Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Maktpampen

Tekst
MØRKETS MANN. Fifas eneveldige president Sepp Blatter (78) (til høyre) er under press. Han hemmeligholder en tykk rapport som trolig avslører vidtrekkende korrupsjon i organisasjonen. Rapporten kan ødelegge for neste års gjenvalg som president. Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/NTB Scanpix

MØRKETS MANN. Fifas eneveldige president Sepp Blatter (78) (til høyre) er under press. Han hemmeligholder en tykk rapport som trolig avslører vidtrekkende korrupsjon i organisasjonen. Rapporten kan ødelegge for neste års gjenvalg som president. Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/NTB Scanpix

Tidenes mest dramatiske fotballkamp pågår bak Fifas lukkede kontordører i Sveits.

– President Blatter har reist ut av byen. Beklager, sier kommunikasjonsdirektør David Noemi i Fifa.

– Er det mulig å få en uttalelse fra generalsekretær Jerome Valcke, da?

– Nei, vi kan ikke få tak i noen av dem.

– Er det noen andre her jeg kan snakke med?

– Nei, det er dessverre ikke mulig å ordne intervju med noen her.

– Ingen?

– Nei, men send gjerne en ny epost, sier kommunikasjonsdirektøren.

 

STILLHETEN I ZÜRICH

Noe er råttent i Fifa. Sjefene på Det internasjonale fotballforbundets hovedkvarter i Zürich har lukket dørene. De snakker bare når de må, og da helst minst mulig. Årsaken til tausheten er en tykk rapport president Sepp Blatter mottok for to måneder siden. Hva skjedde i forkant av avgjørelsen om å gi VM i fotball til Russland og Qatar? Qatar, der det er 50 grader om sommeren, alkoholforbud og knapt finnes en fotballspiller.

Rapporten ligger låst inne i hovedkvarteret. Nesten ingen i verden har sett den, og meningen er å holde den hemmelig til evig tid. Kilder i Fifa frykter at innholdet kan være så sterkt at Qatar mister VM, organisasjonen blir endevendt og toppsjefer må gå.

QATAR? Da Sepp Blatter kunngjorde at VM i 2022 tildeles Qatar, tok det bare sekunder for spekulasjonene om korrupsjon begynte. Nå har spekulasjonene endt med en tykk rapport, som er hemmelig. <font color=

QATAR? Da Sepp Blatter kunngjorde at VM i 2022 tildeles Qatar, tok det bare sekunder for spekulasjonene om korrupsjon begynte. Nå har spekulasjonene endt med en tykk rapport, som er hemmelig. <font color="#b9b1b1">Foto: Philippe Desmazes / AFP / NTB Scanpix</font>

RAPPORTEN

På et kontor i skyskraperen 601 Lexington Avenue i New York ligger 200.000 sider med dokumenter som kritikere tror avslører vidstrakt korrupsjon i Fifa. Siden høsten 2012 har den amerikanske advokaten Michael J. Garcia ledet en intern granskning av korrupsjon knyttet til at Russland og Qatar for fire år siden ble tildelt VM for henholdsvis 2018 og 2022. Årsaken var beskyldninger om at flere av Fifas eksekutivmedlemmer – styremedlemmer – hadde mottatt bestikkelser før de stemte.

Garcia fikk oppdraget etter å ha vært leder for den uavhengige granskningskommisjon i Fifas etiske komité i bare noen uker, og har jobbet i nesten to år med det. Dette er mannen som i sin tid gransket prostitusjonsringen som førte til at New Yorks tidligere statsadvokat, guvernør og «rising political star» Elliot Spitzer måtte trekke seg i vanære. Internt i Fifa er det flere som angrer på at de i 2012 ba akkurat denne mannen om å granske etikken sin. I to år intervjuet han og hans assistent flere hundre involverte fra søkerprosessen til VM i 2018 og 2022, de samlet sammen og analyserte alt fra strategidokumenter, festinvitasjoner, restaurantregninger og kjøp av håndvesker. 5. september i år sendte Michael J. Garcia den 360 sider lange granskningsrapporten over til Zürich.

