Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– De fortalte at jeg kom til å bli en stor leder en dag

Tekst
– Jeg har savnet deg, pappa! Mens Fadi (10) hjelper moren Safa al-Ahmed (32) og lillebror Faher (1) av toget på perrongen i Sande, kaster Fahed (13) seg rundt halsen på faren Hossain al-Maj Hazza. Den syriske familien har flyktet fra krig, terror og dårlige fremtidsutsikter. Nå er de gjenforent i Sande etter to redselsfulle reiser gjennom Europa.

– Jeg har savnet deg, pappa! Mens Fadi (10) hjelper moren Safa al-Ahmed (32) og lillebror Faher (1) av toget på perrongen i Sande, kaster Fahed (13) seg rundt halsen på faren Hossain al-Maj Hazza. Den syriske familien har flyktet fra krig, terror og dårlige fremtidsutsikter. Nå er de gjenforent i Sande etter to redselsfulle reiser gjennom Europa.

Fahed al-Maj Hazza (13) ble forsøkt vervet som barne­soldat av IS-krigere i Syria. Etter en fryktinngytende ferd gjennom Europa, er familien hans gjenforent i Norge.

Fakta:

Asylsøkere i EU
▶ I andre kvartal i 2015 søkte 213.200 personer for første gang asyl i et EU-land.
▶ Dette gir en vekst i søkerantallet på 15 prosent fra første kvartal i år og 85 prosent fra andre kvartal i 2014.
▶ Størst var økningen av syrere og afghanere, på henholdsvis 44.000 og 27.000.
▶ Tyskland mottok 38 prosent av asylsøknadene, fulgt av Ungarn (15 prosent), Østerrike (8 prosent), Italia (7 prosent), Frankrike (7 prosent) og Sverige (7 prosent).

Kilde: Eurostat, NTB

– Jeg har savnet deg.

På en perrong i Sande i Vestfold klemmer Fahed al-Maj Hazza (13) og faren Hossain (32). Sammen med moren og lillebroren Faher (1) har 13-åringen lagt bak seg en farefull ferd gjennom Europa. Fire landegrenser er krysset for å nå EU. Etter snart ett år fra hverandre, er den syriske familien gjenforent.

– Det var så slitsomt at vi holdt på å gi opp, sier Fahed.

Han er blank i øynene.

– Men vi valgte å fortsette.

 

IS kommer

– De fortalte at jeg kom til å bli en stor leder en dag, sier Fahed.

Det er i slutten av mai i år. Fahed sitter urolig på stolen, ser i bordet. Hos onkelen i byen Antakya i den tyrkiske grenseprovinsen Hatay begynner han rolig å fortelle om hvordan han ble forsøkt vervet som barnesoldat av IS-krigere. 13 år gamle Fahed kom såvidt fra det med helsen i behold da IS-krigerne rykket inn i hjembyen Deir ez-Zor øst i Syria for et halvt år siden. Etter angrepet lå døde kropper og hardt skadede mennesker strødd mellom de sammenraste bygningene. Hensynsløst og systematisk utryddet IS all opposisjon, folk ble kidnappet eller forsvant sporløst. Men etterhvert som IS hadde sikret seg kontroll over byen, stilnet kamphandlingene. Hver dag etter skoletid lekte Fahed i gatene hvor IS-krigere kjørte forbi i pickup-biler.

– De ga oss sjokolade og kjeks. Jeg fikk være med på kjøretur som om jeg var én av dem. De snakket om hellig krig og lærte meg å bruke våpen, sier Fahed.

Tre–fire ganger ble han med IS-krigerne på kjøretur. En dag løp lillebroren Fadi (10) hjem og fortalte faren at Fahed var med i IS. Faren ble rasende og fortvilet og ga Fahed husarrest.

– Jeg fikk ikke bli med dem igjen. I dag vet jeg at de er onde krigere som dreper vanlige mennesker, sier Fahed.

