Japan øker sitt inflasjonsmål til to prosent for å fart på økonomien.

Tiltaket kommer bare en drøy uke etter at den japanske regjeringen vedtok en stimuleringspakke på mer enn 20 billioner yen, rundt 1.250 milliarder kroner, for å bringe landets økonomi ut av resesjon.

Resultatet er markant svekkelse av yen-kursen de siste dagene mot de fleste andre valutaer.

Problemet er at det ikke bare er den japanske regjeringen som ønsker å påvirke sitt eget lands valutakurs. Alle politikere som er opptatt av gjenvalg, er også opptatt av valutakurser og økonomi.

- Alarmerende overtredelser
Sjefen for tyske Bundesbank og styremedlem i den europeiske sentralbanken, Jens Weidmann, advarte i en tale mandag kveld ifølge Financial Times mot at sentralbankenes uavhengighet er i ferd med å uthules, noe som truer med å utløse "konkurransedevalueringer".

- Det er allerede mulig å observere alarmerende overtredelser, for eksempel i Ungarn eller i Japan, der den nye regjeringen er dypt involvert i sentralbankens anliggender, og ettertrykkelig har uttalt en enda mer aggressiv pengepolitikk som truer med å gjøre slutt på sentralbankenes uavhengighet.

Han sa at uansett om det skjer bevisst eller ikke så kan konsekvensen bli en mer "politisert valutakurs".

Les også: - Japan er et insekt som bare leter etter en frontrute å kollidere med (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.