Kontoret for USAs handelsrepresentanter (USTR) sier i en uttalelse at Verdens handelsorganisasjon (WTO) gjentatte ganger har funnet ut at EU subsidierer franske Airbus. Det har hatt negative følger for USA, slår representantene fast.

– Denne saken har vært under behandling i 14 år. Nå er det på tide med handling, sier USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer.

USTR har laget en liste over EU-produkter som kan rammes av tollen, alt fra melkeprodukter og vin til produkter i flyindustrien.

EU-seier

Trusselen ses av mange på som en gjengjeldelse etter nederlaget amerikanerne led da WTO for to uker siden konkluderte i den årelange striden mellom den amerikanske flyprodusenten Boeing og Airbus. WTO fastslo at Boeing mottok ulovlige subsidier fra USA.

EU så på kjennelsen som en seier. Den innebærer at EU nå kan kreve erstatning for tapte inntekter som et resultat av en urettferdig markedssituasjon som ble skapt av de amerikanske subsidene.

Mangeårig strid

Lighthizer sier at WTO nå behandler en søknad fra Washington om å få erstatning på rundt 11 milliarder dollar fra EU for de negative følgene av det USA mener er ulovlige EU-subsidier til Airbus.

Striden mellom Airbus og Boeing har vært svært langvarig og ble for første gang brakt inn for WTO i 2005. Begge selskapene har anklaget hverandre for å ha mottatt ulovlige subsidier.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.