Lavprisselskapet Norwegian har vært igjennom nok en tøff sommer. Tusenvis av passasjerer måtte skyve på ferieplanene i juni som følge av kansellerte Norwegian-avganger. Krisen ble løst ved at pilotene i selskapet gikk med på å selge fridager. Ekstraordinært innleie av fly med mannskap har kostet Norwegian 150 millioner kroner i andre kvartal. 

Etter oppstarten av langdistanse for fire år siden, har bruk av innleide fly med mannskap, såkalt «wet lease», blitt vanlig i Norwegian. 

En gjennomgåelse av resultatrapportene til Norwegian viser at innleie med mannskap har kostet 1,2 milliarder kroner på tre og et halvt år.

Det europeiske «wet lease»-markedet har strammet seg til, og Norwegian har derfor blitt tvunget til å se mot USA for å finne fly.

Følg utviklingen til Norwegian-aksjen på Oslo Børs her.

Skal du fly med Norwegian i august kan du nå ende opp i Hillary Clintons gamle kampanjefly.

Clinton-fly starter opp fra 1. august

Lørdag trillet et Boeing 737–800 inn på rullebanen på Oslo lufthavn. Norwegians ferske innleide fly er ikke et hvilket som helst. Det ble brukt i valgkampen til presidentkandidat og tidligere utenriksminister Hillary Clinton, skriver flybransjemediet Check-in.dk. 

Flyet tilhører charterflyselskapet Xtra Airways fra Coral Gables i Florida. 

Om bord på flyet var 30 piloter og kabinansatte fra det amerikanske flyselskapet. Fra og med den 1. august skal det fly for Norwegian for å dekke opp om mangelen på fly og piloter. 

– Xtra Airways skal fly for oss i august med mulighet for forlengelse. De vil operere en Boeing 737-800, hvilket er samme flytype som vi selv benytter på europeiske flyvninger, sier informasjonssjef Daniel Kirchhoff i Norwegian i Danmark til Check-in.

Staben, pressen og Secret Service

Det innleide flyet har tidligere fløyet for Airberlin, russiske Orenair og Corendon Dutch Airlines, og ble i januar 2016 leaset av charterselskapet Xtra Airways. 

Flyet var Hillary Clintons kampanjefly fra «Stronger Together»-kampanjen fra slutten av august i fjor og frem til presidentvalget 8. november i fjor. Den gang var flyet innrettet med fire kabiner til Hillary Clinton, staben, pressen og Secret Service-agentene. 

Nå er flyet innrettet med 168 seter til Norwegian-passasjerer. 

Flyet er fortsatt prydet i blått og hvitt slik det var da Clinton fløy det rundt i USA for å sanke stemmer. Kampanjelogoen på halen og vingene er dog blitt malt over. Det samme er slagordet «Stronger Together – hillaryclinton.com». 

 Clinton ville stanse Norwegians USA-drøm

Selv om Norwegian og Clinton nå har delt samme fly, deler de ikke synet på hvor Norwegian skal få tillatelse til å fly. Under den amerikanske valgkampen ba hun daværende president Barack Obama om å stoppe Bjørn Kjos og Norwegian sitt forsøk på å få tillatelse til å fly til og fra USA. 

– Hillary Clinton oppfordrer Obama-administrasjonen til å ikke gå videre med prosessen som behandler Norwegian Air Internationals (NAI) søknad, sa Clintons kampanjesjef Nikki Budzinki i en pressemelding.

NAI er Norwegians irskbaserte datterselskap, som formelt har søkt lisensen i USA.

I desember i fjor fikk Norwegian tillatelse fra det amerikanske transportdepartementet til å fly til og fra USA, og i USA.(Vilkår)

Erna gjennom fire år i bilder
Lørdag starter Erna Solberg på alvor sin valgkamp for fire nye år som statsminister. Her er et tilbakeblikk i bilder på hennes første periode som statsminister.
01:26
Publisert: