Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Vin

Vin til ribbe

Her er de beste vinene til julemiddagen og -desserten.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

RIBBE

Selv om ribbens historie er kort, er den nok den vanligste julemiddagen i norske hjem i dag. I Maren Elisabet Bangs første norske kokebok fra 1831 blir svineribbe kalt «Ribbensteg». Ribben ble vanligvis tilberedt fra fersk tilstand, og det var om å gjøre at den var både fet og stor. Griseslaktingen foregikk sent på høsten, nærmere jul, og var det kaldt i været, holdt kjøttet seg uten konservering.

Her er det ikke selve kjøttet, men tilbehøret som skaper hodebry når det kommer til vin. Ribben krever syre og avslepne tanniner på tross av alt fettet, mens syrlig og søt sur- og rødkål både understreker syrebehovet og trenger god, sødmefull frukt.

En kraftig, tørr riesling fra Tyskland er supert, det er også en frisk pinot noir fra Burgund når det kommer til rødvin. Andre gode rødvinsalternativer er friske utgaver av søritaliensk nero d’avola og mange barbera-viner.

 

91 Barbera d’Alba 2012
E. Pira & Figli, Piemonte, Italia 
249 kroner | 48714 | bestilling | Moestue Grape Selections

→ Dufter av mandler og marsipan med innslag av ferske kirsebær. Saftig og delikat frukt med lette tanniner og markant syre. Nydelig balanse med en unik, typeriktig og saftig frukt. Essensen av barbera. Drikk nå.

 

90 Occhipinti il Frappato 2011
Occhipinti, Sicilia, Italia
249,90 kroner | 48935 | bestilling | Unico Real Wines

→ Krydret duft med hint av tørket frukt og plommer. Strukturerte tanniner med en delikat og saftig frukt med en lett, tanninrik utgang. Nydelig balansert vin. Drikk nå til 2016.

 

KALKUN (OG ANNEN TAMFUGL)

Kalkun er et vinmessig blankt lerret, sart og nøytral i egensmak. Her er det tilbehør som bestemmer vinen, og det gir mye spillerom om man ønsker å leke med vintyper man sjelden smaker på ellers. Tradisjonelt tilberedt med stuffing, rosenkål og sjysaus, passer en frisk hvitvin fra Nord-Spania, en alvarinho fra Vinho Verde i Portugal eller en frisk og krydret grüner veltliner fra Østerrike. Rødvin til kalkun skaper flere utfordringer, men kan fungere godt om man velger riktig. Prøv en enklere pinot noir fra New Zealand eller USA, eventuelt Burgund. De har fin saftighet, uten å ha for mye tanniner. Fetere tamfugl som gås og and trives godt med lignende viner, men vil trenge mer konsentrasjon og struktur. Hvitvinene kan trenge mer sødme og friskhet, rødvinene mer frukt, som man finner om man går høyere opp i vinhierarkiet.

 

90 Opawa Pinot Noir 2013
Opawa Wines, Marlborough, New Zealand
175 kroner | 5221 | bestilling | Vinarius

→ Aromatisk og bærpreget pinot-duft med innslag av blomster og bringebær. Delikat og lett, saftig frukt på smak med lette tanniner og en lekker, lang, sjarmerende, ung og fersk avslutning. Drikk nå til 2017.

 

89 Soalheiro Alvarinho 2013
Quinta da Soalheiro, Minho, Portugal

160,90 kroner | 30453 | basiskategori 6 | Fondberg

→ Lime og friske, grønne epler med innslag av hvite blomster og nesle på duft. Leskende, kjølig eple- og limefrukt på smak med en lang, syrlig og bitende utgang.

 

PINNEKJØTT OG SMALAHOVE

Røkt pinnekjøtt er nok det mest utfordrende, men ikke umulig å kombinere med vin. Både hvit- og rødvin fungerer, så lenge de enten har sødmefull og rik frukt eller en tanke restsødme som takler røyksmaken og saltet. En fruktig og litt fyldig riesling passer godt, eventuelt en konsentrert tysker med litt restsødme. Ønsker man rødvin, er ung frukt, konsentrasjon og friskhet viktig, helst helt uten eik. Er man heldig å ha en virkelig moden vin fra Bordeaux i kjelleren, er det også en god kombinasjon, merkelig nok.

Til tørket og saltet pinnekjøtt kan man tenke litt i samme bane som til det røkte, men her er ikke frukt­sødmen like viktig. Bra friskhet og syre til å håndtere fettet er det viktigste. En god riesling fra Tyskland eller Alsace er et godt valg. Når det gjelder rødvin, er en ung barbera fra Piemonte i Italia og lignende bløte, friske viner gode valg, men sørg for at den er ueiket, har frisk syre og ungdommelig frukt.

 

90 Schloss Lieser Riesling Kabinett 2013
Weing. Schloss Lieser, Mosel, Tyskland
179,90 kroner | 44631 | bestilling | Wine Tailor

→ Som å bite i et grønt, ferskt eple – en perfekt kabinett. Floral og aromatisk duft med innslag av mineraler, grønne epler og sitrus. Frisk syre og nydelig balansert sødme. Uendelig lengde med fylde og tørr finish. Drikk nå til 2025. Til røkt pinnekjøtt.

 

90 Morgon 2013
Marcel Lapierre, Beaujolais, Frankrike
209,90 kroner | 16532 | bestilling | Blend

→ Dyp og tett duft av moreller og rips med innslag av granateple og røde blomster. Vibrerende og konsentrert rød bærfrukt på smak med lette tanniner og en syrlig, fersk avslutning. Til urøkt pinnekjøtt.

 

RAKEFISK

Rakefisk er kanskje mer brukt før jul, eller som forrett i julen, men like viktig for det. Denne umamirike råvaren har mange av de samme utfordringene som kraftige oster – den «stjeler» frukt av vinene og fremhever uønskede elementer som for eksempel alkohol, syre og fat/tannin. Løsningen er champagne. Kullsyren renser munnhulen, og etterspillet er forfriskende. I tillegg «møter» champagne umamirike råvarer godt på grunn av eget høyt umamiinnhold. Viner som har ligget lenge på bunnfall, får høyere umamiinnhold og takler fisken bedre. Eldre viner som fremdeles har ungdommelig frukt, er derfor å foretrekke.

Sherry er en litt mer vågal kombinasjon, men kan være magisk for puritanere som faktisk trives med rakefisken og ikke maskerer smaken med store mengder rømme, løk og så videre. Andre viner som takler rakfiskens kraft, er konsentrerte rieslinger med både syre og noe sødme.

 

89 Champagne Henriot Brut Souverain
Henriot, Champagne, Frankrike
349,90 kroner | 57010 | bestilling | Just Brands

→ Mineralsk duft med innslag av moden frukt og toast med ristede nøtter. Frisk syre på smak med en balansert, moden, delikat frukt. Flott champagne og da særlig til prisen. Drikk nå til 2020.

 

89 Solera Reserva Puerto Fino
Emilio Lustau S.A., Jerez, Spania
119,90 kroner | 375 ml. | 8888 | bestilling | Moestue Grape Selections

→ Fersk, florpreget duft med sjøvann, grønne epler og salte mandler. Pen konsentrasjon på smak med fersk frukt og balansert, lang, saltpreget utgang. Drikk nå.

 

JULETORSK

Ifølge tradisjonen fra 1500-tallet skal juletorsken være fisket samme dag og gjøre seg fortjent til betegnelsen sprellfisk. Den serveres med sandefjordsmør og nykokte poteter.

Vin kan lett overdøve mager fisk. Sandefjord­smør gjør torsken rikere, og en frisk og konsentrert chardonnay fra Chablis eller en forsiktig eiket utgave fra sentrale Burgund er en flott kombinasjon. Server vinen mellom 10 og 12 grader for å få full effekt av den gode kvaliteten. Lettere serveringer kan fint matches med en god grüner veltliner eller verdicchio.

Ønsker man rødvin, må man først og fremst passe på det lekre fiskekjøttets ferske fiender: tanniner og eik. En ung, lekker Beaujolais eller en lett, fruktig pinot noir servert lett avkjølt, er det beste valget.

 

91 Chassagne-Montrachet 2010
Château de Puligny-Montrachet, Burgund, Frankrike
399,90 kroner | 9690 | bestilling | Red & White

→ Mineralsk og flintpreget på duft med hint av tre og moden frukt. Flott syre og en lettere moden, mineralsk frukt i en konsentrert og lang utgang. Flott balanse. Drikk nå til 2018.

 

87 Morgon 2012
Jean Foillard, Beaujolais, Frankrike
187,90 kroner | 51175 | bestilling | Vinum

→ Frisk og fokusert duft av moreller og friske jordbær. Saftig og detaljert, kjølig bærfrukt på smak med en balansert, lett bitterhet i finish. Drikk nå.

 

LUTEFISK

Denne dirrende herligheten, som har fått en renessanse, lar seg absolutt kombinere med vin, så lenge man tar tilbehøret i betraktning. Bacon, sennep og sirup krever mer sødme i vinen enn lutefisk naturell. Ertestuing, brunost, lefse og hvit saus er «snilt» tilbehør som harmonerer med delikat fruktighet.

En tysk riesling er det mest naturlige valget, helst med noe restsødme som hjelper å takle lutefiskens salt. En rik og fruktig riesling fra Østerrike passer også bra. Ellers er champagne både spennende og godt følge til lutefisk. Skal du ta den helt ut, prøver du en sherry fino eller amontillado, begge avkjølt.

Rødvin til lutefisk anbefales vanligvis ikke, og her er utvalget enda mer begrenset. Men finner man den rette ferske, sødmefulle, fruktige og ukompliserte portugiseren er det faktisk en virkelig god kombinasjon, når den serveres noe avkjølt. Men har man rødvin til, er man avhengig av bacon.

 

86 Schiefer Riesling Qba Feinherb 2013
Weingut Friedrich-Wilhelm-Gymnasium, Mosel, Tyskland
139,90 kroner | 18204 | bestilling | Fondberg

→ Mineralsk duft med innslag av mynte og sitrus. Pent balansert syre og en tanke sødme med en lang, frisk utgang. En nydelig matvin, og mye for pengene. Drikk nå.

 

83 Esteva 2013
Casa Ferreirinha, Douro, Portugal
109,90 kroner | 99290 | bestilling | Best Cellars

→ Mørke bær med innslag av lær og tørkede urter på duft. Ren, mørk og saftig frukt på smak med pen syre og lette tanniner. Sjarmerende portugiser. Drikk nå til 2017.

 

DELFIAKAKE

Den mørke, rike og fyldige delfiakaken er et fast innslag på mange kaffebord i julen. Den kraftige sjokoladesmaken trenger en søt, fruktig og rød dessertvin med god konsentrasjon.

Delfiakaken harmonerer godt med en Late Bottled Vintage portvin, men også en Recioto di Valpolicella eller annen rød passito fra Italia eller en søt grenache fra Sør-Frankrike er harmonerende valg.

 

90 Clematis Passito Rosso 2009
Cantina Zaccagnini, Abruzzo, Italia
349,90 kroner | 375 ml. | 63799 | bestilling, Autentico

→ Dufter av bjørnebær og plommer med hint av mørk sjokolade og rosiner. Hinsides søt og konsentrert på smak. Veldig god. Tett og lang med en lav alkohol på 13. Drikk nå til 2018.

