Som blant andre Olav Thon, Kjell Inge Røkke, John Fredriksen og Petter Stordalen i Norge, har danske Martin Møller Nielsen (53) startet fra null, og uten nevneverdig utdannelse bygget seg opp til en av sitt lands aller rikeste personer.

Møller Nielsen har bygget opp selskapet Nordic Aviation Capital (NAC) til verdens største utleier av regionale fly. Ifølge selskapets hjemmeside eier NAC 369 fly og drifter ytterligere 41 fly.

Men selv i hjemlandet er gründeren og mangemilliardæren Martin Møller Nielsen, som for tiden bor nær London, ganske ukjent blant folk flest, skriver Berlingske Business.

Ifølge Forbes er Møller Nielsen i dag god for 2,1 milliarder dollar (i underkant av 17 milliarder kroner).

Martin Møller Nielsen fikk tidlig interessen for fly da faren var en svært lidenskapelig glideflyver. Faren omkom imidlertid på vei til flyplassen da sønnen Martin var åtte år, ifølge BT.

Den tragiske ulykken tok imidlertid ikke knekken på Martin Møller Nielsens luftige interesse. Senere tok han både flysertifikat og ble fallskjermhopper. 19 år gammel startet karrieren som forretningsmann. Med en symaskin som eneste produksjonsutstyr begynte han å lage ryggsekker og annet tilbehør til fallskjermer.

Storsalg

Gjennom medlemskapet i den lokale flyklubben hadde han ifølge Berlingske Business fått et stort nettverk i USA. Der møtte Møller Nielsen velstående personer som ikke var fremmed for tanken om å kjøpe egne fly.

Det ble inngangen til at han i 1990 startet et selskap som senere ble til Nordic Aviation Capital.

Møller Nielsen eier i dag 33 prosent av NAC. Han fikk ti milliarder danske kroner da han i 2015 solgte halvparten av NAC til Lego-familiens investeringsselskap Kirkbi og det svenske kapitalfondet EQT.

Nå er imidlertid en stor del av NAC i ferd med å bli solgt nok en gang. For opp mot 20 milliarder danske kroner (rundt 25 milliarder norske) står store amerikanske kapitalfond klar til å overta aksjemajoriteten, meldte nylig Berlingske Business.

Selv om Martin Møller Nielsen nå er en av Danmarks rikeste, lever han et rolig og tilbaketrukket liv.

- Jeg får en god lønn, men jeg bor i vanlige hus og har ikke veldig dyre biler. Jeg har ikke noe behov for ekstravaganse, sa Martin Møller Nielsen i et intervju med Berlingske Business i 2013.(Vilkår)

Er lege i ferd med å bli et lavstatusyrke?
Andelen kvinnelige leger øker. Gjør det noe med yrkes status?
01:33 Min
Publisert: