til lockout mot flyteknikerne fra natt til søndag 26. juni. Dermed utestenges resten av flyteknikerne fra arbeidet sitt – også de som ikke er tatt ut i streik.
– Lockout er et virkemiddel vi svært sjeldent benytter. Men NHO er nødt til å svare når et lite, frittstående forbund har fremmet et ekstremt lønnskrav, langt utover det man er blitt enig med andre yrkesgrupper om, fortsetter Almlid i NHO i pressemeldingen.
Tirsdag kveld svarer NFO-leder Jan Skogseth på varselet om lockout.
– Vi får beskjed om at vi må høres i løpet av uken. Det er spesielt å kontre med en lockout på denne måten her. Det er grotesk å gamble på menneskeliv på denne måten, sier han til TV 2.
Rammer luftambulansen nærmest umiddelbart
20 flyteknikere i Babcock blir tatt ut i lockout fra søndag. Babcock drifter ambulanseflyene i Norge.
– I likhet med de fleste andre beklager vi at konflikten har nådd dette nivået. Som medlem i NHO Luftfart forholder vi oss selvsagt lojalt til de tiltakene NHO mener er nødvendig for å få partene tilbake til forhandlingsbordet. Når vedtaket om arbeidsstans (lockout) trer i kraft natt til søndag, vil det kun ta timer før ambulansefly må tas ut av tjeneste. Erfaringsmessig vil alle ambulanseflyene i løpet få dager stå på bakken uten tilsyn av flytekniker, sier daglig leder Marius Hansen i Babcock Norden.
– Hvor langt kan det gå før det blir fare for liv og helse, og tvungen lønnsnemnd?
– Det er en vurdering som ligger utenfor Babcocks kompetanseområde, sier Hansen.
Overfor DN avviser NHO at lockouten er et forsøk på å tvinge frem tvungen lønnsnemd. Dette har staten anledning til, for eksempel når det dreier seg om liv og helse.
Avviser virkelighetsbeskrivelse
DN var i kontakt med NFO-leder Jan Skogseth umiddelbart etter at nyheten om lockout ble kjent. Han hadde ikke anledning til å kommentere saken da. I et intervju tidligere tirsdag, forsvarte Skogseth streiken og avviste NHOs virkelighetsbeskrivelse.
– Vi kjenner oss ikke igjen i snittlønnen som NHO mener vi tjener. En flytekniker som jobber kun dagtid, tjener underkant av 600.000 kroner i året. Minstelønnen til en flytekniker er underkant av 32.000 i måneden. Det er lavere enn elektrofagenes minstelønn, sa Skogseth.
SAS sier lockout er et trist utfall.
– Men som medlemmer av NHO Luftfart støtter vi selvsagt NHOs beslutning om lockout, sier Lars Wigelstorp Andersen i SAS' presseavdeling til DN og fortsetter:
– Vi skal nå bruke de neste par dagene å se på dette og vurdere konsekvenser hvis det skulle gå så langt. Så vil vi underrette alle våre reisende som eventuelt berøres.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.