Nye Sonos Play:5 låter imponerende bra størrelsen tatt i betraktning.
Nye Sonos Play:5 låter imponerende bra størrelsen tatt i betraktning.
Sonos har de siste årene gjort seg bemerket som markedslederen innen multiromslyd. Selskapet lager ikke batteridrevne høyttalere, men trådløse, såkalt modulære systemer som samler musikk, radio og hjemmekino i én løsning.

Deres minste høyttaler, Play:1, er blitt veldig populær, og den har imponert mange med sin voksne lyd til tross for beskjeden størrelse.

Derfor er det ekstra spennende at Sonos nå relanserer sin største modulære høyttaler, Play:5, seks år siden sist. At de er modulære, betyr at de enten kan stå alene eller settes opp til å spille sammen i grupper.

Lydkvaliteten

Det viktigste først: Nye Sonos Play:5 låter veldig, veldig bra. Det bør de også, siden de koster rett under 5000 kroner per stykk. Den «gamle» Play:5 har fått toppkarakterer for sin lydkvalitet, men i nye Play:5 er skruen strammet ytterligere til. Her er det imponerende kraft og klarhet i hele frekvensregisteret.

Parketten og bukseleggen vibrerer lett av bassen når man skrur opp, men det er naturlig nok stopp på et punkt. Man kan ikke basere seg på Play:5 til de største festene, men det er nok lyd og trøkk til å unngå at det blir snerk i kakaoen. Det er også tilfredsstillende å kunne konstatere at Play:5 klarer å holde på lydkvaliteten selv om volumet skrus opp.

Selv med bare én høyttaler er lyden bra, og kjøper man to og setter dem i stereopar, blir opplevelsen mektig.

Oppsett og brukeropplevelse

Å sette opp en Sonos-høyt­taler er enklere enn noensinne. Tidligere måtte man trykke på to knapper på høyttaleren samtidig som man søkte med appen, men nå er det bare å trykke lett på tilkoblingsknappen på baksiden. Sonos-appen finner høyttaleren selv, og dersom man har en fra før, får man spørsmål om man vil opprette et stereopar. Alt går av seg selv på sekunder, naturlig nok litt lenger dersom man ikke har Sonos fra før.

Sonos-appen er der alt skjer. Der samler man alle musikktjenester som Spotify og Tidal på ett sted, i tillegg til nettbasert radio. Søker du etter en artist eller et spor, søker Sonos på tvers av de tjenestene du har lagt inn, så man bare trenger å søke én gang.

Man kan sette opp egne lydjusteringer, men stort sett låter musikken ganske riktig med standardinnstillingene.

Det er en 3,5 millimeters lydplugg på baksiden av Play:5 så man kan koble til en lydkilde direkte. Her kunne det godt vært en optisk inngang i tillegg for tv-lyd, for eksempel. Sonos ønsker at man skal kjøpe deres Playbar lydplanke til dette formålet, men om man pøser ut 10.000 kroner for to Play:5, burde man fått denne mulig­heten med på kjøpet.

Akustikkmåler

Nye Play:5 kommer med True­­­­play, en egen akustikk­måler. Dette er ikke ukjent teknologi for dem som har en hjemmekinoforsterker, men det er første gang Sonos tilbyr akustikktilpasning i et av sine produkter.

Trueplay finnes i Sonos-appen, foreløpig dessverre bare i iOS-versjonen. Det er en veiviser som bruker mikrofonen i Iphone eller Ipad til å måle akustikken i rommet der Play:5 brukes. Så blir lydbildet justert for å unngå for mye eller lite romklang.

Trueplay fungerer bra, og er med på å befeste Play:5 som et kvalitetsprodukt og å gjøre brukeropplevelsen enda bedre. Etterhvert skal Trueplay også kunne brukes med andre Sonos-produkter.

Konklusjon

Med Play:5 er Sonos fortsatt kongen på haugen innen multiromshøyttalere. Det koster, men man kan fint kjøpe én høyttaler av gangen og så utvide senere. Her får man god lyd og rikelig med basstrykk som eliminerer behovet for egen subwoofer i mange hjem, noe som må tas med i betraktningen av prisingen.

Nye Play:5 kan anbefales på det varmeste.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.