American Airlines-aksjen steg syv prosent ved børsåpning på Wall Street i New York torsdag etter meldingen om at selskapet trolig vil gå med overskudd i årets andre kvartal. Det skjer etter ni kvartaler på rad med tap. Forretningstrafikken øker kraftig i takt med at koronarestriksjoner fjernes, melder Bloomberg. Det gjør også trafikken på internasjonale ruter.

Omsetningen i første kvartal utgjorde 84 prosent av tilsvarende kvartal i 2019, året før pandemiutbruddet. Og American melder at salget i andre kvartal ligger an til å overstige samme kvartal i 2019 med åtte prosent – altså at omsetningen blir høyere enn før pandemien.

Det skyldes delvis høyere billettpriser som følge av høyere oljepris, men det er også et tegn på at etterspørselen er tilbake.

USA ser positive tegn først

Den positive meldingen fra American Airlines dro også med seg de andre børsnoterte flyselskapene torsdag. United Airlines topper vinnerlisten på Wall Street med en oppgang på 12,3 prosent etter snaut to timers handel torsdag. Også United – som er partner av SAS gjennom flyalliansen Star Alliance – varslet onsdag om overraskende gode bookingtall, ifølge Reuters.

Også de amerikanske flyselskapene Delta Air Lines og Southwest Airlines var begge opp vel fem prosent torsdag.

Samleindeksen Supercomposite Airlines Industry Index, som består av ni børsnoterte flyselskaper i USA, var torsdag opp over seks prosent i den tidlige handelen.

De positive signalene fra USA – særlig blant de forretningsreisende – står i kontrast til utviklingen så langt fra hjemlige flyselskaper. Både SAS og Norwegian har de siste månedene meldt om en forsiktig gjeninnhenting etter korona, og særlig førstnevnte regner med at forretningstrafikken vil bli på et lavere nivå enn før pandemien.

I mars 2022 hadde SAS gjenvunnet cirka 60 prosent av inntektsnivået sammenlignet med «normalen» i mars 2019.

Dro med seg turistbransjen

Og også andre reiselivsrelaterte selskaper er i vinden. Expedia Group, som blant annet eier Hotels.com, er opp snaut fem prosent mens Norwegian Cruise Lines er opp vel fire prosent. Dette smitter også over på hotellindustrien der S&P Supercomposite Hotels Industry Index stiger med mer enn tre prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.