Statoil blar opp tilsammen 843 millioner dollar eller rundt 4,9 milliarder kroner for store skiferområder i formasjonen Eagle Ford i Sørvest-Texas.

Statoil eier fra før store skifergass-områder i USA. Men Eagle Ford er derimot et skiferområde med mye større andel av væske i tillegg til gassen. Dermed kan man produsere både skifergass, men også langt mer lønnsomme væsker som olje, kondensat og NGL (våtgass). Ifølge Statoil ligger de nye lisensene i den mest attraktive og væskerike delen av Eagle Ford-formasjonen.

- Statoil forventer at en betydelig del av inntektene fra Statoils Eagle Ford-andeler vil komme fra NGL og kondensat, som er konkurransemessig godt posisjonert for salg til petrokjemi- og raffinerisentrene i Texas, skriver selskapet i en pressemelding.

Samarbeider med Talisman
Statoil og Talisman har dannet et 50/50 joint venture med sikte på å utvikle ressursene i Eagle Ford. Som en del av fellesprosjektet har Statoil og Talisman gått sammen om en transaksjon til 1,325 milliarder amerikanske dollar, der selskapene overtar Endurings interesser i Eagle Ford. Disse omfatter 97.000 acres (48.500 acres netto til Statoil). Anskaffelsesprisen tilsvarer om lag om lag 10.900 amerikanske dollar per acre, melder Statoil søndag.

Videre vil Statoil kjøpe 50 prosent av Talismans eksisterende andeler og produksjon i Eagle Ford (18.500 acres netto til Statoil) for 180 millioner dollar. Dermed vil Statoil og Talisman sammen eie 134.000 Eagle Ford-acres, med tilhørende eiendeler og produksjon.

- En ny trend
- Dette er en trend som Chesapeake og andre aktører har sagt de vil satse på. På grunn av de veldig lave gassprisene i USA er trenden å se etter skfierfelt hvor man har høyere væskekomponent. Områdene Bakken og Eagle Ford er eksempler på slike områder. Eagle Ford-området som Statoil nå har kjøpt lisenser i er det også mange andre aktører som satser på - blant andre Chesapeake, sier Statoil-analytiker Trond Omdal i Arctic Securities til DN.no søndag kveld.

Chesapeake Energy er Statoils samarbeidspartner på skifergass-området Marcellus i USA. Nå skal Statoil også samarbeide med Talisman på skiferolje.

- Det er interessant at Statoil inngår en joint venture med Talismann, det er en ny utvikling. Talismann satser stort på skifer, men Statoil har jo tidligere inngått samarbeid med Chesapeake Energy, så på forhånd ville jeg kanskje trodd at Statoil ville gå inn i et nytt samarbeid med dem, sier Omdal.

Trond Omdal spådde Statoils nye storkjøp allerede i august. Les mer: Trond Omdal traff blink

Overtar operatøransvar
Sammen skal de to utvikle området med Talisman som operatør de første tre årene. Da overtar Statoil operatøransvaret for 50 prosent av skiferområdet de to selskapene eier sammen.

Styringen av fellesprosjektet vil bli delt likt mellom Talisman og Statoil fra starten. Talisman er allerede en erfaren operatør i flere nordamerikanske skiferområder. Eagle Ford omfatter et langt større område enn det Statoil nå har kjøpt.

Statoil lover ytterligere informasjon mandag ettermiddag norsk tid.

Les også: Trond Omdal traff blink

Cnooc følger Statoil (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.