Statoil har kjøpt 37.101.561 aksjer i Lundin Petroleum AB, tilsvarende 11,93 prosent av aksjene for rundt 4,6 milliarder svenske kroner, ifølge en pressemelding fra Statoil.

Investeringen i Lundin Petroleum vil øke Statoils indirekte eksponering i sentrale felt på norsk sokkel. Gjennom kjøpet av aksjer i Lundin Petroleum øker Statoil sin eksponering i et antall sentrale felt i utvikling og vekst på norsk sokkel til en attraktiv pris, inkludert Johan Sverdrup og Edvard Grieg.

- Vi ser på dette som en langsiktig investering. Norsk sokkel er ryggraden i Statoils virksomhet, og denne transaksjonen styrker indirekte vår andel av verdiskapingen fra sentrale og attraktive felt på norsk sokkel, sier Eldar Sætre, konsernsjef i Statoil i pressemeldingen.

Statoil understreker at det støtter Lundin Petroleums ledelse, styre og strategi.

Statoil skriver i pressemeldingen at det ikke har planer om å øke andelen i Lundin.

Kan åpne for bytter

Analytiker Trond Omdal i meglerhuset Pareto er begeistret for oppkjøpet.

- Det kom selvfølgelig litt overaskende. Lundins portefølje passer veldig godt til Statoil. De kjenner virksomheten og feltene og kjøper på et tidspunkt der Lundinkursen har falt, påpeker Omdal.

Pareto har regnet seg frem til at Statoil gir 124 kroner per aksje, noe som ligger litt over Paretos kusmål på 120 kroner aksjen på Lundin. Aksjen stengte på 96 kroner onsdag ettermiddag.

Paretos kursmål er basert på at Lundin har høyere kapitalkostnader enn Statoil, hvilket innebærer at verdien av Lundin-aksjene er høyere for Statoil, sier Omdal.

- Det er mange som mener Statoil burde kjøpe motsyklisk, så hvis man tror dette er nær bunnen er det bra, utdyper analytikeren.

Omdal mener den viktigste andelen Lundin har er i Johan Sverdrup-feltet.

- De har i tillegg en spennende eksponering i Barentshavet, med Alta og Gotha-funnene i nærheten av Castberg-funnet, sier Omdal.

Avhenger av Lundinfamilien

- Tror du på Statoil når selskapet skrive at det ikke har planer om å øke andelen i Lundin?

- Sånne uttalelser sier selskapet alltid. Men dette er aboslutt et selskap som passer Statoils portefølje. Alt avhenger at om Lundin-familien er på selgeren, sier Omdal, som understreker at Lundin-familien kontrollerer selskapet med sin aksjepost på 25-30 prosent av selskapet-

- Lundin har vært en fantastisk suksess, spesielt på norsk sokkel med Johan Sverdrup. Det fikk mye av æren for Sverdrup-funnet. Leteresultatetene har vært litt svakere i det siste.

- Hvis Statoil skulle kjøpe det cash, da kunne utbyttet blitt en utfordring, nærmest ler Omdal med henvisning til de siste dagenes diskusjoner om Statoils utbytteplaner.

- Det er vanskelig å se et selskap som passer bedre med Statoil enn Lundin.

- Attraktiv

Olje- og energiminister Tord Lien mener Statoils kjøp er et uttrykk for at norsk sokkel er attraktiv, selv i krevende tider.

- Flere mindre selskaper har i løpet av de siste årene gitt et positivt  bidrag til utviklingen på sokkelen, sier ministeren og fortsetter:

- Jeg merker meg at det ikke foreligger planer fra Statoils side om en økning av aksjeposten i selskapet, og at Statoil uttrykker støtte til Lundin Petroleums strategi.

Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Økokrim-sjefen beklager dnPlus

- Statoil kjøper feil ting

Statoil kjøper Lundin-andel på bunnkurserSe også På DNtv: Vant 14 milliarder i Powerball-lotteriet

Vant 14 milliarder kroner i Powerball-lotteriet
Kupongen ble solgt her i en 7-Eleven butikk i Chino Hills utenfor Los Angeles.
01:08
Publisert: