Høyttalerne kobles til mobilen, nettbrettet eller laptopen med Bluetooth. Etter å ha paret dem går all lyd til høyttaleren og det er bare å sette i gang musikken. Mange av dem kan dessuten benyttes som høyttalertelefon slik at selv flere kan snakke med den som ringer. Noen av de som har større batterier kan dessuten dele på strømmen om mobilens batterimåler begynner å blinke rødt når man er langt fra nærmeste strømuttak.

I fjor testet vi litt større modeller som har bedre forutsetninger for å gi virkelig bra lyd. Men i år bestemte vi oss for at høyttalerne virkelig skulle være portable. Altså ikke ta opp for mye plass i vesken eller veie for mye. For vår erfaring er at man noen ganger helt enkelt ikke synes at det er verdt bryet. Mange av høyttalerne i denne testen er så små de overhodet kan bli uten at batteritiden blir lidende og ligger i en prisklasse der de tåler en trøkk og har en lydkvalitet som er over middels.

Testkriterier

Vi satte strenge kriterier for hva som skulle kunne kalles reisehøyttalere. De skulle ikke være så små at de gikk ned i lommen, for da gir de ikke tilstrekkelig bra lyd. Men de skulle ikke være så store eller tunge at man ikke har lyst til å la de få ta opp plass i vesken. Dessuten skulle de selvfølgelig ha batteridrift og kunne kobles til smartmobilen med Bluetooth. For å kunne gjøre rettferdige sammenligninger satte vi dessuten et priskrav rundt 1.500 kroner. Det sorterer ut de dårligste høyttalerne uten at det for den saks skyld blir urimelig dyrt.

Skal man ha med seg et produkt må det tåle å riste rundt i en veske. Vi bedømte derfor byggekvalitet og stabilitet ekstra nøye. Brukervennligheten ble bedømt etter hvor lett det var å koble til mobilen og om knapper og innstillinger var begripelige. Til slutt spilte vi et bredt utvalg av musikk av bra teknisk kvalitet og bedømte lydkvaliteten. Totalkarakteren er en overgripende vurdering som også tar hensyn til prisen.

Les hele testen hos Lyd & Bilde

 

Bose Soundlink Colour

 

Enkel og leken

En fargeglad og enkel høyttaler som låter ok, men vi savner konkurrentenes finesser.

Med Soundlink Colour har Bose våget å være litt mer lekne enn vanlig i form og farge. Det låter også mer naturlig enn vi er vant til og man kan spille høyt uten at det blir skingrende. Men dessverre har den ikke like bra bassgjengivelse som Soundlink Mini og låter helt enkelt litt uengasjert. Dessuten er det kjedelig at den tross utseende ikke er sprutsikker og at den savner alle de finessene som konkurrentene kan by på. Det er en enkel og ukomplisert høyttaler som ikke helt lever opp til Bose-ryktet.

 

Denon Envaya

 

Solid og bombastisk

En skikkelig spiller med bass som en kanon, noe som kan bli litt overveldende i lengden.

Er man villig til å ofre litt annet i bagasjen og stoppe ned Envaya vil man definitivt ha den tyngste lyden på ferien. Lyden er meget bra, men den drukner litt i den bombastiske bassen. Høyttaleren er solid og velbygd og har en praktisk støtte i tillegg til at man kan velge farge på fronten etter humøret. Håndteringen er bra og takket være NFC er det lett å koble den til mobilen. Vil man være kongen på strandfesten er det Envaya man skal ha med seg.

 

 

JBL Charge 2+

 

Så mye bedre

Imponerende forbedring fra forrige års modell og er nå en av favorittene i testen.

Charge sitt paradenummer er det kraftige batteriet som også kan lade strømtørste nettbrett om det kniper. Siden første modellen kom har den også fått høyttalertelefon. Med denne nye 2+ modellen tåler den til og med vann. Men fremfor alt har man trollet med lyden. Den har fått en avrundet diskant og en betydelig kraftigere bass enn Charge 1, men ikke så overdrevet som i Charge 2. Generelt sett en velbygd og robust reisehøyttaler med imponerende lyd og uten noen større svakheter.

 

LG Music Flow H4

 

Fleksibel multikunstner

H4 kan tas med på reisen, men man merker at den er ment for bruke i hjemmenettverket.

På papiret ser Music Flow H4 ut til å kunne tas med på reisen da den er liten, har Bluetooth og batteridrift. Men nesten alle smarte funksjoner er til for å benyttes hjemme, koblet til det trådløse nettverket som en del av LGs multiroms-system. På egen hånd savner den alle finessene som gjør konkurrentene praktiske. Men fremfor alt klarer den seg ikke riktig lydmessig på egenhånd. Den har for dårlige bassressurser og låter innestengt når den ikke får hjelp av andre høyttalere.


 

Monster Superstar Backfloat

 

Musikk for bassenget

Den store overraskelsen er ikke de uventede volumressursene, men at den flyter i vannet.

En slik liten og lett høyttaler er veldig praktisk å ha med seg til stranden eller bassenget. Og da er det selvfølgelig en enorm fordel at den tåler å spyles med vann. Enda artigere er det at man faktisk kan ha den liggende og vippe i bassenget da den flyter. Med tanke på formatet spiller den uventet høyt og har mer bass enn man kunne tro. Dessverre har man presset det litt vel langt, og basstunge stykker på høyt volum låter helt enkelt ikke bra. Men tar man det rolig er dette en virkelig hyggelig høyttaler.

 

 

Philips BT6000

 

Pen og praktisk

Philips værbestandige høyttaler har et bra format og er meget enkel å bruke.

Philips høyttaleren er både artige å se på og robust da den faktisk tåler en liten regnskur om man er uheldig med været. Dessuten er størrelsen akkurat passe for at man skal kunne la den komme med i piknik kurven. Det er nok der den kommer mest til sin rett da det ikke har blitt plass til noen kjempebasshøyttalere i det runde kabinettet. Skal man ha danseparty låter den helt enkelt litt for tynt, men skal man ha litt hyggelig musikk i bakgrunnen fungerer den aldeles utmerket.

 

SMS Audio Portable Wireless Speaker

 

Spinkel og vanskelig

Djerv design og rapstjerner på kartongen gir dessverre ikke bedre lyd enn så der.

En interessant design og spesifikasjoner som lover de seneste standardene virker lovende. En høyttaler fra rapstjernen 50 Cent må vel være kjempebra til å spille hiphop? Tydeligvis ikke, for SMS høyttaleren har en overraskende spinkel bassgjengivelse. Og forsøker man å skru opp volumet for å få fart på festen skurrer lyden påtagelig. Alle forsøk med de ulike lydinnstillingene gjør det sjelden bedre. Og i tillegg har den alt for mange og små knapper som er vanskelige å finne.

 

 

Sony SRS-X33

 

Stor lyd i lite format

Med sin store og klare lyd er X33 beviset på at større ikke alltid er bedre.

Sist år kåret vi SRS-X5 til årets beste bærbare trådløse høyttaler. Og selv i år når vi går ned en størrelse til 3-serien, fortsetter vi å bli imponert over Sonys lydingeniører. På en eller annen måte har de lykkes med å få selv denne lille høyttaleren til å spille både kraftfullt og kontrollert. Man skal derimot ikke vente seg en pumpende bass. Da må man kjøpe en større høyttaler. Men er det en liten og smidig høyttaler som er lett å bruke og som spiller de fleste musikkstiler med bravur er X33 utmerket.

Flere tester:
24 praktiske sommergadgets
Designperle som krever tilvenning
Lavkarbo hjemmekino  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.