Luksusrestauranten Hanami ytterst på Tjuvholmen i Oslo ville nekte Alex Sushi å slå seg ned i nærheten. Nå barker kjente restauratører og mateksperter sammen i Oslo tingrett, skriver Dagens Næringsliv.

Hanami har på kort tid blitt en favoritt blant hovedstadens finanskjendiser og jetsettere på besøk og reklamerer selv med «Hanami har en visjon om å være enestående i sin presentasjon av Japanese fusion».

Hanami-eierne liker imidlertid svært dårlig at Alex Sushi, en annen japansk-inspirert luksusrestaurant, åpnet i nærheten.

«Tapte millionbeløp»
– Det kan ikke leies ut lokaler i Hanamis omkringliggende eiendommer til restauranter med tilsvarende matkonsept som Hanami, sier prosessfullmektig Svein Kjetil Stallemo som representerer Hanamis eiere, til DN.

Hanami mener det allerede har tapt penger og vil tape penger som følge av Alex Sushis lokaler i umiddelbar nærhet og vil også ha erstatning for dette.

– Det er snakk om millionbeløp. Det er et såpass konkurranseutsatt marked og beløpet stiger for hver dag, sier Stallemo som presiserer at han ikke ønsker å forhåndsprosedere saken.

Hanami går derfor til sak mot Tjuvholmens eiere, et selskap eiet av eiendomsutviklerne Olav og Frederik Selvaag og Aspelin Ramm. Først ønsker Hanami rettens kjennelse på kontraktsbrudd. Deretter vil eventuelle krav om tap og flytting av konkurrenten følge.

- Veldig fint for oss
– Vi setter pris på å være på Tjuvholmen. Det har vært veldig fint for oss. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier eier og drifter av Alex Sushi, Petter Sandberg.

Partene skal i dag møtes i Oslo tingrett og Hanami har innkalt flere profilerte vitner for å belyse om Alex Sushi og Hanami har «tilsvarende matkonsept». Forfatter og restaurantkritiker Erik Fosnes Hansen, restauratør og restaurantkritiker André Blomberg-Nygård og kokk og TV-kjendis Andreas Viestad er blant dem som skal i ilden.

Viestad presiserer overfor Dagens Næringsliv at han ikke er blitt bedt om å ta stilling til konflikten, men han har skrevet en fem siders uttalelse som skal legges frem i retten.

Viestad konkluderer: «Både Alex Sushi og Hanami serverer det jeg vil kalle moderne, internasjonal sushi med liten vekt på autentisitet, tilpasset et norsk publikum». «... jeg ville – i en profesjonell sammenheng – hatt vanskeligheter med å finne avgjørende forskjeller når det gjelder profilen på maten som blir servert», legger han til.

Det er satt av tre dager til saken. Oslo byfogdembete behandlet saken ifjor, da Hanamis eiere ønsket å hindre at Alex Sushi åpnet opp ved å begjære såkalt midlertidig forføyning. Hanami fikk ikke medhold.

Les også Salt og pepper om Alex Sushi: Mørkets opplevelser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.