I dag falt dommen i lagmannsretten i den sivile tvisten mellom Johan Benad Ugland og hans eksdirektør Kjell Rune Staddeland. Staddeland er tidligere dømt til 3,5 års fengsel for å ha stjålet 2,4 millioner dollar fra Ugland - en dom som er rettskraftig.

Lagmannsretten er enig med tingretten i at Staddeland følgelig må betale dette beløpet tilbake til Ugland. Staddeland må også tilbakebetale en bonus på 12,6 millioner kroner som han fikk etter det vellykkede salget av Uglands shippingselskap til indiske Siva Ventures vinteren 2008.

Men på to vesentlige punkter skiller lagmannsrettens dom seg fra dommen i Aust-Agder Tingrett i mai i fjor. Tingretten kom til at det ikke var grunnlag for at Staddeland skulle dekke noe av Uglands tap på aksjer i børsnoterte Acta. Ugland krevde at Staddeland skulle dekke hele tapet på vel 100 millioner kroner, men nådde ikke frem. Ved behandlingen for lagmannsretten hadde Ugland redusert kravet til 20 millioner kroner. Og i dommen heter det at ”Staddeland ikke innhentet samtykke til Actahandelen fra styreformann eller styret” og at det ”da ikke er tvil om at han er erstatningspliktig”.

Dermed må altså Staddeland betale 20 millioner kroner til Ugland.

Strid om verdier
Men det mest sentrale, i alle fall tvisten med størst økonomisk verdi, har vært hvor mye Ugland skal betale for de fire prosentene av aksjene som Staddeland fortsatt eier i Uglands Holsingselskap. Ugland har tidligere anslått at disse fire prosentene er verdt 62 millioner kroner, men tingretten kom likevel til at Staddeland ikke hadde krav på å få ut mer enn kostpris minus utbetalte utbytter – vel 16 millioner kroner.

Her har lagmannsretten, under noe tvil, komet til et helt annet resultat – nemlig at Staddeland har krav på å få markedsverdi minus ti prosent fordi Staddelands forbrytelse mot Ugland ”ikke bør lede til at tilbakekjøpsklausulen i incentivavtalen settes tilside”, som det heter i dommen.

I sum betyr dette at Staddeland må betale sin tidligere arbeidsgiver vel 55 millioner kroner når saksomkostninger og renter er inkludert – mens han fra Ugland trolig kan få nær 60 millioner kroner for aksjene hvorav vel 40 millioner er ren gevinst.

Dommen er enstemmig.