Ungarske Wizz Air varslet mandag at de ville komme med store nyheter for det norske flymarkedet.
Under en pressekonferanse ble det klart at selskapet vil fly fra Gardermoen til Bergen, Tromsø og Trondheim:
- Oslo Gardermoen – Bergen fire ganger daglig, fra 199 kroner.
- Oslo Gardermoen – Tromsø fire ganger daglig, fra 199 kroner.
- Oslo Gardermoen – Trondheim to ganger daglig, fra 199 kroner.
– Dette er en milepæl for Wizz Air og en stor dag også for Norge, sier administrerende direktør József Váradi i selskapet på pressekonferansen, der det har fått med seg den ungarske ambassadøren i Norge, Anna Mária Sikó.
Dette er imidlertid bare starten, opplyser Váradi.
– Vi kommer til å få en større appetitt på det norske markedet, og vil fortsette å vokse. Det er sånn vi opererer.
Selskapet har fløyet til Norge siden 2006, og flyr for øyeblikket til tolv land fra elleve norske flyplasser.
Under pressekonferansen trakk Váradi frem viktigheten av et økonomisk bærekraftig flyselskap til Norge, og sa at diskusjonen i Norge de siste årene har handlet om hvilket flyselskap som kom til å gå konkurs.
– Vi tar med økonomisk bærekraft og grønn reise til Norge.
Stor kontantbeholdning
Selskapet, som fløy for første gang i 2004, har etterhvert vokst til å bli Ungarns største, med en flåte på 133 fly. Wizz Air har satset knallhardt på lave priser, og har reiser til og fra 44 forskjellige land. Selskapet flyr typisk fra mindre flyplasser i europeiske byer.
Under koronapandemien har selskapets administrerende direktør József Váradi gjentatte ganger understreket viktigheten av å ha kontanter, for å kunne overleve vanskelige perioder som den luftfartsbransjen er inne i nå. Da koronapandemien for alvor rammet luftfarten i mars, hadde selskapet tilgang på 1,5 milliarder euro – tilsvarende om lag 16,9 milliarder kroner.
– Om vi ikke fløy en eneste gang kunne vi fremdeles finansiert oss selv i omtrent tre år, har Váradi uttalt.
– Timingen er veldig bra
Tirsdag ble det også klart at investor og flyarving Erik G. Braathen lanserer et nytt norsk flyselskap.
– Timingen er veldig bra. Det er nå man kanskje har lyst til å gå inn. Man er helt på bunnen, sier analysesjef Lars-Daniel Westby i Sparebank 1 Markets.
Han er ekspert på flybransjen.
– Hvis andre flyselskaper går ned blir det ledige landingstillatelser (slot), og ledig infrastruktur for å fly. Litt avhengig av hva andre flyselskaper som sliter i dag klarer, så kan du komme inn på mye lavere kostnadsbase fordi du sitter med mye bedre forhandlingskort når det gjelder å få tak i fly, sier Westby.
– Kan ikke huske sist Norwegian ikke var i økonomisk krise
Wizz' inntog i det norske markedet kommer mens norske Norwegian er midt i en dyp økonomisk krise. På spørsmål om hvorvidt dette har påvirket avgjørelsen for Wizz' del, svarer Váradi følgende:
– Jeg tror jeg må si at det er et mer komplisert tilfelle enn som så. Jeg husker ikke sist Norwegian ikke var i en økonomisk krise, det har de vært i flere år, men det er ikke min jobb å kommentere.
Han viser videre til sitt eget selskaps sterke økonomiske posisjon.
– Det fine med en krise er at det skiller de strukturelle vinnerne fra strukturelle tapere. Vi har bygget opp en motstandsdyktighet, som styrker oss inn i denne krisen. Hva gjelder dagens nyhet, så skyldes det delvis den endrede konkurransesituasjonen, men ikke utelukkende.
Norwegian: – vant til å slåss som David mot Goliat
Tirsdag møtte DN Norwegian-sjef Jacob Schram på en fremleggelse av norsk luftfarts rapport om veien mot fossilfri luftfart innen 2050. På spørsmål om at Wizz Air nå vil konkurrere med Norwegian, var Schram klar på at han ikke lot seg skremme.
– I utgangspunktet er vi vant til å konkurrere. Vi konkurrerer med Wizz Air på mange ruter, og at de kommer til Norge må vi bare forholde oss til. Om de kommer til å komme med et like stort rutetilbud som vi gjør i Norge, eller om de bare går for «kirsebærene», og om de klarer å ha morgenavganger så folk kommer seg dit de skal, det vet vi ikke ennå, så vi får se, sa han, og la til:
– Vi har vært vant til å slåss som David mot Goliat siden vi ble født, så vi er rustet til konkurranse også fremover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.