Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Jakten på fiskepiratene

Dette er jakten på «Thunder»

Kaptein Peter Hammarstedt har for lengst slått rekorden for den lengste jakten til havs.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Dette er et utdrag fra Magasinets lørdagsdokumentar Jakten på fiskepiratene

- «Thunder», «Thunder», «Thunder». Dette er «Bob Barker». PC9519. Vi anroper deg på kanal 16. du fisker illegalt. Har du lisens til å fiske?

- Vi har en lisens, vi har en lisens. Skipet har nigeriansk flagg og vi seiler i internasjonalt farvann. Over, svarer «Thunder».

- Dere fisker i CCAMLR region 58.4.2., og vi har en Interpol-etterlysning på deg.

To uker tidligere slukket «Bob Barkers» kaptein Peter Hammarstedt systemet som sender ut informasjon om skips identitet, posisjon, fart og kurs. Ubemerket skulle han smyge seg inn på den forkomne flåte av tyvfiskere som opererer i Sørishavet. Den 30 år gamle svenske kapteinen er en av veteranene i Sea Sheperd.

Eierne bak «Thunder» mistenkes for svindel og å bryte nasjonale lover og internasjonale konvensjoner.

Hammarstedt melder piratskipets posisjon til myndighetene i Australia, New Zealand og Norge.

Det er Norge som leder Interpols arbeidsgruppe mot fiskerikriminalitet. Fra norsk side er Nærings- og fiskeridepartementet, Skattedirektoratet, Fiskeridirektoratet, Kystverket og BarentsWatch involvert i jakten på «Thunder».

- Dette er et ran av fellesskapets ressurser, ofte satt i et stort system, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.  Globalt ulovlig fiske anslås å ha en verdi på over 160 milliarder kroner. En pirattråler kan tjene over 50 millioner kroner på ulovlig fiske på et år.

Jakten på «Thunder» er et utholdenhetsspill. Vinneren er den som har mest mat, vann, drivstoff og tålmodighet. Så lenge haikjeften til MY Bob Barker ligger bak, kan ikke «Thunder» snike seg ubemerket inn i en havn under dekke av natten.

Etter å ha ligget nærmest urørlige i de enorme havområdene mellom Afrika og Antakrits, seter «Thunder» plutselig fart, dreier kursen nordover. Lørdag 14. mars er den bare 305 nautiske mil fra kysten av Sør-Afrika.

Ingen vet hva kapteinen på «Thunders» neste trekk vil bli. Velger han å gå i land i Vest-Afrika, risikerer han å havne i en fuktig fengselscelle.

«Thunder» seiler opp langs Guineabukten som en samtidig «Flygende hollender», et spøkelsesskip som aldri kan gå til havn. Fra broen på «Bob Barker» ser Peter hammarstedt at «Thunders» akterstevn ligger høyt, den ruller i vannet, et tegn på at den har lite mat og drivstoff.

Kilder i etterforskningen mot «Thunder» spekulerer i om den nå vil sette kursen mot Kanariøyene.

Følg den videre jakten på «Thunder» i:  Kapteinens logg: Kan fortsette i ni måneder

Les hele lørdagsdokumentaren fra Magasinet: Jakten på fiskepiratene

 

 

 

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Jakten på fiskepiratene
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Videoer fra Magasinet