I kjølvannet av husarresten kom beskjeden om at Hossain al-Maj Hazza, som har vært aktiv i Den frie syriske hær, en sammenslutning av militære motstandsgrupper som ønsker å styrte president Bashar al-Assad, var ettersøkt av terrororganisasjonen. Familien hadde fått nok av krig og ødeleggelser. Høsten 2014 ble avgjørelsen tatt. De ville flykte til Europa.

 

Fakta:

Syria
▶ Republikk i Midtøsten. Grenser til Tyrkia i nord, Irak i øst, Jordan og Israel i sør og Libanon i sørvest og har en kyststripe mot Middelhavet i vest.
▶ Befolkningen på vel 22 millioner er overveiende arabisk og muslimsk, men med flere minoriteter.
▶ Offisielt språk er arabisk.
▶ Borgerkrigen i Syria er forlengelsen og opptrappingen av det folkelige, politiske opprøret mot Baath-regimet vinteren 2011, som var en del av Den arabiske våren. En rekke aktører, både politiske og religiøse – lokalt, regionalt og internasjonalt, engasjerte seg i konflikten, som fra 2012 blir betegnet som den alvorligste i Midtøsten siden Oktoberkrigen i 1973.
▶ Krigen har utviklet seg til en omfattende humanitær krise, som også berører flere naboland og truer en allerede ustabil region.
▶ I 2014 rykket Den islamske staten (IS) militært frem i Irak, fra baseområder i Syria. Dette førte til at en USA-ledet mili­tær koalisjon i august startet en militær operasjon mot gruppen i Irak (Operation Inherent Resolve), som i september 2014 ble utvidet med flybombing av mål tilhørende IS og to andre jihadist-grupper – Jabhat al-Nusra og Khorasan – også i Syria.

 

Far og sønn

Etter den lange bussturen til Antakya i Tyrkia, tok Hossain og sønnen Fadi fatt på den illegale reisen til Europa i november 2014. Ruten over Vest-Balkan startet med en livsfarlig båttur fra den tyrkiske kystbyen Izmir. Reisen på Egeerhavet til Hellas kostet 10.000 kroner per person og var organisert av hensynsløse menneskesmuglere. Bølgene var voldsomme, og flere ganger holdt båten på å kantre. Folk rundt dem ble sjøsyke og besvimte av utmattelse.

– Sønnen min var redd. Han har fortsatt mareritt om mørket, skrikene, kulden og bølgene, sier Hossain.

Noen timer senere steg de i land på den greske øya Lesbos. Faren og sønnen krysset deretter Hellas, Makedonia og Serbia – før de kom til Ungarn og Schengen-området, uten å bli tatt av grensepolitiet. Dermed slapp de å avgi fingeravtrykkene som ville gjort Ungarn til landet de måtte søke asyl i. Etter to uker ankom de Norge og ble etterhvert tildelt en kommunalbolig i Sande kommune.

 

Fakta:

Flyktningkrisen i Europa
▶ Flere enn 300.000 flyktninger og migranter hadde ved utgangen av august krysset Middelhavet i 2015, ifølge UNHCR. Til sammenligning var antallet flyktninger 219.000 i hele 2014.
▶ Anslagene fra IOM viser at 315.458 mennesker per 26. august hadde ankommet Hellas, Italia, Spania og Malta over Middelhavet i år. 203.375 hadde nådd Hellas, 109.823 Italia, 2166 Spania og 94 Malta.
▶ Rundt 2500 mennesker har omkommet på den farefulle ferden over Middelhavet.
▶ De fleste som ankommer Hellas og Italia, tar seg videre nordover for å søke asyl.
▶ Tyskland alene venter å motta 800.000 asylsøkere i løpet av året, flere enn det kom til Europa i hele fjor.
▶ Flertallet av flyktningene som kommer til Danmark, ønsker å fortsetter til andre nordiske land. Flertallet av flyktningene som har ankommet Sverige de siste dagene, har ikke søkt asyl der. De sier at de ønsket å fortsette til Norge og Finland.

Kilde: NTB

Mor og sønner

Etter at faren og sønnen var etablert i Norge, begynte mor Safa al-Ahmed (32) å gruble på om hun og sønnene skulle dra etter. Fahed var fortsatt preget av IS-episoden, og hun savnet å ha familien samlet. Men hun hadde også sett tv-innslagene om overfylte båter og mennesker som druknet i forsøket på å nå Europa.

– Jeg var usikker. Minstemann var bare 13 måneder gammel. Ville ungene mine klare den harde overfarten?

En natt i slutten av juli sto hun og barna likevel på en strand i Tyrkia. Hun hadde ikke fortalt ektemannen at de hadde reist. Hittil har over 2500 mennesker omkommet på den farlige overfarten over Middelhavet.

– Mannen min hadde ikke latt oss reise, og med ett skjønte jeg hvorfor: Synet av den lille gummibåten som skulle frakte oss over til Hellas, fikk det til å knyte seg i magen min. Jeg var redd for at guttene skulle gli ut av hendene mine og forsvinne i bølgene, sier hun.

Noen timer senere vasset de i land på Lesbos sammen med hundrevis av andre flyktninger – søkkvåte, men lettede.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger er det kommet 380.000 flyktninger sjøveien til Europa frem til september. Bare i august kom 130.000 flyktninger, nær en firedobling sammenlignet med året før. Halvparten av flyktningene som så langt er kommet i år, er syriske borgere, resten er fra andre land i Midtøsten og Afrika. Totalt har den fem år lange krigen i Syria sendt over 12 millioner mennesker på flukt. Åtte millioner er flyktninger i eget land, mens fire millioner har reist til nabolandene Tyrkia, Libanon og Jordan.

 

I sikkerhet. Fahed (13) sitter på morens fang på terrassen hos onkelen i Tyrkia. I hjembyen i Syria ble han forsøkt vervet som barnesoldat av terrororganisasjonen IS. Nå venter en lang reise over Egeerhavet og Vest-Balkan.

I sikkerhet. Fahed (13) sitter på morens fang på terrassen hos onkelen i Tyrkia. I hjembyen i Syria ble han forsøkt vervet som barnesoldat av terrororganisasjonen IS. Nå venter en lang reise over Egeerhavet og Vest-Balkan.

 

Penger i bleiepakken

Med en liten ryggsekk som eneste bagasje, fortsatte Fahed, lille Faher og moren reisen mot Vest-Balkan. Første stopp var Aten, hvor de ble frastjålet 2500 euro som de hadde gjemt i en av bleiepakkene.

De klarte likevel å komme seg på bussen som fraktet dem til den greske grensen mot Makedonia. Turen tok cirka ti timer. Fra motorveien i utkanten av den greske byen Evzonoi beveget de seg innover en av stiene som ledet over grensen til Serbia. Fahed holdt moren i hånden. Han hadde overhørt at det i de mørke skogholtene skjulte seg kriminelle gjenger som er kjent for å rane flyktningene. Grensen mellom Serbia og Ungarn var den mest krevende å krysse. For å unngå grensepolitiet gikk de om natten og gjemte seg for politiet om dagen.

– Jeg likte ikke å gå i mørket. Vi måtte bytte på å bære lillebror, og jeg var trøtt og hadde vondt i føttene, sier Fahed.

