En institusjon på halvt gir

Tekst
Foto
Hygge i parken. Herregårdskroen er en sommer­institusjon – men stedet er bedre på stemning enn mat.

Hygge i parken. Herregårdskroen er en sommer­institusjon – men stedet er bedre på stemning enn mat.

Hvis du ikke drar til Helgeroa, kan du sette deg på Herregårdskroa.

– Dere kan ikke bestille bord for mindre enn åtte personer. Men kom før klokken 18, da ordner det seg, sa mannen i telefonen på Herregårdskroen.

Mannen hadde rett. Så snart klokken slo 18 var det kø ved inngangen og bare fulle bord, mens Salt og Pepper satt sikkert på hvite klappstoler ved et bord i solen og nøt utsikten over Frognerparkens vannflater og grønne trekroner.

– Du har jo ikke opplevd Sommer-Oslo hvis du ikke har opplevd Herregårdskroen, mente Salt.

Fakta: Herregårdskroen

Frognerveien 67, Oslo
Telefon: 22 43 77 30
herregaardskroen.no

Meny ★★★
Mat ★★★
Miljø ★★★★★★
Service ★★★★
Pris ★★★★
Totalt 20

Klassisk sommersjarm

Uteserveringen, som ligger som en del av Frogner hovedgård, har vært åpen siden 1960 og er en herlig blanding av romantisk og kitschy, med utsikt over modent parkland, solnedgang og Holmenkollåsen.

Men et blikk utover de andre gjestene tydet på at flere­ generasjoner Oslo-boere har gått glipp av en kveld på den tradisjonsrike uterestauranten. De fleste så ut til å ha vært gjester også på 70- og 80-tallet, i den tiden da Herregårdskroen gikk under navnet «Club 7-setra».

Varme kvelder

Problemet med et sted som dette er at mens ølen og utsikten alltid har vært upåklagelig, har maten vært dårlig.

– Men nå går visst alt så meget bedre, sa Pepper og kastet lange blikk etter generøse fat og skummende øl som ble båret rundt til de andre bordene.

På menyen står enkle småretter som smørbrød, pizza og burgere, samt noen få mer «eksklusive», klassiske middagsretter. Forretter har Herregårdskroen ikke, men Salt og Pepper ble enige om å dele en porsjon blåskjell som innledning på måltidet. Vinutvalget er begrenset til 13 relativt enkle viner, men variert nok til å holde mål.

14

Servitørene løp som piskede skinn, men kunne være vanskelige å få tak i. Når de først dukket opp, var de imidlertid effektiviteten selv og bød raskt på vin, tynne skiver fersk industriloff og små pakker deilig, salt fransk smør. Snart kom også blåskjellene.

– Men er dette en hel porsjon? spurte Salt om den middels store skålen som sto mellom dem.

– Nei, de fulle porsjonene er større enn det, jeg har sett dem fyke forbi, sa Pepper.

Uansett var det nok mat, for selv om blåskjellene var helt greie, hadde sausen en litt overraskende, men umiskjennelig eim av gatekjøkken.

Pils i magen

– Vil du ha indrefileten medium rare hadde servitøren også spurt. Det var en hyggelig, men litt meningsløs gest, all den tid et raust stykke indrefilet ankom bordet definitivt på den velstekte siden av medium. Generøst omgitt av ovnsstekte poteter, nykål og sukkererter smakte retten tidvis friskt og sommerlig, men tidvis også med samme bismak av gatekjøkkenets velbrukte frityr og eim av allkrydder.

– Jeg tror jo ikke de har brukt piffi på maten, men det er som om den har absorbert stekeosen fra noe annet, mente­ Salt. Også den lubne lille vårkyllingen med parmaskinke og flust med grønnsaker hadde spor av gatekjøkken.

Men maten mettet, og sommerkveldstemningen var magisk, i motsetning til dessertene, som var tydelig ferdiglaget. Ostekaken vant knepent over «Tilslørte frognerfruer», en kompakt og kjedelig fromasjversjon av tilslørte bondepiker.

Herregårdskroen er først og fremst en uteservering, det er ingen grunn til å gå hit for matens skyld. Men stedet er i kraft av sin beliggenhet og atmosfære vel verdt et besøk, og det er ikke nødvendig å spise et annet sted før en øl eller fire her. For ett glass blir fort flere i vakre norske sommerkvelder. Vips var det stengetid og en regning på 2070 kroner for to ganger tre retter, en flaske og fire glass vin.

– Jeg har ikke vært på Helgeroa, jeg ble sittende på Herregårdskroa, nynnet Salt inn i sommernatten.

Herregårdskroen har en unngåelig sjarm uansett hva som blir servert.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk