Tilbakebetaling når du handler, egne shoppingpoeng og lukrative kjøpstilbud er blant fordelene handlenettverket Lyoness lokker med for å få nye medlemmer.

Det Sveits-registrerte nettverket har sin egen underavdeling i Norge, med rundt 150.000 norske deltagere og 1000 såkalte lojalitetsbedrifter som en del av sitt omsetningssystem.

Nå vil Lotteritilsynet stanse virksomheten i Norge. Tilsynet mener Lyoness er et pyramidelignende omsetningssystem, og sendte forrige uke ut et vedtak med varsel om pålegg av stans i virksomheten. Lyoness er uenig i tilsynets fremstilling, og sier det vil imøtegå tilsynets saksfremstilling.

Lotteritilsynet har i sin vurdering lagt vekt på at Lyoness' inntekter i hovedsak kommer fra verving av deltagere og ikke fra salg og forbruk av varer og tjenester eller andre ytelser.

Lotteritilsynet skriver i brevet der det varsler om vedtak at det fra sommeren 2016 registrerte en stor økning i antall henvendelser om Lyoness' virksomhet i Norge fra deltagere, familie, venner til deltagere og personer som hadde blitt forsøkt vervet, om at Lyoness drev pyramidespill.

Lyoness har fått en frist på fire uker for å komme med innvendinger mot det vedtaket som det har blitt varslet om, eller grunnlaget for varselet.

Uenig i fremstillingen

Leder Claes Gunnarson i Lyoness Norway svarer følgende på kritikken i en pressemelding: «Lyoness har mottatt et foreløpig vedtak fra Lotteritilsynet i Norge. Lyoness understreker at dette ikke er et endelig vedtak.

Lyoness er uenig i Lotteritilsynets saksfremstilling, og er spesielt overrasket over det foreløpige vedtaket om å stanse kundefordelsprogrammet Cashback. Fordelskortet Cashback er gratis og brukes av over åtte millioner medlemmer globalt og 160.000 i Norge for kjøp av varer og tjenester hos omtrent 1000 norske butikker og nettbutikker.

Lyoness går nå gjennom det foreløpige vedtaket sammen med advokatene, og vil sende et tilsvar som imøtegår Lotteritilsynets argumentasjon. Vi mener Lyoness er en lovlig virksomhet, og vil svare på Lotteritilsynets anklager».(Vilkår)

Bitcoin har ingen fundamental verdi, og kan gå i null.
01:21
Publisert: