Politikere som hisser seg opp over norske leder­lønninger, bør ta seg en tur til utlandet.

DN skrev forleden at en rekke toppsjefer i statlige selskaper tjener mer enn statsminister Erna Solberg. Én av dem er Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen. Han mottok ifjor en godtgjørelse på totalt 6,9 millioner kroner.

«Det er ingen tvil om at endel av disse lønningene er utover det som er akseptabelt», uttalte Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen.

I de delstatlige selskapene er lønnsnivået enda høyere. Den nylig avgåtte Statoil-sjefen Helge Lund fikk ifjor utbetalt 14 millioner kroner i lønn og bonus.

Forsker Rolf Aaberge i ­Statistisk sentralbyrå stiller seg tvilende til at det finnes over­bevisende begrunnelser for at toppledere skal tjene flere ­millioner kroner.

«Den vanligste begrunnelse som blir gitt, er at man konkurrerer med utlandet om de beste hodene. Det foreligger imidlertid ikke overbevisende forskningsresultater som bekrefter denne påstanden», sa Aaberge til DN i forbindelse med lønningene til de statlige lederne.

Det er godt mulig. Men her trenger man muligens ikke så mye forskning for å få påstanden bekreftet.

Det finnes noen norske toppledere ute i verden. Thomas Borgen i Danske Bank er en av dem. Pål Kibsgaard-Petersen i oljeserviceselskapet Schlumberger en annen. Og nå rapper altså det britiske olje- og gasselskapet BG Group Helge Lund fra Statoil. De tjener alle langt mer ute, enn det de ville gjort i tilsvarende stillinger hjemme.

Å hevde at markedet for norske toppledere er helt isolert fra resten av verden, blir en stadig mer krevende øvelse. Det er antagelig en grense for hvor mye moderasjon norske ­politikere kan få til når de samtidig insisterer på at staten skal være stor eier i noen av landets største bedrifter.

Da Lunds avgang ble annonsert onsdag, gikk Statoil-aksjen rett i bakken, mens aksjen til BG Group steg. Hvem som sitter på toppen betyr noe. Og det ser ut til å bety en god del mer enn kritikerne av norske leder­lønninger liker å innrømme.

Hvorvidt Lund vil innfri forventningene til sin nye arbeidsgiver, gjenstår å se. Men det ser ut til å være liten tvil om at han har gjort seg fortjent til den, i internasjonal målestokk, nokså beskjedne godtgjørelsen han fikk i Statoil.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.