I 2010 dro Sveriges kronprinsesse Victoria og prins Daniel på deres første reise som ektepar. Nå viser dokumentlekkasjen etter Paradise Papers at det eksklusive privatflyet de brukte under bryllupsreisen er registrert på skatteparadiset Bermuda, skriver SVT.

– Dette er ikke opplysninger som er kjent for oss overhodet, sier informasjonssjef Margaretha Thorgren ved det svenske slottet til SVT.

Fjernsynskanalen har gjennom tv-programmet «Uppdrag granskning» undersøkt dokumenter fra Paradise Papers.

Gave fra milliardær

Reisen med privatflyet var en gave fra den svenske entreprenøren og milliardæren, Bertil Hult, som blant annet har bygd opp språkimperiet EF-Education First. Han omtales av den svenske fjernsynskanalen SVT som en av verdens rikeste personer og en nær venn av den svenske kongefamilien.

Ifølge dokumentlekkasjen er Hult kunde hos advokatfirmaet Appleby, som har hjulpet ham med å registrere ulike selskaper i Bermuda, for å slippe innsyn og betale skatt. De fleste av dokumentlekkasjene kommer fra dette advokatfirmaet, og skal ifølge tv-programmet avsløre en alternativ selskapsstruktur, med over 25 selskaper i forskjellige skatteparadis, for det meste på Bermuda.

Registrert på et postboksselskap

Flyet til Hult er registrert på et postboksselskap i skatteparadiset, som eies av ytterligere et postboksselskap, som igjen eier et komplekst nettverk av selskaper, skjult av skatteparadisets anonymitet. Et postboksselskap er et selskap som er registrert et sted uten å ha virksomhet der.

SVT har ikke lykkes å få en kommentar fra Hult, men har fått svar fra EF på mail.

– Vår selskapsstruktur verden over speiler den virksomheten vi bedriver i de ulike landene der vi er representert, og målet med den strukturen er ikke å «unngå skatt», som dere spekulerer i, skriver EF til SVT. (Vilkår)

Audis feteste
Audi RS 5 er raskere og sterkere enn noensinne, likevel savner vi den gamle modellen.
01:42
Publisert: