Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Plettfri zinfandel

Tekst
Joel Petersons Ravenswood har bidratt til zinfandel-druens suksess. Foto: Ravenswood

Joel Petersons Ravenswood har bidratt til zinfandel-druens suksess. Foto: Ravenswood

Joel Peterson lager noen av Californias mest særegne viner med druer fra godt over 100 år gamle vinmarker.

Allerede som tiåring, og med klar instruks om å holde kjeft og spytte, fikk Joel Peterson under tvil delta på sin første smaking i foreldrenes vinklubb, som de to ganger i uken arrangerte i familiens hjem.

– Faren min målte opp innholdet i glasset og spyttekoppen for å kontrollere at ikke en dråpe var gått i kroppen, forteller han med en latter.

Senere skulle han selv stå for vinsmakingene i San Francisco Wine Sampling Club, ved siden av kjemistudiene. Han hadde forestilt seg et liv som blakk biokjemiker med overdreven sans for dyre europeiske dråper, men under en av smakingene kom han i kontakt med Joseph Swan. Han var pilot, eide en vingård i Sonoma Valley, skulle bygge nytt hus på vingården og trengte hjelp. «Hvis du lærer meg å lage vin, skal jeg hjelpe deg å bygge det huset,» sa Peterson, som hadde en betydelig større trang til å lære seg vinfaget enn han hadde kunnskap om tømring.

 

RAVNEHJELP

Det var Swan som inspirerte ham til å se mot det historiske fundamentet til delstatens viner, på begynnelsen av veien som skulle ende med Californisk ikonstatus.

Så fikk den langhårede Berkley-hippien en stormfull høstnatt i 1976 muligheten til å høste sine egne druer.

– To store ravner kom seilende innover vinmarken og beskyttet meg mot regnet den natten, de ble min Totem, min beskytter, forteller Peterson. 

327 kasser med vin kom ut av samarbeidet mellom ravnene og mannen det året. I dag lager ikke bare «The Godfather of Zin» verdens mest solgte utgave av den amerikanske klassikeren, men også egenartede rødviner fra noen av landets eldste planter.

 

RARE DRUER

En klassisk europeisk tilnærming, med tydelige referanser til spesifikke vinmarker, var utgangspunktet for Petersons prosjekt med base i den sørlige delen av Sonoma Valley. I en tid Bordeaux-druene cabernet sauvignon og merlot sammen med chardonnay var «the big thing», var det for Peterson de eldste «field blend»-markene som ga det største vinkicket. Han kontaktet familier i Dry Creek, Russian River, Napa og Sonoma og skrev kontrakter som sikret ham kontinuerlig oppfølging av dyrkerne for å få ønsket kvalitet.

– Jeg betalte litt mer enn andre for å få tilgang til det jeg anså som Californias mest unike druer, forteller Peterson.

I de gamle markene ble det dyrket zinfandel, med varierende mengder petite sirah, carignan, alicante bouchet og noen uidentifiserte druer. Et eksempel er Old Hill-vinmarken, som opprinnelig ble plantet i 1885 med rundt 40 forskjellige druetyper. Tre prosent av disse med en svartprikket rød drue som Peterson fremdeles ikke har klart å finne opphavet til.  

 

KJEMIGLEDE

Det individuelle utrykket i Petersons Single Vineyard Designates Program kommer ikke utelukkende av jordsmonn, plantenes alder og markenes plassering.

– Den mikrobiologiske sammensetningen i de forskjellige vinmarkene spiller også en stor rolle for vinenes karakter, forteller Peterson.

Som kjemiker forsto han tidlig at en enkelt fermentering kunne inneholde opp mot 30 stedegne gjærstammer, hvor tre til fire var av spesiell stor betydning i ulike stadier i prosessen.

– Nå kan vi overvåke alle elementene i en fermentering med moderne hjelpemidler.

Entusiasmen treffer Peterson idet han forteller om fermenteringstankens innhold og hvordan gjæren utvikler seg.

– I tillegg er det andre organismer i en fermentering som setter preg på sluttresultatet, og som vi fremdeles vet lite om.

Det som uansett er sikkert, er at hver vinmark har sitt eget fingeravtrykk og at det tydelig gjenspeiles i vinene. Alle enkeltmarksvinene får samme behandling med 18 måneders lagring på franske eiketønner, hvorav 30 prosent nye.

 

92 Icon 2008
Ravenswood, California, USA
749,90 kroner | 1564 | bestilling | Strøm
Elegant duft av nøtter, plommeskall og krydder. Leskende og konsentrert, kjølig plommefrukt på smak med en krydret karakter og innslag av nøtter. Lang utgang med balansert syre og finkornede tanniner i finish. Drikk nå til 2025. Passer til grillet kalv og storvilt.

91 Old Hill Zinfandel 2009
Ravenswood, California, USA
459,90 kroner | 1568 | bestilling | Strøm
Dyp og floral duft av modne rips, bjørnebær, anis og tre. Mørk, bløt frukt på smak med en fast, strukturert utgang med mineralsk, lang avslutning. Drikk nå til 2020. Passer til grillet rødt kjøtt.

90 Teldeschi Zinfandel 2005
Ravenswood, California, USA
359,90 kroner | 10996 | bestilling | Strøm
Åpen og krydret på duft med friske, mørke bær, plommer og kaffe. Bløt og rik frukt på smak med modne tanniner og integrert alkohol. Drikk nå til 2020. Passer til grillet kjøtt.

90 Ravenswood Dickerson Zinfandel 2009
Ravenswood, California, USA
439,90 kroner | 48550 | bestilling | Strøm
Aromatisk duft av friske bjørnebær, plommer, kamfer og søte kryddere. Leskende, mørk, sursøt frukt på smak med pen konsentrasjon og en flott, syrlig utgang med lette, strukturerte tanniner. Drikk nå til 2017. Passer til grillet kjøtt.

DN.no/matvin(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.