Mobiltelefonen i dag er uunnværlig. Den holder rett og slett styr på livet ditt. Enten det er til å ta bilder, holde avtaler, retningsbeskrivelser og navigering, matoppskrifter når du står uinspirert i matbutikken, eller som ren underholdning. Og faktiske samtaler, da. Det finnes nesten ingen grenser for hva den avanserte datamaskinen i lommeformat kan gjøre. Og, ja, nesten alle bruker i dag mobilen når man skal lytte til musikk på reisen.

Les også: Test av høyoppløste musikkspillere: FiiO X5 og Sony NW-ZX2

Mobilen suger

Men selv om man kan få ganske gode lydopplevelser fra mobiltelefonen også, så kommer den til kort i forhold til en dedikert hi-fi-spiller. For det første er det slettes ikke alle mobiltelefoner som støtter høyoppløst lyd, selv om de fleste toppmodellene nå gjør det (ikke iPhone). Digitalkonverteren er sjeldent fra øverste hylle, og analogdelen er begrenset, med en enkel forsterker som er avhengig av lettdrevne hodetelefoner. Ønsker du å ta med deg dine hi-fi- eller studio-hodetelefoner ut fra huset, kommer mobiltelefonen til kort som lydkilde.

Med de separate musikkspillerne kan produsentene fokusere all energien på å få best mulig lyd. Alt fra de digitale til analoge konverterne til forsterkertrinnet er valgt ut og finjustert for å få best mulig lyd i andre enden. Brukergrensesnittet kan også tilpasses spesielt til lyd. Skjønt, paradoksalt nok har ofte mobiltelefonene et mer intuitivt brukergrensesnitt enn mange musikkspillere.

Sony NW-ZX100

Blodfattig Walkman

Sonys relansering av Walkman-konseptet betyr søt og luftig musikk – men hvor er trøkket?

Sony NW-ZX100 har i utgangspunktet mye bra på menyen. Den støtter høyoppløst musikk, har en enorm batterikapasitet, den ligger bra i lommen og hånden, og den er lett å bruke. Men i likhet med sin storebror har den ikke guffe nok.

Selv undertegnedes iPhone 6s Plus har mer lydnivå å gå på. Den låter ikke like rent som Sony-spilleren, men den er faktisk mer allsidig med tanke på hodetelefonvalg, noe som gjør at ZX100 føles ganske bortkastet. Til denne prisen får du mye mer guffe og lyd for pengene med FiiO X5.

 

 

Pioneer XDP-100R

Flaggskipet som kan «alt»

Med Android og pekeskjerm er det bare telefonsamtaler en mobiltelefon gjør bedre enn denne.

Brukervennligheten til Pioneer XDP-100R er upåklagelig og lyden likeså. Her er ikke spart på noe, bortsett fra innebygd lagringsplass, som gudskjelov kan bøtes på med to microSD-kort. Maskinvaren er rask, den innebygde musikkspilleren er meget brukervennlig, og det er lite å utsette på.

Bortsett fra en litt kantete form, og lydnivået som er akkurat høyt nok, men som ikke truer eksempelvis den kinesiske FiiO X5. De aller mest tungdrevne hodetelefonene blir et problem for Pioneer-spilleren. Uoffisielt kan det være mulig å hacke gain-kontrollen på Android-enheter, for eksempel via androidaudiohacks.com. Sjekk ut på eget ansvar. Uansett går Pioneer høyt nok med de fleste hodetelefoner, og låter fabelaktig.

 

Les flere tester fra DN her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.