En kraftig subwoofer er alle hi-fi og hjemmekino entusiasters våte drøm, og det verste mareritt for naboer i mils omkrets. Disse potente bassmaskinene gjenskaper de dypeste frekvensene man ikke bare kan høre, men også føle på kroppen! Derfor er de et obligatorisk verktøy når eksplosjoner, jordskjelv og geværskudd skal gjengis, men de kan også gi musikklytting en helt ny dimensjon.

Subwooferne er «all about that bass», laget spesielt for å ta over der vanlige høyttalere må gi tapt. De dekker bare en brøkdel av frekvensområdet vi mennesker kan høre, som til gjengjeld er et av de vanskeligste å reprodusere. Desto dypere toner man skal gjengi, jo større og sterkere må høyttalerne være for å gi hørbar respons.

Testen

De fleste høyttalerprodusenter tilbyr en eller annen form for subwoofer, men denne gangen har vi lagt lista høyt. Kravet er rå og kraftfull dypbass til musikk så vel som film, innenfor «fornuftige» fysiske rammer. Vi endte opp med seks relativt kompakte deltakere av velkjent fabrikat, inkludert noen av verdens mest berømte subwoofer-spesialister. Navn som REL, SVS, Velodyne og JL Audio bør klinge velkjent i alle bassentusiasters ører. I tillegg har vi tatt med to utfordrere fra Dali og Elac for å se hva hi-fi veteranene kan stille opp med mot bassbøller som dette. 

Slik testet vi

Testen er gjennomført med utvalgte musikk, filmkutt og testfrekvenser. Vi har brukt våre Procella P6 kinohøyttalere som medspillere, delt ved 80 Hz for å overlate den viktige dypbassen til subwooferne. Vi har brukt en Yamaha RX-V3040 receiver som forsterker for å korrigere nivå og avstand for hver subwoofer. Drop the bass!

Les hele testen på Lyd & Bilde

Velodyne SPL-1200 Ultra

Fleksibel kraftkar

Har får du mye kraft i et kompakt kabinett, kombinert med automatisk romkorreksjon og fjernstyring.

Til tross for et ganske kompakt ytre er Velodyne SPL-1200 Ultra en slagkraftig subwoofer, som rister bra tak i både bukser og vegger. Den har en rekke innstillingsmuligheter til å tilpasses rom og smak hva film og musikk angår. Og best av alt, den har automatisk romkorreksjon. En heftig subwoofer på film og rock, som bare mangler litt på attakk og raffinement i de lysere basstonene for å være det foretrukne valget på akustisk musikk.
 

Les hele testen av Velodyne SPL-1200 på Lyd & Bilde

Dali P-10 DSS

Med på det meste

Dalis bud på en high-end kompakt subwoofer er lekker å se på, og henger med i svingene.

Dali P-10 DSS er en lekker subwoofer med fjernstyring og gode innstillingsmuligheter. Musikalsk holder den takten fint og som skyver godt fra seg. Den fungerer bra på musikk, med distinkte toner i det øvre bassregisteret. Og den kan spille ganske så høyt.

Den er likevel ikke den heftigste i klassen når det kommer til ren kraft. Tunge bassrytmer mangler litt fraspark, og basskanalen på film har heller ikke samme kontroll som hos de fyrigste konkurrentene.

Les hele testen av Dali P-10 DSS på Lyd & Bilde

REL S/5

Best på musikk

Med én gang denne subwooferen ble koblet til, hørte vi at det satt.

REL Acoustics S/5 stortrives virkelig med alt av musikk. Den er så tonalt god, at bassen integreres i lydbildet på det mest naturlige vis. Man hører det spesielt godt på kontrabass og flygel, at basstonene bare støtter oppunder øvrige toner, og ikke lever sitt eget liv.

Subwooferen kan også låte tøft og slå rytmisk hardt, både på film og musikk. Men er tonene for dype, så bryter den opp i forvrengning når det er høyt.

Les hele testen av REL S/5 på Lyd & Bilde.

SVS SB13-Ultra

Rå slagkraft

Med testens største basselement varter kraftkaren fra SVS opp med harde slag på både film og musikk. Og den låter bra!

SVS beviser at de fortsatt gir mye subwoofere for pengene. For selv om SB13-Ultra er i den rimeligere enden i denne testen, holder den fint følge med de dyreste – og vel så det. Her kombineres slagkraft med finesse på en overbevisende måte, og subwooferen egner seg like godt til musikk som til film. Den slår hardt, og spiller rene og fine basstoner. Og har du måleutstyret i orden, byr den på mange innstillingsmuligheter.

Les hele testen av SVS SB13-Ultra på Lyd & Bilde

 

Elac SUB 2070

Knyttneve i silkehanske

Elacs nye dobbeltdekker-subwoofer er både kraftfull og fintfølende. Trådløs overføring og app-styring gjør SUB 2070 til en av de mest avanserte subene i testen.

Elac er kanskje ikke det første merket man tenker på når det kommer til subwoofere, og fremstår litt som en ”underdog” i en forsamling av proffe subwoofer-spesialister. Testen viser imidlertid at Sub 2070 står seg meget bra mot konkurrentene. En fin og musikalsk, mekanisk solid og hardtslående subwoofer som kan finne sin plass i dedikerte hjemmekinoer så vel som kresne hi-fi anlegg. Når man tar med muligheten for trådløs overføring, og enklere brukervennlighet med app-betjening, er det ikke tvil om at Elac 2070 fortjener en anbefaling.

Les hele testen av Elac SUB 2070 på Lyd & Bilde

JL Audio E-Sub e112

Muskler og finesse

Med JL Audio får man det beste av to verdener: Stram, detaljert dypbass kombinert med en slagkraft av en annen verden!

JL Audio viser nok en gang at de lager Subwoofere med stor S. Testingen avslører at vi har med en særdeles godt sammenskrudd sub å gjøre: E112 gir ikke fra seg det minste klynk eller knirk på høyt volum, bare ren, kontrollert og uforvrengt bass, kraftig nok til å sette hele omverden i sving! Når man legger til utmerkede musikalske egenskaper, samt gode og lett tilgjengelige justeringsmuligheter, er vi ikke i tvil. JL Audio E-112 er en kompromissløs bassmaskin, og testens beste subwoofer!

Les hele testen av JL Audio E-Sub e112 på Lyd & Bilde(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.