– Vi dobler innsatsen. Vi er veldig glad for responsen fra markedet og forbrukerne, sier konsernsjef József Váradi på en digital pressekonferanse torsdag.
Det var 6. oktober at Wizz Air lanserte det de selv omtalte som «tiårets mest etterlengtede utvikling» i det norske flymarkedet, der de bød opp til hissig priskrig mot konkurrenter som SAS og Norwegian.
Torsdag kunngjør selskapet at de utvider satsingen i Norge med en ny flybase i Trondheim med to fly. I tillegg lanserer de syv nye ruter:
- Trondheim-Stavanger
- Trondheim-Bodø
- Trondheim-Tromsø
- Tromsø-Bodø
- Tromsø-Stavanger
- Oslo-Ålesund
- Oslo-Bodø
For alle de nye rutene vil billettprisen starte på 99 kroner. Flyvningene starter 17. desember.
– Dette er strålende nyheter for landet deres, og strålende nyheter for Wizz, sa Váradi under pressekonferansen.
Ifølge Váradi er Wizz Air allerede den fjerde største aktøren i det norske innenriksmarkedet, etter SAS, Norwegian og Widerøe. Han mener også at de er det langt billigste.
– Det finnes ingen billigere måte å fly i Norge enn med Wizz Air. Dette er ikke bare pr-propaganda, dette er fakta, fortsetter han.
Totalt ti ruter
Wizz Air, som fra før flyr til 12 forskjellige land fra 11 norske flyplasser, kunne tidligere i høst fortelle at de girer opp satsingen i Norge, med en egen base på Gardermoen, samt tre nye innlandsruter som fordeler seg slik:
- Oslo Gardermoen – Bergen fire ganger daglig
- Oslo Gardermoen – Tromsø fire ganger daglig
- Oslo Gardermoen – Trondheim to ganger daglig
Billettene skal koste fra 199 kroner.
Dette, mente toppsjef Váradi, er kun begynnelsen. Etter torsdagens kunngjøring vil selskapet ha ti innenriksruter i Norge.
– Vi driver på en ganske enkel måte. Om vi ser etterspørsel fra forbrukerne, tilpasser vi oss det. Vi har fått en mye bedre reaksjon fra markedet enn forventet. Bookingen er sterkere enn forventet, og vi kom frem til at det er mer etterspørsel etter tilbudet vårt enn ventet.
På spørsmål fra DN om hvordan de skal besette de nye flyvningene, svarer Váradi:
– For tiden prøver vi å skape jobber og beskytte jobben for våre ansatte, og vil i første omgang benytte oss av eksisterende arbeidskraft i selskapet. Hvor enn vi drar er vi helt åpne for rekruttering. Selv her i Ungarn har vi mange internasjonale ansatte, sier han.
Boikott
Wizz Air har en trøblete historie med fagforeninger, og i et intervju med DN uttalte Váradi seg svært negativt om fagforeningers påvirkning av flyselskaper. Dette har ført til sterke reaksjoner fra politikere så vel som fagforeninger.
Tidligere i oktober ble det klart at Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (Nito) med sine 91.000 medlemmer ikke vil bruke Wizz Air til jobbreiser, det samme sier Arbeidsmandsforbundet, en anleggs- og industriforening underlagt LO med 33.000 medlemmer. Også LO-forbundet Industri Energi har varslet boikott.
14. oktober gjorde statsminister Erna Solberg det klart at hun støtter denne boikotten, og at hun selv ikke vil benytte seg av Wizz Airs tjenester.
– Jeg kommer ikke til å fly med et selskap som nekter arbeidere å organisere seg, sa Solberg i spørretimen i Stortinget 14. oktober.
– På samme måte som jeg aldri har fløyet med Ryanair. Fordi jeg for ti år siden sa at det var uakseptabelt for meg å reise med flyselskaper som ikke har ordentlige og ryddige arbeidsforhold for sine ansatte, sa hun.
Også LO har gjort det klart overfor DN at de ikke vil benytte seg av Wizz Airs tjenester.
På spørsmål om hvordan selskapet vil reagere dersom det blir dannet fagforeninger i Norge, svarer Váradi:
– Vi krysser broen når vi kommer til det, men vi har full respekt for markedene vi opererer i.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.