EFTA-overvåkingsorganet ESA har onsdag kommet til at den norske flypassasjeravgiften ikke utgjør ulovlig statsstøtte etter EØS-avtalen, og har derfor avvist den innsendte klagen fra NHO Luftfart.

- ESA kan ikke ta stilling til om flypassasjeravgiften er god skattepolitikk, men kun vurdere om den utgjør ulovlig statsstøtte. Og det gjør den ikke, sier ESA-president Sven Erik Svedman i en melding.

Norge innførte avgiften i desember 2015 på alle kommersielle flyvninger fra norske flyplasser fra juni 2016. Transitt-passasjerer var unntatt.

- Fordel

Ifølge NHO Luftfart utgjør flypassasjeravgiften en fordel for flyselskap som opererer på ulike nett, og betjener mange destinasjoner, og som samarbeider med andre selskaper.

«Unntaket kan påvirke flyselskaper ulikt ut fra hvilken forretningsmodell de bruker. Men unntaket er et resultat av en innretning som trengs for at dette avgiftssystemet skal kunne fungere og være effektivt. I henhold til EØS-reglene utgjør dette ikke ulovlig statsstøtte», skriver ESA.

ESA ga allerede i mai i fjor norske myndigheter melding om at det ikke anså avgiften for å være ulovlig statsstøtte, og opprettholder dermed nå sitt syn.(Vilkår)

DennisHauger_teaser
Ingen nordmann har noen gang kjørt Formel 1. Dennis Hauger (14) er på god vei til å bli den første.
00:17
Publisert: