Ekteparet Bjørn og Kirsten Risa har nå vedtatt forelegg på 300.000 og 75.000 kroner fra Økokrim. Gjennom Bjørn Risas firma Risa AS, bygget Risa uten tillatelse i strandsonen på deres hytteeiendom i Mandal. Dette koster ekteparet dyrt.

- Det mest alvorlige forholdet var et steinamfi i cirka ti meters bredde, med en større planering i bakkant. I tillegg hadde de bygget en platting og utvidet bryggen noe, sier politiadvokat i Økokrim Tarjei Istad.

Bjørn Risas strandsone-bot ble doblet på grunn av hans solide formue.

- Vanligvis ville en tilsvarende bot ligge på mellom 100.000 og 150.000 kroner. Bjørn Risa har veldig god økonomi, noe som gir utslag på boten, sier Istad til DN.no.

Ifølge skattelistene for 2009, hadde entreprenøren en formue på godt over 25 millioner i 2009.

 

Visste ikke de måtte søke
I fjor sommer oppdaget Mandal kommune at ekteparet fra Rogaland hadde utbedret en kulp, anlagt platting ved sjøen, laget et amfi, utvidet bryggen og anlagt flere brede stier i hundremetersbeltet, uten å søke om tillatelse.

Bjørn Risa argumenterte med at utbedringene var så små at de ikke visste at de måtte søke.

- Omfanget av jobben var så aldeles lite. Vi ryddet litt opp i terrenget her og i kulpen nede i stranda. Jeg tenkte vel ikke over at dette var annet enn en ren opprydding og tilrettelegging, sier entreprenøren til DN.no, som skal ha brukt firmaets maskiner i utføringen av arbeidet.

I april i år ble imidlertid ekteparet politianmeldt, og Økokrim ble satt på saken.

Risa søkte i ettertid Mandal kommune om å få beholde tiltakene de ikke hadde søkt om, men kommunen påla entreprenøren å fjerne de anlagte steintrappene og plattingene.

Nå jobber arktitekter og konsulenter med kommunen for å tilbakelegge området.

- Vi er i en god dialog med Mandal kommune om løsning, sier Risa.

- Opprydning og tilrettelegging
- Dette er en sak der ting gikk litt for fort i byggeprosessen, men i etterkant har de tatt ansvar og gjort opp for seg, sier Istad i Økokrim til DN.no.

Bjørn Risa forklarer at han nå bare vil legge saken bak seg.

– Dette har blitt en stor belastning for familien. Nå er saken snart to år gammel. Jeg har hele tiden sagt klart ifra at jeg tar ansvar, og håper nå å få det vekk som privatperson, sier Risa til DN.no, og legger til:

- Nå må jeg bare ta ting til etterretning.

Han regner med området vil bli tilbakelagt innen neste vår.

Les mer:
Sjokkrapport "i skuffen" siden 2007
Idex vant prestisjepris
Eksportforbud kan gi ekstrempriser
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.