Nå begynner det å sitre i kroppen av forventning til sommeren, med sol og bad, og ikke minst ferieturen. Det innebærer også en hel del lytting til musikk utendørs. Er man alene, fungerer det selvfølgelig bra med et par hodetelefoner. Men hva om man er flere som vil høre på musikk sammen? Den åpenbare løsningen er det vi kaller for reisehøyttalere. Det vil si en batteridrevet, trådløs høyttaler som er såpass liten at man kan putte den ned i ryggsekken eller har plass til den i bagasjen.

Sjekkliste for reisehøyttalere

  • Er den tilstrekkelig liten slik at du ikke må ofre plass i reisevesken?
  • Veier den tilstrekkelig lite for ikke å bli tung å ha i ryggsekken en hel dag?
  • Tåler den vannsprut slik at du ikke trenger å være urolig for å bruke den ute?
  • Har den et batteri som holder hele den tiden du bruker den per dag?
  • Kan du lade den med vanlige mobilladere så du slipper å huske på spesiallader?
  • Er den så enkel å bruke at alle kan håndtere den, uten instruksjonsbok?

Testkriterier

Vi ba produsentene om nye modeller av batteridrevne, trådløse høyttalere i liten størrelse. Prisklassen skulle være 1.000–2.000 kroner. Vi diskvalifiserte et par modeller, som var for store eller for dyre. Vi bedømte hvor enkle de var å håndtere, og ga dem pluss- eller minuspoeng for finesser og robusthet. Til slutt lyttet vi på en spilleliste med høy lydkvalitet fra en mobil som støttet alle standarder for høyere lydkvalitet. Sluttkarakteren er ikke et gjennomsnitt av delkarakterene, men en samlet vurdering, hvor vi også har tatt hensyn til prisen.

 

Denon Envaya Mini

Liten og rimelig

Har man både liten lommebok og bagasje, er Envaya Mini et bra valg på reisen.

Det finnes både høyttalere som er mindre, og de som låter bedre, men da får man også betale skikkelig for det. Envaya mini lykkes med å forene en meget smidig størrelse til bagasjen, med en pris som de fleste har råd til, uten at det for den saks skyld låter dårlig. Så lenge man ikke forventer seg ekstremt volum eller dypbass. Den er dessuten smidig å bruke, og tåler ublid behandling samt vannsprut. Med andre ord tilfredsstiller den alle våre kriterier for å utnevnes til beste kjøp.

 

 

JBL Charge 3

Kraftig og robust

Fjorårets overraskelse spiller nå enda høyere, og er enda mer beskyttet overfor elementene.

Forbedringene i den forrige modellen imponerte oss, og denne tar alt ytterligere et steg. Vannmotstanden er oppgradert til vanntett, og batteritiden er enda bedre. Den kan lade både mobil og nettbrett når det er behov. Nytt er også at man kan koble sammen flere JBL-høyttalere for en enda større lyd. Lydkvaliteten er like bra som i forgjengeren, men den pumper ut enda mer effekt og bass. Det gjøres imidlertid med finesse slik at de fleste musikkstiler låter bra.

 

 

Kitsound Hive Evolution

Gedigen og pen

Den luksuriøse og solide utsiden motsvares dessverre ikke av en like imponerende innside.

Det første inntrykket av Hive Evolution er meget bra. Høyttaleren har en spennende form, og er bygd av kraftig aluminium. Men så begynner problemene. Det er selvfølgelig praktisk at man kan oppbevare laderen i det utmerkede reiseetuiet, men hvorfor trenger man en spesiallader? Hvorfor tåler den ikke vann slik at man våger å ta den med ut? Men fremfor alt henger ikke lyden med om man spiller litt mer krevende musikk, eller drar opp volumet. Det låter hult og ubalansert.

 

 

Klipsch Groove

Robust kvalitet

En kraftig høyttaler med bra bass og værbeskyttelse, men den har få finesser.