Der har den ligget siden. President Blatter vil holde den hemmelig. Generalsekretæren vil det samme. De ansatte får ikke lese den eller vite om innholdet, men nå vokser presset fra hele verden om at rapporten skal bli offentlig.

European Club Association (ECA), som organiserer alle de mektigste klubbene i Europa, krever offentliggjøring. Det samme gjør flere nasjonale fotballforbund. Selv statsministre i Europa har bedt om det, og nylig rykket flere hovedsponsorer ut med krav om åpenhet, deriblant Coca-Cola, som har sponset fotball-VM siden 1978.

Granskeren selv, Michael J. Garcia, vil ha rapporten offentliggjort, men har ikke fullmakt til å gjøre noe med det. Hemmelighetskremmeriet har vekket stadig nye kritikere.

1. «THE PROSECUTOR». Den amerikanske advokaten Michael J. Garcia brukte to år på rapporten som kan felle Fifas ledelse og velte om hele organisasjonen. Han vil at rapporten offentliggjøres. <font color=

1. «THE PROSECUTOR». Den amerikanske advokaten Michael J. Garcia brukte to år på rapporten som kan felle Fifas ledelse og velte om hele organisasjonen. Han vil at rapporten offentliggjøres. <font color="#b9b1b1">Foto: Fabrice Coffrini/AFP/NTB Scanpix</font><br>2. PRESIDENTEN OG VISEPRESIDENTEN. Per Ravn Omdal (til venstre) og Lennart Johansson var det skandinaviske radarparet som i mange år styrte Uefa og utfordret Fifa og Sepp Blatter. <font color="#b9b1b1">Foto: Michael Dalder / Reuters / NTB Scanpix</font>

VISEPRESIDENTENE

Flere av Fifas åtte visepresidenter bekrefter overfor DN at de ønsker at Garcia-rapporten blir offentliggjort for å få lagt alt på bordet. En av dem er Jim Boyce fra Nord-Irland.

– Jeg har ved flere anledninger sagt at når folk ikke har noe å skjule, bør det ikke være noe problem om resultatene fra denne granskningen blir offentlig kjent, sier han.

En annen visepresident er prins Ali bin al-Hussein fra Jordan.

– Jeg vil at nøkkelinformasjon fra etterforskningen rundt beskyldninger om korrupsjon knyttet til VM-søknadene, skal bli kjent, sier prinsen, som selv var en av pådriverne for å få VM i 2022 til Qatar – nettopp den prosessen som forårsaket granskning.

– Alle som følger fotball har full rett til det viktigste innholdet i rapporten. Det vil være i den komplette åpenhets ånd. Garcia-rapporten bør dessuten bli gitt i sin helhet til eksekutivkomiteen, sier Ali bin al-Hussein.

Franske Michel Platini, president i Det europeiske fotballforbundet, Uefa, og visepresident i Fifa, vil også ha rapporten publisert.

– Jeg ser ingen problemer med at funnene og anbefalingene i rapporten blir tilgjengelig for offentligheten. I hvert fall ikke så lenge Fifas etiske retningslinjer hva etterforskningen angår, blir respektert.

– Mener du Sepp Blatter bør trekke seg som Fifa-president?

– Jeg vil ikke si han må trekke seg, men jeg har gjort det klart at jeg heller ikke synes han skal få fortsette i nok en periode, sier Michel Platini.

Det er nytt at presidenten og hans stab møter så tung motbør fra toppene i egne rekker. Sist det skjedde, var da det skandinaviske radarparet Lennart Johansson og Per Ravn Omdal styrte Uefa som president og visepresident og sloss internt mot Sepp Blatter på 1990- og tidlig på 2000-tallet.

– Sepp Blatter snakker gjerne i tredje person. Han omtaler seg selv som «The Fifa President». Jeg har sittet mange år i både Uefa og Fifa og opplever Uefa som mer demokratisk og åpen. Fifa er styrt av én mann: Sepp Blatter, sier Per Ravn Omdal, som er æresmedlem i Uefa og har fått Fifas høyeste utmerkelse, «order of merit».

Mens andre internasjonale idrettsorganisasjoner som IOC har gjennomført store reformer, har Fifa sverget til «business as usual». I 2011 slo en stor rapport fra antikorrupsjonsbyrået Transparency International fast at Fifa var lukket, udemokratisk og manglet integritet. Lite har skjedd siden da. Året etter ga den sveitsiske regjeringen ut en rapport som konkluderte med at Fifa hadde problemer med korrupsjon. Etter det er det kommet stadig flere beskyldninger, uten at stort har skjedd.

1. KRITISK RØST. Karen Espelund sitter i Uefas styre og er meget kritisk til Sepp Blatter og Fifa. Hun mener Blatter må gå. <font color=

1. KRITISK RØST. Karen Espelund sitter i Uefas styre og er meget kritisk til Sepp Blatter og Fifa. Hun mener Blatter må gå. <font color="#b9b1b1">Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix</font><br>2. FRANSK DIPLOMAT. Jerome Champagne utfordrer Sepp Blatter som president neste år. Men er det spill for galleriet? <font color="#b9b1b1">Foto: Alastair Grant / AP / NTB Scanpix</font><br>3. EUROPEISK MOTSTAND. Sepp Blatter kan ikke gjenvelges, sier Michel Platini, Uefas mektige president og visepresident i Fifa, til DN.<font color="#b9b1b1">Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB Scanpix</font>

KORT OM BLATTER

Historien om korrupsjon i Fifa går langt tilbake i tid, men ikke lenger enn at Sepp Blatter til enhver tid har sittet i nærheten av beskyldningene. Blatter var en ukjent regnskapsmedarbeider da han gjennom sin daværende svigerfar i 1974 fikk jobb i Fifas tekniske stab. I 1981 ble han generalsekretær, og ettersom president Joao Havelange bodde i Brasil, kunne Blatter i 17 år styre hovedkvarteret omtrent på egenhånd og finne allierte i alle verdens kroker.

Han skapte Fifa, helt enkelt. En liten nasjon i en ås nord for Zürich. Med eget flagg, egen hymne og snart ny president. Da Havelange trakk seg som president i 1998, var det opplest og vedtatt at Uefas president, svensken Lennart Johansson, skulle overta. I siste liten dukket det opp en utfordrer. Generalsekretæren, den lille sveitseren med det ensomme smilet, som hadde sittet i Zürich i så mange år, hadde større ambisjoner. Helt uventet vant han valget og ble Fifa-president. Umiddelbart dukket det opp beskyldninger om at han hadde kjøpt stemmer, noe som senere ble bekreftet av blant andre delegaten fra Somalia.

I 2001 kom Blatter i klammeri med sin egen generalsekretær og protesjé, Michel Zen-Ruffinen. Da Fifas nære samarbeidspartner, marketingfirmaet ISL, gikk konkurs, tapte Fifa mer enn 100 millioner dollar. Zen-Ruffinen mente Blatters altfor tette bånd med ISL-sjef Jean-Marie Weber, også kjent som «the bag man», var en grunn til milliontapene og politianmeldte Blatter. Uefa-president Lennart Johansson og visepresident Per Ravn Omdal støttet Zen-Ruffinen, sammen med ni andre eksekutivmedlemmer i Fifa. Men retten frikjente Blatter, og Fifa måtte betale alle saksomkostningene. Zen-Ruffinen fikk sparken. Johansson og Ravn Omdal forsvant også snart ut av Fifa. «The bag man» er fortsatt i kulissene på Fifas møter og kongresser.

– Du kan si mye om Sepp Blatter. Han kan virke både keitete og litt dum, men må være den lureste politiske spilleren jeg noengang har møtt, sier en rutinert Fifa-kilde.

– Han manøvrerer og manipulerer uten at noen merker det, sier han.

– Fifa har et problem med åpenhet om økonomien, mener Theo Zwanziger, tysker og medlem i Fifas eksekutivkomité.

I 2005 utførte sveitsisk politi en razzia på Blatters kontor i Fifa. Nok en gang gjaldt det beskyldninger om økonomisk mislighold, nok en gang overlevde Blatter. Under hele hans presidentperiode er det jevnlig kommet beskyldninger om bestikkelser.

 

ZÜRICK 2. DESEMBER 2010

Sepp Blatter kom opp på scenen og kakket på mikrofonen. En skokk russere jublet for VM i Russland i 2018. Så åpnet Blatter en ny konvolutt og kunngjorde at VM 2022 går til Qatar. Da ble det stille i salen. Ingen så den komme. Qatars søknad om fotball-VM var omtrent som om Botswana skulle søkt om vinter-OL.

Spekulasjonene om korrupsjon begynte umiddelbart. Det faktum at Fifa for første gang i historien skulle tildele to VM på en gang, inviterte til såkalt «vote trading». Hadde kjøp og salg av stemmer forekommet? Hvilken rolle hadde Mohammed bin Hammam, som satt i eksekutivkomiteen og var fra Qatar?

Året etter, da Fifa skulle velge ny president, stilte bin Hammam opp som motkandidat til Sepp Blatter, men trakk seg. Årsak: Han var mistenkt for bestikkelser for å få VM til Qatar.

Blatter ble gjenvalgt. To måneder senere ble bin Hammam ekskludert fra all Fifa-aktivitet på livstid. To andre visepresidenter ble senere også ekskludert. Og året etter satte advokat Michael Garcia og Fifas etiske komité i gang granskning av hvordan VM kunne havne i Qatar.

 

BRASIL-PROBLEMER

I juni 2014 begynte fotball-VM i Brasil. Alle fotballelskere gledet seg, men det hele begynte galt for Sepp Blatter. Før mesterskapet tok til hadde den britiske avisen The Sunday Times en full forside der de avslørte hvordan Mohammed bin Hammam hadde kjøpt stemmer for å få VM til Qatar. Flere fremstående Fifa-medlemmer fra Afrika var blitt fløyet til Kuala Lumpur og vartet opp etter alle kunstens regler før avstemningen i Zürich i 2010. Avisen viste frem dokumenter som viste tallrike eksempler på at bin Hammam hadde regissert en kampanje for å kjøpe stemmer for Qatar. Internt i Fifa vokste frykten: Om en britisk avis hadde funnet ut dette, tenk da hva Garcia har funnet ut.

Nyheten ble tatt verre opp i Uefa, som etterhvert har gått mektig lei av at Fifa er så forbundet med korrupsjon. Under et lukket møte i Uefa like før VM diskuterte de Sepp Blatter.

– Blatter har aldri oppgitt sin lønn. Ingen vet hva han tjener. Fifa holder det hemmelig. Kan det være tilfeldig? spør en sentral person i Uefa gjennom mange år.

Under møtet var det flere som tok opp om Uefa skulle be Blatter trekke seg. Nok var nok. To av landene som gikk hardest ut, var Nederland og Tyskland – begge fotballtungvektere som for sikkerhets skyld vant henholdsvis bronse og gull i årets VM. Men noe vedtak ble ikke fattet da.

Bare noen dager ut i VM kom en ny skandale. Brasiliansk politi arresterte sjefen for billettselskapet Match Hospitality, som har inngått en langsiktig avtale med Fifa om å ha hovedansvaret for billettsalg til fotball-VM. Arrestasjonen skjedde på samme hotell som Sepp Blatter og andre Fifa-topper bodde på. En av medeierne i Match Hospitality er det sveitsiske firmaet InFront. Sjefen der heter Philippe Blatter – Sepp Blatters nevø.

