Etter over 13 år med ulike roller innen finans i Telenor, og senest som leder for finansiering, på stammespråket kalt treasury, går Torbjørn M. Wist inn i konsernledelsen til SAS. Han begynner i mars neste år, og dermed er en nordmann tilbake i ledelsen etter at Eivind Roald ga seg ved utgangen av november og gikk til oppkjøpsfondet Altor.

1 Hvordan kom du i kontakt med SAS?

– Jeg ble kontaktet av en hodejeger før sommerferien og så har det vært en lang prosess i løpet av høsten sammen med konsernsjef Rickard Gustafson, resten av ledelsen og styret i SAS. Det er spennende hvordan SAS har vært gjennom en tøff reise siste fem år og lykkes veldig godt med å utvikle selskapet og få på plass ny finansiering.

2 Også erkerivalen Norwegian har søkt etter en ny finansdirektør i høst. Har du snakket med dem?

– Jeg har sett at Norwegian var ute med en annonse i flere medier, men jeg har ikke snakket med dem overhodet. Jeg var allerede i dialog med SAS og har vært hellig overbevist om at det var det riktige for meg.

3 Hva kan SAS lære av deg?

– Både telekom og luftfart er utsatt for sterk konkurranse, dog har de ulike bransjene litt annerledes finansielt utgangspunkt. Jeg vil bidra med erfaring fra krevende finansielle prosjekter, forvaltning av verdier og med kontaktnettet i finansmarkedet. Jeg har tro på åpenhet og et godt samarbeid mellom ulike interessenter i selskapet. Det er sikkert flåsete sagt; mål scores av spillere, men det er hele laget som vinner.

4 Hva er de største utfordringene til SAS?

– Jeg tenker at selskapet har tre utfordringer: Konkurransesituasjonen, kostnadsbase og kapitalstruktur. Man er kommet langt i å håndtere det, men er på ingen måte i mål. Jeg håper min bakgrunn fra kompliserte prosesser kan være et godt bidrag.

5 Hvor mye skal du pendle til Stockholm fremover?

– Jeg vil bli ansatt i Norge, men det sier seg selv at jeg skal tilbringe mye tid på hovedkontoret i Stockholm. Selv om Telenor på Fornebu har vært mitt kontor i mange år, har jeg stadig vært på reise over hele verden og har ikke tall på antall reisedøgn. På en måte er det befriende at det meste av pendlingen blir innenfor Skandinavia.(Vilkår)

Derfor bør du betale litt ekstra for de støyreduserende hodetelefonene
Gråbeins Gadget Guide: Hodetelefoner med støyreduksjon bør koste litt, og selvsagt skal de de være trådløse.
01:37
Publisert: