Norwegian er i spill etter at International Airlines Group (IAG), som blant annet eier British Airways, kjøpte en del av selskapet tidlig i april og sier det vil by på resten.

Tross et stort underskudd i årets første kvartal stiger Norwegian-aksjen kraftig etter en presentasjon av tallene torsdag. Det skyldes blant annet en melding om at Norwegian vil selge inntil 140 fly for å få mer egenkapital.

«Veldig lavt priset»

Samtidig sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos at verdiene i selskapet er langt høyere enn dagens aksjekurs. Torsdag formiddag ble Norwegian-aksjen handlet rundt 300 kroner.

– Vi kommer snart til å vise frem til generalforsamlingen og aksjonærene hva vi ser for oss av finansielle mål i 2019 og 2020. Da tror jeg de fleste vil skjønne at vi er lavt priset i dag, sier Kjos til DN.

– Ligger forventningene over 500 kroner pr. aksje?

– Sånn som man priser selskapet i dag, sammenlignet med hva vi ser inne i glasskula i 2019 og 2020, så er selskapet i hvert fall veldig lavt priset i dag, sier Kjos.

Tapte over to milliarder

Allerede i mars ble det kjent at Norwegian ville gå med stort underskudd i årets første kvartal. I forbindelse med at selskapet skulle hente inn over én milliard kroner i frisk egenkapital, ble det kjent at underskuddet før skatt i første kvartal alene ville bli rundt 2,6 milliarder kroner.

Torsdag morgen ble det endelige regnskapet lagt frem og viser at Norwegian tapte 2,2 milliarder kroner på driften i første kvartal. Det er svakere enn fjorårets første tre måneder, da Norwegian tapte 1,7 milliarder kroner på driften.

Resultatet før skatt endte derimot på 0,5 milliarder kroner, på bakgrunn av bokføring av en gevinst på to milliarder kroner knyttet til salg av aksjer i Bank Norwegian.

Omsetningen i kvartalet endte på 6,9 milliarder kroner, opp fra 5,25 milliarder kroner i samme periode i fjor.

Vil kvitte seg med inntil 140 fly

I kvartalsrapporten kommer det også frem at Norwegian er inne i en prosess for vurdering av salg av inntil 140 fly, som også inkluderer fly som er bestilt. Det skal flyselskapet gjøre både gjennom å bytte ut eldre fly, og mulig salg eller overføring til en leasingstruktur der Norwegian selger flyene og leier de tilbake.

Selskapet har i dag en flåte bestående av 150 fly, hvorav 125 er Boeing 737 og 25 stykker er 787 Dreamlinere. I mars ble det kjent at Norwegian er i diskusjoner om å selge intill fem Airbus 320neos, som i dag leases ut til HK Express med en estimert gevinst på 15-20 millioner dollar.

Kostnadene øker

Det siste året har Norwegian slitt spesielt med høyere kostnadsnivå.

  • I 2017 endte enhetskostnadene (kostnad per sete per kilometer) på 0,43 kroner, opp fra 0,41 kroner året før.
  • Ved nyttår mente Norwegian det skulle være mulig å senke enhetskostnadene til mellom 0,405 og 0,41 kroner i 2018.
  • Ved oppdateringen i mars ble målet for hele året oppjustert til mellom 0,415 og 0,42 kroner.

Det gjenstår å se om målet kan bli nådd.

Resultatet for første kvartal viser at enhetskostnadene endte på 0,46 kroner i årets tre første måneder. I samme periode i fjor var enhetskostnadene på 0,44 kroner.

Høyere kostnader blir hovedsakelig forklart med dyrere drivstoff og sterkere dollar. I tillegg har selskapet store ekstrakostnader med en massiv utvidelse på langdistanse.

Aksjen til værs

Norwegian har lykkes den siste måneden med å hente inn 1,5 milliarder kroner i frisk egenkapital for å finansiere flykjøp og redusere gjelden. Ved nyttår var netto rentebærende gjeld på 22,3 milliarder kroner.

Aksjekursen har steget med rundt 60 prosent siden International Airlines Group (IAG) meldte om kjøp av 4,6 prosent av aksjene i Norwegian for to uker siden. IAG sa samtidig at det vil innlede samtaler for et mulig bud på Norwegian. Siden har IAG holdt aksjonærene på pinebenken og ikke kommentert saken ytterligere.

Norwegian-toppene Bjørn Kjos og Bjørn H. Kise sa etter IAG-meldingen 12. april at de ikke ønsker å selge aksjene i Norwegian.(Vilkår)

Fantastiske Storebrand-tall ødelegger DNs veddemål med Trøim
02:37
Publisert: