Den amerikanske storbanken har inngått forlik med flere ulike tilsynsmyndigheter i forbindelse med tapene som bankens Chief Investment Office i London påførte banken ifjor.

I mai 2012 oppdaget JP Morgan et tap på rundt to milliarder dollar i en syntetisk kredittportefølje.

Porteføljen var laget for å gardere selskapet mot potensielle tap på utlånsvirksomheten. Strategien var imidlertid fullstendig feilslått. En rebalansering av porteføljen ble elendig gjennomført og nesten ikke overvåket.

JP Morgan har tidligere innrømmet at de har funnet dokumentasjon på at ansatte ved kontoret aktivt forsøkte å skjule tapene etter hvert som de vokste.

Amerikanske myndigheter har siktet to ansatte ved kontoret for svindel og for å ha konspirert for å forfalske dokumentasjon i forbindelse med tapene. En tredje trader, som har gått under tilnavnet «The London Whale» fordi han angivelig sto bak de store posisjonene som påførte banken giganttapet, går fri fra tiltalen fordi han samarbeider med myndighetene.

Handlene, som egentlig skulle forhindre tap i andre deler av bankorganisasjonen, endte til slutt med å påføre banken rundt seks milliarder dollar i tap.

Og nå må altså JP Morgan ut med ytterligere 920 millioner dollar i bøter til myndighetene.

Rundt 300 millioner dollar ender opp hos det amerikanske banktilsynet OCC, rundt 200 millioner havner hos det amerikanske finanstilsynet SEC, 200 millioner havner hos den amerikanske sentralbanken Federal Reserve og rundt 220 millioner dollar sendes til britiske tilsynsmyndigheter.

LES OGSÅ:

BAKGRUNN: JP Morgans giganttap kan bli på 55 (!) mrd. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.