 

Byen de forlot. Slik så familiens hjemby Deir ez-Zor i Øst-Syria ut allerede i januar 2014. Siden desember ifjor har IS hatt full kontroll over byen. <font color=

Byen de forlot. Slik så familiens hjemby Deir ez-Zor i Øst-Syria ut allerede i januar 2014. Siden desember ifjor har IS hatt full kontroll over byen. <font color="#b9b1b1">Foto: Ahmad Aboud/AFP/NTB Scanpix</font>

Fakta:

Barn kjemper i den blodige krigen

Human Rights Watch (HRW) har dokumentert at Den islamske staten (IS) og andre militsgrupper i Syria bruker barnesoldater. IS har vokst til den største militante islamistiske gruppen under borgerkrigen i Syria. I 2013 skiftet terrororganisasjonen navn til Den islamske staten i Irak og Levanten (Isil), før den året etter kunngjorde en sunnimuslimsk stat, et kalifat, under det nåværende navnet Den islamske staten (IS). I rapporten «Maybe we’ll live, maybe we’ll die» har HRW intervjuet tidligere og aktive barnesoldater som er ned mot 14 år gamle og kjemper på flere fronter. Spesialrådgiver Fred Abrahams i HRW sier at et tusentall barn antagelig deltar i krigshandlingene.

– Problemet er stort, og det vokser for hver dag. Det er vanskelig å dokumentere omfanget, fordi internasjonale organisasjoner og journalister ikke har tilgang til store deler av Syria, sier Abrahams.

Barnesoldatene brukes først og fremst til å bemanne veisperringer eller innhente etterretningsinformasjon i områder utenfor IS’ kontroll. Hittil i år har IS også brukt åtte barn i selvmordsangrep, sist i forbindelse med kampene mot kurdiske styrker. Den syriske enneskerettighetsorganisasjonen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) sier den kan dokumentere at 52 barnesoldater, alle under 16 år og tilhørende IS’ «Kalifatets bjørnunger»-program, er drept i 2015. Hittil i år skal IS ha rekruttert 1100 barn. Barna blir rekruttert på skoler, i moskeer og i det offentlige rom. IS oppfordrer foreldre til å sende barna sine til IS-leire, men har også rekruttert barn uten foreldres samtykke – ofte ved å lokke med penger, ifølge SOHR.

 

På glattcelle

Familien nådde aldri det 175 kilometer lange gjerdet langs grensen til Ungarn. I de serbiske skogområdene ble de pågrepet av grensepolitiet. De ble fengslet i tre dager og måtte avgi fingeravtrykk. Safa al-Ahmed forteller om et brutalt møte med ungarsk politi og myndigheter.

– Vi ble behandlet som dyr. De kastet maten til oss gjennom en luke på glattcellen på politistasjonen. Vi fikk heller aldri igjen mobil­telefonene våre, sier hun.

Ungarske myndigheter har fått mye kritikk for sin behandling av de mange flyktningene og migrantene som kommer til landet. Opprørspolitiet har brukt vannkanoner og tåregass for å hindre flyktningene å krysse grensen fra Serbia. Ungarn er nå i gang med å bygge et gjerde langs grensen til Kroatia for å stenge adgangen for flyktninger og migranter. Gjerdet er det tredje ungarske myndig­heter bygger mot nabolandene.

Sammen med moren og lillebroren fortsatte Fahed reisen til Budapest, Østerrike, Tyskland, Danmark, Sverige og Norge – før de ankom Oslo og ble sendt til Hvalsmoen transittmottak utenfor Hønefoss. Etter en måneds ventetid fikk mor og barn meldingen om at de endelig kunne gjenforenes med faren og broren i Sande.

– Det var den beste dagen i mitt liv, sier Fahed.

Etter to uker på flukt har han omsider nådd målet. De hadde lagt krigen bak seg.

 

Sammen igjen. Safa Al Ahmed (32) og Hossain al-Maj Hazza (32) vil at ungene skal få en trygg oppvekst i Norge, langt unna krigens herjinger.

Sammen igjen. Safa Al Ahmed (32) og Hossain al-Maj Hazza (32) vil at ungene skal få en trygg oppvekst i Norge, langt unna krigens herjinger.

– Så stor du er blitt! Fahed var bare tre måneder gammel da Hossain al-Maj Hazza (32) tok fatt på den farefulle ferden gjennom Europa.

– Så stor du er blitt! Fahed var bare tre måneder gammel da Hossain al-Maj Hazza (32) tok fatt på den farefulle ferden gjennom Europa.