– Vi i Europa ønsker et Fifa preget av åpenhet både hva gjelder beslutningsprosesser, økonomi og demokrati og økt oppmerksomhet om medlemslandene. Dette må vektlegges langt sterkere om Fifa skal gjenvinne omdømmet sitt. Uefa må presentere det Fifa vi ønsker overfor de andre konføderasjonene. Da er det viktig at Uefa står samlet. I kongressen har ikke Uefa flertall, men kan blokkere håpløse avgjørelser, sier Karen Espelund, som sitter i Uefas eksekutivkomité.

– Må Blatter gå?

– Ja. Sepp Blatters tid er over. Det vil være trist for fotballen om han fortsetter, sier Karen Espelund.

 

KONSPIRASJONER

Men er det mulig å fjerne Sepp Blatter? Det er nytt presidentvalg neste år, og han stiller til gjenvalg. Alle som har forsøkt å slå ham tidligere, har tapt. En etter en er de blitt ekskludert eller valgt vekk. Uefa-president Michel Platini trakk nylig sitt kandidatur. Han skjønte han ikke hadde sjanse mot den snart 80 år gamle mannen.

I september i år dukket endelig en motkandidat opp: den franske diplomaten Jerome Champagne. Han var for noen år siden visegeneralsekretær i Fifa, med et slags ansvar for globale og moralske spørsmål. Internt ble han kalt Fifas utenriksminister, men han sluttet i 2010 for å jobbe for de palestinske selvstyremyndig­hetene. Plutselig er han nå tilbake, men internt i Fifa er det folk som klør seg litt i hodet. Champagne har overhodet ikke kapasitet til å vinne over Blatter. Etter mange år med Blatter som nærmest eneveldig på toppen, har de derfor begynt å konspirere: Jerome Champagne står i ledtog med Blatter. Dette er spill for galleriet for å gi inntrykk av demokratiske prosesser.

Det har ikke lyktes DN å få kommentarer fra Jerome Champagne. Etter flere runder med spørsmål til Sepp Blatter, er det heller ikke kommet svar. Granskeren Michael J. Garcia vil ikke kommentere rapporten.

MERCI, ZIZOU. Den franske fotballegenden Zinedine Zidane var viktig støttespiller da Qatar fikk VM. Som takk fikk han flere millioner dollar samt en statue i Qatar av seg selv som skaller ned italieneren Marco Materazzi. Statuen ble fjernet etter religiøse protester ifjor. <font color=

MERCI, ZIZOU. Den franske fotballegenden Zinedine Zidane var viktig støttespiller da Qatar fikk VM. Som takk fikk han flere millioner dollar samt en statue i Qatar av seg selv som skaller ned italieneren Marco Materazzi. Statuen ble fjernet etter religiøse protester ifjor. <font color="#b9b1b1">Foto: Fadi Al-Assaad / Reuters / NTB Scanpix</font>

ET SISTE SUKK

– Jeg kan krysse av for deg, sier en person som i mange år har sittet i Fifas eksekutivkomité, Fifas viktigste organ.

– Han der er Blatters mann, sier han og krysser av på seniorvisepresident Issa Hayatou fra Kamerun, som også leder Det afrikanske fotballforbundet.

Forsamlingen av afrikanske medlemsland i Fifa er blitt en av Blatters viktigste støttespillere med årene, nå som han har støtt fra seg omtrent alle land i Europa, kontinentet som tradisjonelt har stått sterkt i fotballens øverste organ. Støtte har han også fra de fleste land i Asia og Sør-Amerika, samt representanter fra en rekke små øystater, som har hver sin stemme på generalforsamlingen selv om de har null og niks å si i den virkelige fotballen.

Men ingenting er viktigere enn å ha eksekutivkomiteen på sin side. Fifa-veteranen fortsetter nedover listen.

– Han er Blatters mann. Han. Og han. Han er i lommen på Blatter. Han der er helt håpløs. Og både han, han og han kan du være helt sikker på at aldri kommer til å gjøre noe for å fjerne Sepp Blatter som president i Fifa. De fleste er trolig på Blatters side, sier han og sukker.

– Jeg er sannelig ikke sikker på om vi noengang blir kvitt ham.

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.