Creative Sound Blaster E5 er en kombinert DAC og hodetelefonforsterker. Det er to produkttyper mange ikke kjenner til, men som enkelt kan gi deg langt bedre musikk- og filmopplevelser.

La oss ta begrepene først: En DAC er en «digital til analog konverter». Den tolker digitale lydfiler om til hørbar lyd. Alle digitale musikkspillere har en DAC, men vanligvis er disse helt på basisnivå. Med en ekstern DAC får man en helt annen lyd ut av de samme filene. Så å si all musikk vi lytter til i dag er komprimert. Det vil si at deler av lyden er fjernet for å gjøre filstørrelsen mindre. En DAC prøver å gjette seg til hva som er fjernet og så sette informasjonen tilbake. En god DAC lykkes veldig godt med dette.

En hodetelefonforsterker tar konsekvensen av det faktum at de fleste smarttelefoner, nettbrett og pc-er har veldig dårlige eller enkle forsterkere og at hodetelefonene man bruker blir fôret med lyd som er langt dårligere enn hva de faktisk kan gjengi dersom de får sjansen.

Det Creative Sound Blaster E5 dermed forsøker å gjøre er å sørge for at musikken du spiller fra pc-en eller telefonen din høres så fyldig, klar og god ut at hodetelefonene får vise hva de er gode for.

Enkelt oppsett

Det er lett å komme i gang med E5. Best resultat får man fra en pc eller kompatible smarttelefoner som kan kobles til med usb-kabel. Da får forsterkeren musikken rett inn uten at den blir forkludret av pc-ens eller telefonens innebygde forsterker først.

Man kan også koble til en mikrofon eller annen type musikkspiller via egne innganger, men da får man ikke utnyttet alle funksjonene. For å utnytte disse trenger man den tilhørende appen, og det er her magien skjer. Det kan være mye å forholde seg til i begynnelsen, men etter litt utforsking finner man raskt ut hva som fungerer.

Man kan stille nivå for virtuell surround, man kan forsøke å gjøre musikken mer høydefinert, det vil si skille lydene fra hverandre og man kan stille inn hvilke bassfrekvenser som skal forsterkes og hvor mye. Dette er viktig fordi alle hodetelefoner har ulike egenskaper, og de beste resultatene kommer når man tilpasser lyden til hodetelefonene.

I tillegg har man en equalizer som kan stilles inn etter musikken man spiller.

Sound Blaster E5 har også en egen modus for filmlyd og til å gjøre tale tydeligere dersom man bruker den med en mikrofon.

Når man har funnet det riktige lydbildet er det sjelden man trenger å gå tilbake til innstillingene.

Dypere bass, bedre diskant

Jeg har testet Sound Blaster E5 en god stund med mange ulike hodetelefoner, og uansett hva jeg brukte fikk jeg langt bedre lydkvalitet med E5 enn uten. På gode hodetelefoner var bassgjengivelsen til tider imponerende, men jeg synes av og til bassen ble litt myk.

Man merker godt forskjell på eldre og nyere musikk også, ettersom ny musikk gjerne er mikset for mer moderne utstyr. Men uansett får man en dypere og kraftigere bass, bedre klarhet og skille mellom instrumenter og skarpe diskanttoner.

Også i telefonsamtaler har boksen en hensikt, ettersom den innebygde stemmefremhevingen fungerer godt. I hovedsak har jeg brukt E5 stasjonært, men den er ikke større enn at man kan putte den i lomma når man er på tur. Spesielt om man har veske eller sekk er det lett å ta den med, og batteritiden er minst åtte timer, så den gir seg ikke før pc-en eller nettbrettet også er tomt.

Tar ut potensialet

Alle som spiller musikk fra en telefon eller pc burde vurdere en hodetelefonforsterker, og Creative Sound Blaster E5 er et veldig godt alternativ. Den fungerer bra, er hendig og har et bredt bruksområde.

I dag er det mange som har investert i gode hodetelefoner og da er det synd om man ikke skal ta ut potensialet som ligger i dem.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.