Etter at et fly av typen Beoing 737 Max styrtet i Etiopia forrige søndag, har en rekke land, flyselskaper og luftfartsmyndigheter satt flyene på bakken.

En stund var det kun USA som lit dette flyet ta til vingene, men onsdag kveld kom kontrabeskjeden, annonsert av president Donald Trump-

– Vi kommer til å gi ut en hasteordre om å forbud mot å fly alle fly av typen 737 Max 8 og 737 Max 9, fortalte Trump reportere i Det hvite hus på onsdag kveld.

Nå avslører Washington Post at snuoperasjonen kom etter at det amerikanske luftfarstilsynet har funnet likheter mellom flystyrten i Etiopia og den som skjedde noen måneder tidligere i Indonesia.

Ny informasjon fikk USA til å snu

Da et av Ethipian Airlines sine Beoing 737 Max-fly styrtet like etter at det hadde tatt av fra hovedstaden i Etiopia forrige søndag, utløste det raskt spekulasjoner.

I oktober i fjor hadde et fly av samme typen styrtet i Indonesia, med tilsvarende katastrofale følger. 157 mennesker mistet livet i flystyrten i Etiopia, mens 189 mennesker mistet liver i Indonesia.

Washington Post siterer tre anonyme kilder på at det amerikanske luftfartstilsynet har fått rede på ny informasjon fra vraket til det styrtede flyet i Etiopia som har likheter med flystyrten i Indonesia. Ifølge avisen skal dette ha vært årsaken til at flyene ble satt på bakken også i USA.

Bare noen timer tidligere på kvelden hadde Canada satt sine tilsvarende fly på bakken.

Canadas transportminister sa at en gjennomgang av satellittdata viste likheter mellom de to flystyrtene.

Ny informasjon ble avgjørende

Noen minutter etter at Trump hadde annonsert at 737 Max-flyene ville bli satt på bakken også i USA, kom det amerikanske luftfartsilsynet med en pressemelding der de skriver at avgjørelsen om å sette flyene på bakken ble tatt på bakgrunn av ny informasjon som ble hentet inn og analysert i dag.

- Denne informasjonen, sammen med satellittdata som ble satt sammen i dag tidlig, førte oss til denne avgjørelsen, skriver tilsynet.

Noen minutter senere kom Boeing selv med en pressemelding de de støtter avgjørelsen om å sette flyene på bakken.

– Etter å ha konsultert med amerikanske luftfartsmyndigheter, har Boeing besluttet – for å forsikre folk om flyets sikkerhet – å anbefale å sette hele den globale flåten av flytypen 737 Max på bakken, skriver selskapet.

Samtidig understreker Boeing at de fremdeles har full tiltro til flyene sine.

74 fly av denne typen i USA

– Boeing er et fantastisk selskap. De jobber veldig, veldig hardt nå, la presidenten til.

Trump sier også at flyselskapene har gått med må beslutningen.

Boeing falt brått på New York-børsen etter at nyheten ble kjent, men hentet seg inn igjen utover kvelden og endte i pluss.

Norwegian var tidlig ute med å sette sine 18 fly av denne typen på bakken, etter rå fra norske luftfartsmyndigheter.

Av de mer enn 350 Beijing 737 Max-flyene som er i drift, er 74 fløyet av amerikanske flyselskaper, ifølge amerikanske luftfartsmyndigheter.

– Sikkerheten til det amerikanske folk, og alle mennesker, er det vi er mest opptatt av, sier Trump.

Presidenten sa videre at Boeing forhåpentlig snart vil komme opp med en forklaring på hva som har skjedd, men at flyene dere ser satt på bakken frem til da. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik sa Norwegian-sjef Bjørn Kjos unnskyld på Twitter
01:17
Publisert: