Koreanske Asiana Airlines ble i 2010 kåret til verdens beste flyselskap.

Nå har enorme tap og galopperende gjeld satt Sør-Koreas nest største flyselskap under hardt press.

I slutten av mars varslet to kredittvurderingsselskaper at de vurderer å nedgradere Asianas gjeld til søppelstatus. Samtidig uttrykte selskapets revisor ifølge Bloomberg News bekymring om den økonomiske situasjonen og nektet å signere revisjonsberetningen.

Få dager senere var det over og ut for konsernsjef og styreleder Park Sam-koo.

Nå er en omfattende redningsplan lansert for å sikre selskapets fremtid. Asiana er som blant annet SAS medlem av Star Alliance.

Kutter stort

Først på planen står omfattende kostnadskutt der Asiana har besluttet å fjerne en rekke ruter, fase ut opptil ti eldre fly, tilby ansatte førtidspensjon eller permisjon uten lønn, skriver Simpleflying.

Fra 9. juli legger selskapet ned ruter til India, USA og Russland. Asiana kutter også ut første klasse.

Kreditorene har som en del av redningsplanen måttet hoste opp en redningspakke tilsvarende over 12 milliarder kroner, ifølge Reuters. I tillegg til dette har flyselskapets største eier, Kumbo Asiana Group, informert markedet at den vil selge hele sin 33,47 prosent store aksjepost i det gjeldstyngede selskapet.

Asiana Airlines ble grunnlagt i 1988, opererer 82 fly, flyr til 21 land og har over 11.000 ansatte, ifølge hjemmesiden til Star Alliance.

Bildet viser vraket av Asiana-flyet som krasjlandet på den internasjonale flyplassen i San Francisco i 2013.
Bildet viser vraket av Asiana-flyet som krasjlandet på den internasjonale flyplassen i San Francisco i 2013. (Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/NTB Scanpix)

I 2013 krasjlandet et av selskapets fly med over 300 mennesker om bord i San Francisco. Tre personer omkom i den svært alvorlige ulykken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.