Groove er en kompakt og solid høyttaler i et smart format. Batteriet rekker for en dags brukt, og takket være værbeskyttelsen kan man ta den med utendørs. Den har færre finesser enn konkurrentene, men har enkel håndtering for å spille musikk. Visst ligger det noe i Klipsch’s påstand om at høyttaleren er vanvittig kraftfull, men forsøker man å utnytte volumressursene, begynner den å låte dårlig. På mer normalt volum låter den hyggelig, om enn noe innsmigrende varmt. Den skiller seg bare ikke ut fra mengden.

 

 

LG Music Flow P5

Billig og spiller lenge

Reisevennlig og praktisk høyttaler med fiffige funksjoner og en tiltalende pris.

Vi liker at denne modellen er betydelig mer reisetilpasset enn det LG hadde å tilby forrige år. Den har fått en meget sjenerøs batteritid, og når strømmen tar slutt, kan den fylles på med mobilladeren.

Derimot må man være litt forsiktig utendørs, da den ikke tåler vann. Selvfølgelig får man ikke noen øredøvende lyd fra en så liten høyttaler, men man kan koble sammen to stykker for mer ressurser. Og det har man jo råd til med denne prisen. Det gjelder imidlertid ikke bassgjengivelsen, som er vel klein.

 

 

Philips BT6600

Funksjonsrik og praktisk

Et bra format og meget enkel håndtering gjør Philips’ høyttaler til et forlokkende valg.

Vil man ha en høyttaler for danseparty på stranden i sommer, må man se seg om etter noe annet. Til det har Philips for lite bass og ikke tilstrekkelige volumressurser. Men vil man bare ha en smidig høyttaler som fungerer til poplisten ved grillen og litt jazz på verandaen til middagen, så er den vanskelig å slå. Den har alle finesser man kan ønske seg, og håndteringen er forbilledlig enkel. Vi liker også den smarte ladestasjonen, og muligheten til å lade mobilen i nødsfall.

 

 

Samsung Level Box Pro

Luksuriøs og vellydende

Pen høyttaler med aluminiumskall, bra funksjoner og en imponerende lyd.

Dette er nok så nærme en Bose Soundlink Mini man kan komme når det står Samsung på toppen. Og det er en god referanse. Formatet er smidig, men den er meget velbygd, og aluminiumskallet gjør at den føles luksuriøs. Men den kommer også nærme når det gjelder lyden. Den låter faktisk bra med alt fra akustisk til elektronisk dansemusikk, med naturlige stemmer og en uvanlig potent bass. Det eneste egentlige problemet er at den ikke har vannbeskyttelse, noe som gjør at den ikke kan brukes på baderommet eller på stranden.

 

 

Sony SRS-XB3

Robust og basstung

En praktisk og robust høyttaler med bra lydkvalitet og en bass som burde være umulig.

Sony hadde ifølge oss fjorårets beste reisehøyttaler. Og vi kan ikke helt se bort fra at de har lykkes igjen. XB3 har nemlig mye man kan like, men veldig lite man ikke kan like. Den er praktisk å bruke, og har brukbare finesser. Batteritiden er best i testen, og den har vannbeskyttelse slik at den også kan brukes ute. Lydkvaliteten er såpass bra at man kan spille de fleste musikktyper. Men det er den imponerende bassen som slår oss helt ut. Dessverre kan man imidlertid ikke bruke mobilladeren sin for å lade den på reisen.

 

 

UE Roll

Leken og robust

En kul og praktisk høyttaler man kan ta med over alt, og som låter overraskende bra.

Har man lyttet på UE Boom og likt lyden, men synes den er for stor eller dyr, må man absolutt ta en titt på Roll. Den har et betydelig smidigere format, og er ytterst praktisk å ha med, eller rigge opp ved hjelp av gummibåndet. Man trenger heller ikke være redd for den utendørs, da den har den beste støv- og vannbeskyttelsen i testen. På toppen av det hele låter den meget bra med tanke på størrelsen, om man kan akseptere at den savner skikkelig dypbass. En absolutt favoritt til stranden i sommer.

 

Les hele testen på lydogbilde.no

Les flere tester fra DN her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.