En rekke organisasjoner har varslet boikott av flyselskapet Wizz Air, som snart starter innenriksruter i Norge.

Nå gjør Finansforbundet det samme, når det endrer reisepolicyen:

«Det innebærer at verken ansatte eller tillitsvalgte i Finansforbundet skal benytte seg av Wizz Air på tjenestereiser eller når de er på oppdrag for forbundet», skriver forbundet i en pressemelding.

Wizz Air har nemlig et uttalt negativt forhold til fagforeninger. I et intervju med DN uttalte grunnlegger og konsernsjef József Váradi at fagforeninger skaper ineffektivitet, og gjør det vanskelig for flyselskaper å bli lønnsomme.

– Det er for å følge opp de andre utspillene som har kommet. Nå var YS ute forrige uke, så det er helt naturlig at vi gjør det samme nå, sier forbundsleder Vigdis Mathisen i Finansforbundet.

– Boikotten gjelder altså ikke for ansatte eller tillitsvalgte når de ikke er på oppdrag for forbundet?

– Jeg håper det vi skriver er såpass klart at våre medlemmer tenker seg om to ganger. Vi kan ikke bestemme over folks fritid, men det er viktig for oss som fagforening å sende et signal. Når et selskap bryter med det vi mener er grunnleggende rettigheter kan vi ikke la være å si fra, sier Mathisen, og legger til:

– Vi er av den oppfatning at det er viktig at man får lov til å organisere seg i Norge.

Finansforbundet har 32.000 medlemmer i finans og teknologi, og er tilsluttet YS (Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund).

Kaller boikottene for «barnslig»

Nylig varslet det ungarske flyselskapet at det tar opp konkurransen med SAS og Norwegian om innenlandsruter til flere store byer i Norge. Lavprisselskapet har ikke bare yppet til priskrig, det har også hisset på seg statsministeren, andre politikere og mektige fagforeninger.

Fagforeninger som LO og Nito, samt statsminister Erna Solberg har fra før varslet at de ikke kommer til å benytte seg av Wizz Airs tjenester i Norge, som følge av selskapets dårlige forhold til fagforeninger.

Sjef i Wizz Air, Jozsef Varadi.
Sjef i Wizz Air, Jozsef Varadi. (Foto: Bernadett Szabo/Reuters/NTB)

Personaldirektør i Wizz Air, svenske Johan Eidhagen, har tidligere understreket overfor DN at selskapet ikke forbyr sine ansatte å organisere seg, men at det «har en annerledes tilnærming til å lytte til de ansattes meninger».

Han sa at selskapet gir alle sine ansatte kontrakter som følger lokale lover om ansettelser.

– Den åpne og ærlige kulturen har vist seg å være en suksessoppskrift blant våre kolleger, og har støttet den fortsatte veksten til selskapet gjennom dets 16 år lange eksistens, sa Eidhagen til DN nylig.

Toppsjef Váradi har tidligere sagt dette om boikott-truslene fra de norske aktørene:

– Jeg synes bare det er barnslig. Det er som å gå til en lekeplass for småbarn. Jeg stjeler din leke, du stjeler min og jeg vil ikke leke med deg mer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.