 

MULTEKREM

Multer er en av de vanskeligste råvarene å kombinere med vin. Kremen gjør utfordringen enklere. En frisk og syrerik Eiswein laget på riesling er en god kombinasjon. Et alternativ er Tokaji fra Ungarn, Ruster Ausbruch fra Østerrike eller en frisk, søt dessertvin fra Tyskland.

 

91 Monsheimer Silberberg Rislaner
Auslese 2012 Weingut Keller, Rheinhessen, Tyskland
185,90 kroner | 375 ml. | 9358 | bestilling | Blend Wines

→ Et dessertvinkupp! Laget på 100 prosent rislaner. Intens og delikat, søtlig ferskenfrukt, grapefrukt og stikkelsbær med streif av mineraler på duft. Spenstig, sursøt frukt på smak med ananas, grapefrukt og frisk ananas med en nydelig balansert og lang, sitrende, syrlig utgang. Drikk nå til 2020.

 

CHRISTMAS PUDDING

Den tradisjonelle engelske julekaken er ikke så vanlig i Norge, men flere og flere lager noe som smaksmessig ligner denne mastodonten av en juledessert.

En klassisk Tawny eller Colheita portvin er en av få viner som kan håndtere de kraftige smakene i den engelske stoltheten.

 

90 Niepoort Tawny 10 Years Old
Niepoort, Douro, Portugal
179,90 kroner | 375 ml. | 13921 | basiskategori 6 | Wine Tailor

→ Dufter av tørket frukt, karamell, røde bær og lær. Nydelig balanse og alkoholintegrasjon. Søt og rik, med en begynnende kompleksitet. Drikk nå til 2028.

 

KARAMELLPUDDING

Den hjemmelagde og tradisjonsrike karamell­puddingen er alltid en del av julemenyen. En dessert som er så søt, trenger en særdeles søt vin for at kombinasjonen skal bli bra. Dessertviner fra et varmt klima laget på tørkede druer er et godt valg. Det samme er Moscatel d’Setubal fra Portugal og Vin Santo fra Toscana i Italia.

 

91 Alambre 20 Years
J. M. da Fonseca, Setubal, Portugal
285,90 kroner | 41229 | bestilling | Engelstad

→ Duft av tørket frukt, aprikoser, fiken og gummi med innslag av tre. Konsentrert på smak med frisk syre og en pent balansert sødme. Lang og fantastisk.

 

RISKREM

Vår mest tradisjonsrike juledessert har sarte, fine smaker. Riskremen harmonerer best med en tokaji fra Ungarn, selv om en riesling-eiswein eller beer­en­auslese fra Tyskland også kan fungere utmerket. Lager du den litt rikere varianten, ris à l’amande med mandler og kirsebærsaus, kan det være fint med en utviklet portvin, som både har kraften, aromaene og intensiteten som trengs.

 

88 Disznókö Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2006
Disznókö, Tokaj, Ungarn
255 kroner | 500 ml. | 8854 | basiskategori 2 | Vinarius

→ Tørkede druer og aprikoser med innslag av honning. Balansert sødme på smak med en fersk, moden frukt og balansert syre. Tørr finish. Drikk nå til 2020.

 

PANETTONE

Italienernes julekake nummer én blir stadig mer vanlig i norske hjem. En fabelaktig vinkombinasjon til denne er dessertviner laget på malvasia fra Sicilia eller øyene rundt, men dessverre er de ikke lette å oppdrive. Et virkelig godt alternativ er straw wine fra Sør-Afrika, laget på druer som er blitt tørket på stråmatter.

 

90 Caravaglio Malvasia della Lipari 2011
Caravaglio, Sicilia, Italia
285 kroner | 500 ml. | 7692 | bestilling | Non Dos

→ Dufter av tørkede aprikoser, mineraler og fersken med hint av blomster. Søt og rik smak med frisk syre og fyldig utgang. Perfekt sammen med Panettone. Drikk nå til 2020.

Les mer på Mat og vin

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Mat og drikke Anmeldt Vin
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Videoer fra Magasinet