Drue versus humle

Tekst
ØL FRA PIEMONTE. Vinbonde Luca Garberoglio lager flotte barberaer. Øl­brygging er hobbyen hans. <font color="#b9b1b1">Foto: Carussin</font>

ØL FRA PIEMONTE. Vinbonde Luca Garberoglio lager flotte barberaer. Øl­brygging er hobbyen hans. Foto: Carussin

Luca Garberoglio (29) står bak et av de beste rødvinskjøpene i polhyllene. I tillegg brygger han et veldig godt øl.

Mellom Monferrato og Langhe i Piemonte har familien Garberoglios vinhus Carussin lekt seg frem til et røverkjøp av en barbera. 

– I tillegg har vi våre sideprosjekter, forteller eldstesønnen Luca Garberoglio.

Mor steller ti esler, far er lokalpolitiker og broren driver familiens gjestehus, Grappoli contro Luppolo (drue versus humle). 

– Med selv vår enkleste vin jobber jeg hardt i to år. Først ett år i vinmarken, så ett i kjelleren. Som vinbonde har man jo et begrenset antall innhøstinger i livet, forteller Luca Garberoglio.

Kanskje er det derfor han har brygget øl på fritiden siden han var 14. Alt arbeid er unnagjort på 12 timer, og han kan sette en ny batch når han vil.

PIEMONTE. Carrusin-vinhuset i Piemonte er mest kjent for sin gode barbera. Snart vil familien lage egne tolkninger av nebbiolo-druen.&lt;font color="#b9b1b1"&gt;Foto: Carussin&lt;/font&gt;

PIEMONTE. Carrusin-vinhuset i Piemonte er mest kjent for sin gode barbera. Snart vil familien lage egne tolkninger av nebbiolo-druen.<font color="#b9b1b1">Foto: Carussin</font>

JORDBRUK, IKKE RELIGION

Carussins 15 hektar vinmark er spredt over fire landsbyer.

– Mange snakker om den biodynamiske bølgen som noe religiøst. Det er jordbruk, og jordbruk er ingen religion. Vi må bare være mer presise, sier Garberoglio.

– Hva er den største utfordringen?

– Det er å ha full kontroll i alle vinmarkene når de ligger så spredt.

Bare to av husets fire Barbera d’Asti-viner kommer ut hvert år.

– Er du den som lener seg tilbake og lar druene tale for seg?

– Egentlig ikke. Etter å ha jobbet fem år i kjelleren har jeg innsett at jeg kan gjøre mye for å bevege vinen i en bestemt retning. Barbera Asinoi er en lett prosess. Gjæringen går raskt, og jeg gjør en lett ekstraksjon i åpne tanker som gir masse oksygen. Barbera Lia Vi fermenteres i lukkede tanker og med mer ekstraksjon. Her er druene plukket fra en eldre parsell og tåler mer arbeid.

 

NEDSTRIPPET NEBBIOLO

Familien kommer også til å lage egne tolkninger av Piemontes store drue, nebbiolo. Luca Garberoglio har siden 2009 laget nebbiolo fra en leid mark i Barbaresco, helt uten eik og tappet på flasker med bruskork.

– Vi kommer snart også med en nebbiolo fra Barolo etter samme oppskrift. 2013-årgangen ligger i kjelleren og er rett og slett fantastisk, sier Garberoglio.

Han har også planer om å plante mer nebbiolo i nærheten av hjemmet i San Marzano Oliveto for å blande med barbera.

Carussin har nå to røde barberaer, en søt, sprudlende moscato og et øl til salgs i Norge.

 

RØDVIN

87 Barbera d’Asti Cru Lia Vi 2013
Carussin, Piemonte, Italia
165 kroner | 51289 | bestilling | Non Dos

Floral og frisk kirsebærfrukt med innslag av røde plommer og aromatiske blomster på duft. Luftig og presis rød kjernefrukt på smak med en lang, fersk og konsentrert utgang med lett bitterhet i finish. Drikk nå til svin og kalv.

 

85 Barbera d’Asti Asinoi 2013
Carussin, Piemonte, Italia
129,90 kroner | 49922 | basiskategori 4 | Non Dos

Dufter av røde blomster og rips med streif av søte kirsebær. Leskende og sursøt kirsebærfrukt på smak med pen syre og en delikat, lett bitter frukt i utgang. Et virkelig godt kjøp i basislisten. Drikk nå til lys fugl og svin.

 

DESSERTVIN

86 Moscato d’Asti Filari Corti 2013
Carussin, Piemonte, Italia
145 kroner | 53289 | bestilling | Non Dos

Dufter av blomster og modne stikkelsbær med innslag av kvede. Nydelig og konsentrert moscatofrukt på smak med integrert mousse og en frisk, syrlig utgang. Drikk nå til fruktdesserter.

 

ØL

87 Clan! Destino
Carussin, Piemonte, Italia
139,90 kroner | 2568 | bestilling | Non Dos

Dufter av sitrusskall og tørket gress med et delikat humlepreg. Pen fylde på smak med kremet tekstur og balansert friskhet, kombinert med en lett bitterhet i finish. Drikk nå til lyst kjøtt og grønnsaker.

DN.no/matvin

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.