Fraværet av folk som ba dommeren om at storsvindleren Bernard Madoff skulle få en mild behandling, kan ha beseglet hans skjebne.

I dag fikk han sin straff. Dommer Denny Chin mente en straff på 150 års fengsel var riktig for bedrageriene Madoff utførte over to tiår mot sine klienter.

Mens klientene trodde sparepengene deres var plassert trygt gjennom en fantastisk investeringsforvalter, gikk de i stedet til å sørge for at Madoff og hans familie kunne leve et liv i sus og dus.

Astronomiske tap
En rekke av ofrene har selv ikke vært klar over at pengene deres hadde vært sluset videre til Madoff. Dette skyldes at en rekke fond investerer i andre fond og at kundene derfor ikke har full oversikt over hvor pengene deres er investert. Enkelte mener at hegdefond og andre fond kan ha tapt så mye som 600 til 1.000 milliarder dollar.

Da Madoff møtte i retten på Manhattan i New York hadde han fått dommerens tillatelse til å bære sine egne klær. Madoff møtte opp i mørk dress, hvit skjorte og slips. Før dommeren kom med sin kjennelse fikk en rekke ofre fortelle hvordan de opplevde forbrytelsen den tidligere så ansette finansmannen hadde utsatt dem for.

Bor i campingvogn
Én av dem fortalte hvordan han hadde tapt hjemmet sitt og at han nå bor i en campingvogn. En annen ba dommeren om å sørge for at Madoffs celle blir hans kiste. En tredje fokuserte på at Madoff hadde stjålet fra de rike, de fattige og de i mellom.

Da Madoff selv fikk ordet, snudde han seg mot ofrene i rettssalen og sa unnskyld. Han sa at han hadde vært alene om bedrageriet og hadde løyet til broren sin og sine to sønner. Mange har siden saken sprakk i desember tvilt på at det kan være tilfellet.

Loppet
Da Madoff ble arrestert i desember, gikk det brått opp for ofrene hva pengene deres hadde gått til. Gjennom en årrekke hadde Madoff sendt falske kontoutskrifter til klientene, som viste en strålende avkastning. Nå satt de igjen uten sparepengene sine.

Skandalen, som det amerikanske kredittilsynet (SEC) ble tipset om flere ganger, er fortsatt svært uoversiktlig. Etterforskningen har ennå ikke gitt svar på hvor mye Madoff har svindelet klientene for. Dessuten er det vanskelig å anslå hvor mange som faktisk har blitt svindlet. Men at Madoff er blant de største svindlerne i USAs historie, er det liten tvil om.

Ukjent antall ofre og beløp
Frem til arrestasjonen oppga Madoffs selskap at det forvaltet 65 milliarder, eller rundt 420 milliarder kroner. Mye av dette skal ha vært fantasi-avkastning.

Da Madoff erkjente seg skyldig i 11 verdipapirrelaterte lovbrudd i mars mente myndighetene at minst 13 milliarder dollar, eller rundt 84 milliarder kroner, var borte. Mer enn 13.000 ofre var da identifisert.

Mange av disse er svært velholdne mennesker som ikke nødvendigvis lider noen umiddelbar nød av tapet. For andre har svindelen gjort at de står på bar bakke. I USA, et land med svært begrensete rettigheter til pensjon fra det offentlige, er det vanlig å sette av penger til alderdommen.

Tilbake i jobb
Blant de som står ribbet tilbake er Jack Cutter, en 80 år gammel mann i Longmont Colorado som tidligere jobbet som pertroleumsingeniør. Han mistet pengene han skulle leve av som pensjonist. Nå tilbringer han hverdagene bak kjøttdisken på et Safeway supermarked hvor han får under 60 kroner timen.

- Det er et hardt arbeid. Åtte timer på bena, sier Cutter til nyhetsbyrået Associated Press.

I helgen inngikk Madoffs kone, Ruth Madoff, et forlik som gjør at hun får beholde 2,5 millioner dollar i kontanter, mens hun må si fra seg eiendeler verdt 80 millioner dollar. Myndighetene har også sikret seg en kjennelse som gjør at Madoff må gi avkall på fantasifulle 171 milliarder dollar. Det tilsvarer rundt 1,1 billioner norske kroner. Til sammenligning kan det nevnes at bruttonasjonalprodukt for fastlands-Norge i 2008 var 1.842,5 milliarder kroner.

Les også: Stripper Madoff

Påtalemyndigheten hadde bedt dommeren om å gi Madoff 150 år i fengsel, og slik ble det. Madoff og hans advokat Ira Sorkin mente 12 års fengsel var passende.

Les også: Krever 150 års fengsel for Madoff

- Vil ha rettferdighet
- Vi søker hverken om barmhjertighet eller sympati. Med all respekt, vi ønsker bare den rettferdighet og objektivitet som kjennertegner, og som vi håper alltid vil kjennetegne, vårt strafferettssystem, skrev Sorkin i et brev til dommeren før straffen skulle utmåles.

Dette var et av de svært få brevene dommer Chin mottok som talte Madoffs sak. Det er i USA normalt at dommeren får brev fra familie og venner som ber om mild behandling av deres nære før dommen skal avsies. I Madoffs tilfelle har det ikke vært mange som har tryglet hans sak. Kanskje ikke så rart ettersom familie og venner er blant ofrene for hans svindelaktivitet.

Ventet livstid
Før dommen ble avsagt ventet de fleste juridiske observatører at Madoff ville få en dom som innebar at han kom til å sitte bak lås og slå resten av livet.

- Det er ufattelig for meg om han ikke skulle få fengsel for resten av sin levetid, sier Burt Ross som er blant Madoffs ofre. Ross er tidligere borgermester i Fort Lee i delstaten New Jersey til Los Angeles Times, og han mente det ville være helt feil om Madoff skulle få strafferabatt fordi han har tilstått.

- Om en seriemorder forteller oss hvor likene er begravd, betyr det at vi slipper han ut av fengsel, spør Ross retorisk.

Langt fra over
Selv om Madoff nå er dømt til 150 år i fengsel, er det ingen som tror det er det siste man hører om saken. Madoffs advokater er ventet å sende inn en rekke begjæringer de kommende årene i forsøk på å få forkortet straffen. Argumentene som normalt brukes i slike situasjoner varierer fra alt fra forholdene i fengselet og Madoffs helse til bistand han eventuelt vil gi myndighetene.

- Hans sak er langt fra over når dommen er forkynt, sier Brian Gallini, en jusprofessor ved University of Arkansas.

- Det kommer til å være konstante forsøk på å få han hjem, avslutter han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.