Mandag må de tre mennene møte i Oslo Tingrett.

–Det var så utrolig frekt gjort. Først ble vi forbannet, men da vi skjønte hvor proffe de var, forsto vi at det ikke var så mye vi kunne gjort annerledes, sier Robert Magnus Norman, direktør på Skarsnuten Hotell i Hemsedal.

Før jul i 2012 ringte en mann og sa han ville gjøre krus på en av sine ansatte. Bestillingen ble også bekreftet på en gyldig mailadresse.

– To menn ankommer og bruker raust med penger, så mye at vi etter to dager ba om å få et kredittkort til. Kort tid etter løp de ut og kjørte fra regningen på 41.467 kroner. En stund etterpå etter forsto vi at bestillingen også var skjedd i falskt navn, sier hotelldirektøren.

Indrefilet

37 kilo okse indrefilet, besøk på Wallmanns Salonger, opphold på flere av Oslos beste hoteller, Mercedes kabriolet, dyre Volvoer og BMW-er, sportstur, woksett og grill, klær fra Ferner Jacobsen, antikviteter, sigaretter og vin er bare en liten del av hva de tre vennene bestilte til selskapene 3 venner, Nordic Vision og Ilira Frukt og Tobakk, ifølge tiltalen, som er på hele 75 sider.

Alle forholdene de er tiltalt for, skjedde fra 2008 til 2010, bortsett fra hotelloppholdet i 2012. De tre mennene som er tiltalt for grovt bedrageri er i midten av 30 årene, bosatt i Oslo og tidligere straffedømt. Den øvre strafferammen for grovt bedrageri er seks år.

– De overtok selskapene, fikk kreditter og bestilte varer og tjenester, som de aldri betalte, Slik holdt de på til de ble oppdaget, sier politiadvokat Svein Olav Kristiansen ved Oslo politikammer.

Han opplyser at det ikke var alminnelig drift i selskapene mens de tiltalte kontrollerte dem. Da selskapene ble slått konkurs var det nærmest ingenting igjen til kreditorene i noen av de tre selskapene.

Over to år bestilte de tre varer og tjenester for rundt 16 millioner kroner. De største beløpene gikk til kjøp av datavarer og televarer og -tjenester, annonsering i blant annet Aftenposten, VG, Finansavisen og TV 2, samt møbler, mat og drikkevarer. En rekke større bilreparasjoner tyder på at de også har kjørt uvørent med de raske bilene de leaset og leide fra flere selskaper.

Erkjenner ikke straffskyld

I tillegg er to av mennene tiltalt for å ført skattemyndighetene bak lyset ved at de har fått momsrefusjon for en rekke av varene de har bestilt, men ikke betalt. I alt har de fått utbetalt rundt én million kroner, som også er forduftet.

Advokat Marius Dietrichson i Furuholmen representerer nordmannen som har den mest omfattende tiltalen mot seg. Han vil ikke oppgi om hans klient vedgår skyld eller ikke.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld, sier Ketil Magnus Berg, advokat i Reiss Andersen & Co, som representerer den av de tiltalte som opprinnelig er fra Chile. Han opplyser at hans klient har forklart seg for bostyrer, men ikke for politiet. Han bekrefter at det var minimalt igjen i boet da det ble slått konkurs.

Advokat Fredrik Schøne Brodwall i Furuholmen representerer den av de tiltalte som opprinnelig er fra Tyrkia.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld, sier Brodwall.

Dagligvareleverandøren Asko Øst er største kreditor med over 1,6 millioner utestående.

– Det er alltid surt å tape penger, men denne saken er spesiell på grunn av beløpets størrelse og at det syntes å være organisert. Så vidt jeg vet har vi ikke tidligere tapt så mye på en enkelt sak, sier André Tangerud, direktør i Asko Øst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.