Widerøe varslet tidlig i juli at rundt 100 avganger langs kysten ville bli kansellert i juli.

Fredag ble det klart at Widerøe må innstille enda flere avganger fra Oslo, Bergen og Tromsø de neste dagene, ifølge NTB.

Administrerende direktør Stein Nilsen i Widerøe sier det først og fremst er akutt pilotmangel som har satt selskapet i en knipe.

Presset i én måned til

– 11 piloter sluttet på kort varsel tidligere i år av ulike årsaker. Vi har ansatt nye piloter, men treningsopplegget tar fire måneder. Dessverre går dette utover enkelte passasjerer, men vi forsøker å gi alle beskjed i god tid, sier Nilsen.

Widerøe-sjef Stein Nilsen sier pilotmangel kan fortsette i én måned til.
Widerøe-sjef Stein Nilsen sier pilotmangel kan fortsette i én måned til. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Planlagte kanselleringer skal hjelpe med å få passasjerene av gårde på andre avganger. Nye innstillinger på kort varsel viser at Widerøes sommerprogram er presset. Widerøe-sjefen sier det kan bli forstyrrelser i én måned til.

– Når kan du love at trafikken er tilbake i normal drift?

– Fra midten av august. Da er de første nytilsatte pilotene ferdig med opplæring, sier Nilsen.

Kritikk fra staten

Staten har avtale med Widerøe om kjøp av flyvninger på kortbanenettet i Norge, og det utgjør rundt 40 prosent av virksomheten til Widerøe.

Tidligere i juli varslet Samferdselsdepartementet at for mange kanselleringer kunne påvirke avtalen mellom partene.

– Vi har stilt et strengt krav til regularitet i kontraktene med selskapet, og har grunn til å tro at trusselen om trekk i tilskudd er et tungtveiende hensyn når selskapet foretar prioriteringer, sa presseansvarlig Tor Midtbø i departementet til Helgelands Blad.

Avtalen mellom partene sier at 98,5 prosent av flyavgangene i hvert ruteområde skal gjennomføres som planlagt på årsbasis.

Stein Nilsen sier Widerøes regularitet ligger mellom 98 og 99 prosent også i sommer.

– Vi skal være godt innenfor kravet til regularitet på kortbanenettet, selv med sommerens kanselleringer, sier Nilsen.

Jobber ekstra

Også Norwegian har hatt problemer med kansellerte fly i sommer. Det skyldes blant annet uenighet med pilotforeningen i Norwegian rundt en avtale om kjøp av fridager.

I Widerøe har flere piloter sagt ja til å jobbe ekstra for å få flyene av gårde i sommer.

– Jeg opplever at pilotene er svært behjelpelig og stiller opp på kort varsel. Men også pilotene har krav på ferie, så det går en grense for hvor mye fridager vi kan kjøpe, sier Nilsen.

Widerøe har signert en kollektivavtale med pilotene til mars 2020. Nylig har det ansatt 15 nye piloter og innen oktober er alle på plass.(Vilkår)