Wenche Gruben (66) forsøkte i 2008 å redde sønnen, Pål Gruben (49), ut av en knipe ved å garantere for hans aksjehandel i det internasjonale pornoselskapet Private Media Group og den svenske fotballklubben AIK.

Nå dømmer lagmannsretten henne til å betale 16 millioner kroner til meglerhuset RS Platou Markets, skriver Dagens Næringsliv.

«Slik avtalen er utformet, går det etter lagmannsrettens syn klart frem hvilke plikter Wenche Gruben påtok seg ved å underskrive, og det er ikke noe i avtalen i seg selv som taler for at den er proforma», skriver lagdommer Nils Ihlen Ramm.

«Etter bevisførselen legger lagmannsretten til grunn at Wenche Grubens motivasjon for å undertegne dokumentet av 22. april 2008, var å hjelpe sin sønn. I tillegg hadde hun en mulighet for fortjeneste dersom kursen på private-aksjene steg», heter det i dommen.

Lagdommeren mener Wenche Gruben forsto konsekvensene av å signere og viser til at hun har handlet aksjer tidligere, har jobbet som regnskapsfører, og er styremedlem i flere selskaper.

Har ikke penger
Også i tingretten ble hun dømt til å betale 16 millioner kroner. Totalt garanterte hun for 33 millioner kroner.

Wenche Gruben vil ifølge DN vurdere å anke dommen fra Borgarting lagmannsrett til høyesterett.

Hun vil ikke klare å gjøre opp kravet på 16 millioner kroner.

– Hun har ikke penger. Konsekvensene av et slikt krav vil være brutalt, sier advokat Ian Kenworthy.

Kenworthy påpeker at Wenche Gruben gjorde oppmerksom på at hun ikke var i stand til å innfri kausjonsavtalen da hun signerte på avtalen.

– En part plikter å opptre lojalt mot sin kontraktsmotpart, særlig hvor det dreier seg om en profesjonell overfor en forbruker, og enda mer hvor det her gis en kausjon for en fordring som allerede var forfalt til betaling, og for en debitor som var dundrende insolvent. I et slikt tilfelle blir kausjonen en ren pengeoverføring fra kausjonisten til verdipapirforetaket, skriver Kenworthy i en epost til Dagens Næringsliv.

Les også: <b>Fikk 100.000 for veksleoppdrag</b>


Spilte på morsfølelsen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.