Kun en tredjedel av verdens påviste fossile ressurser kan forbrukes de neste 40 årene hvis verden skal nå målet om maks to graders global oppvarming, advarer Det internasjonale energibyrået (IEA)

I sin årlige World Energy Outlook påpeker IEA at mesteparten av verdens fossile ressurser må forbli i bakken hvis ikke revolusjonerende renseteknologi rulles ut i stor skala, skriver Dagens Næringsliv.

«Selv når man tar hensyn til ny utvikling og politikk, klarer fremdeles ikke verden å sette verdens energisystem på et bærekraftig spor», heter det i rapporten som ble fremlagt i London igår.

Verdens oljeselskaper må dermed la være å utvinne påviste funn hvis kloden skal nå sine klimamål, ifølge det prestisjetunge organet IEA.

Langt over jordens tålegrense
Kraftig vekst i energietterspørselen gjør at CO2-utslippene ventes å stige med knapt 19 prosent frem mot 2035. Det vil føre til en global temperaturøkning på 3,6 grader, ifølge IEA.

Verdens statsledere er enig om å begrense oppvarmingen til maks to grader, som regnes som klodens tålegrense.

Kull utgjør nesten to tredjedeler av de gjenværende karbonressursene. Olje og gass står for knapt 40 prosent. Brorparten ligger i Nord-Amerika, Midtøsten og Kina.

Etterspørselen etter olje ventes å stige 14 prosent til opp mot 100 millioner fat per dag i 2035. Kina vil alene stå for halvparten av veksten, mens oljeetterspørselen er ventet å stagnere i de rike landene i vesten.

Alt for sakte
IEA har beregnet at dersom jorden skal ha en 50 prosents sannsynlighet for at oppvarmingen ikke skal overstige to grader, må fornybar energi stå for nesten halvparten av strømproduksjonen i 2035. Samtidig må utslippene fra fossil energi reduseres kraftig, skriver Dagens Næringsliv.

Utbyggingen av fornybar energi går imidlertid altfor sakte til å stanse en overoppheting av kloden, ifølge IEA. Ifjor ble det brukt 3000 milliarder kroner på å subsidiere olje seks ganger så mye som på fornybar energi.

FN og det store flertallet av verdens ledende klimaforskere er enige om at en temperaturøkning på kloden på over to grader kan bli større enn vi mennesker kan takle.

- Dramatisk
Miljøbevegelsen mener gårsdagens rapport viser med tydelighet hvor store utfordringer verdem står overfor.

Truls Gulowsen i Greenpeace Norge kaller situasjonen for dramatisk.

Han mener den eneste løsningen er å la være å utvinne ressurser.

– Det er dårlig nytt for Norge og våre ressurser i Arktis, sier Gulowsen til Dagens Næringsliv.

Leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund mener presset på politikerne nå øker, og at klimaforhandlingene i Qatar må levere større kutt.

Konsekvenser
Hvis temperaturen på jorden virkelig skulle stige over tre grader blir konsekvensene dramatiske.

Allerede ved en oppvarming av kloden på 1,5-2,5 grader mener FNs klimapanel at 20-30 prosent av verdens arter av ville planter og dyr vil være truet av utryddelse .

Øker det enda mer kan det bli vanskelig å bo og livnære seg i store områder i mange land i Afrika, Asia, Sør-Amerika, samt USA og Australia. FN mener at verden vil få en kjempeutfordring med hundretalls millioner av klimaflyktninger, som kan innebære landløse og lovløse mennesker på vandring etter mat og vann.

Det kan også bli farlige hetebølger blant annet i Sør-Europa.

Kriger om vann, leveområder og naturressurser kan ikke utelukkes.

Les mer om konsekvensene av varmere klode her og her. (eksterne lenker)

Les også: Veksten er problemet i verden

- Trenger ny jordklode for å dekke forbruksveksten


Advarer om ulevelig klode


Verste tørke på over 50 år i USA



Grønlandsisen smelter stadig raskere

Havet i Arktis har aldri vært varmere

Øystater frykter enden er nær

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.