Hoppende glad. Fahed bærer på en dramatisk historie som viser hvordan terrororganisasjonen IS rekrutterer barnesoldater til den blodige krigen i Syria. Nå vil han starte et nytt liv sammen med familien i Sande.

Hoppende glad. Fahed bærer på en dramatisk historie som viser hvordan terrororganisasjonen IS rekrutterer barnesoldater til den blodige krigen i Syria. Nå vil han starte et nytt liv sammen med familien i Sande.

 

Motstand og hjelp

Det begynner å bli ettermiddag i Sande. Søppelposer med klær er ryddet på plass. Mens Hossain tar seg en sigarett, serverer Safa sukret te i små glass. Ekteparet tilhører den syriske middelklassen. Hun er utdannet førskolelærer, ektemannen har bakgrunn som jurist og webdesigner. Nå vil de begge lære seg norsk, slik at de kan komme seg raskt ut i arbeid.

– Vi vil tjene egne penger og bidra til det norske samfunnet, sier Hossain.

Regjeringen har bedt kommunene bosette nærmere 11.000 flyktninger i år. I september har 232 kommuner sagt ja til å ta imot flyktninger som Fahed og familien, viser tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet. 21 kommuner har takket nei.

I Sande har kommunestyret vedtatt å ta imot 45 flyktninger over to år, men vedtaket har skapt reaksjoner. I september rykket Frp nestleder Per Sandberg og Sande Frp ut i lokalavisen med beskjed om at ingen flyktninger er velkomne til kommunen.

– Sande har en anstrengt økonomi og har innført eiendomsskatt. Nå må kommunen ut på boligmarkedet for å kjøpe leiligheter for å følge opp politikernes vedtak, sier Jan Fredrik Vogt, leder i Sande Frp, til Sande Avis.

I stuen i kommunalboligen forteller Hossain at familien er blitt godt mottatt i nabolaget. På bordet foran ham ligger det et kort fra naboene som ønsker familien velkommen. De siste ukene er leiligheten blitt innredet med møbler og leker samlet inn av frivillige i nærmiljøet.

– Jeg er takknemlig for at vi får en mulighet til å starte på nytt, sier han.

 

Ny start. Safa al-Ahmed (32) poserer i familiens nye hage i Sande i Vestfold.

Ny start. Safa al-Ahmed (32) poserer i familiens nye hage i Sande i Vestfold.

 

Fakta:

Trykket på Norge
▶ Regjeringen har bedt kommunene bosette 10.885 flyktninger i år, en nær dobling på tre år.
▶ Direktoratets oppdaterte tall viser at kommunene bekrefter at 10.489 flyktninger skal få bosetting i tilsammen 232 forskjellige kommuner.
▶ De 21 kommunene som har sagt nei, er stort sett små kommuner på Vestlandet, i Trøndelag og Nord-Norge:
Østfold: Rømskog
Sogn og Fjordane: Bremanger, Høyanger sier nei for 2016
Møre og Romsdal: Stordal, Midsund, Sandøy, Gjemnes
Sør-Trøndelag: Roan, Osen
Nord-Trøndelag: Røyrvik, Fosnes, Flatanger
Nordland: Bindal, Rødøy
Troms: Karlsøy, Lyngen
Finnmark: Kautokeino, Hasvik, Karasjok, Berlevåg. Gamvik har ikke bekreftet å ha tatt imot noen i 2015, og har sagt nei for 2016.

Kilder: Integrerings- og mangfolds­direktoratet (IMDI), VG

Under samme tak

Totalt har familien betalt over 7000 euro, nærmere 70.000 kroner, for å finansiere reisen. Ønsker de å vende tilbake til Syria en dag?

– Hvis det noen gang blir fred, drar vi kanskje tilbake. Akkurat nå er jeg mest opptatt av at barna mine skal få en trygg oppvekst med muligheter, sier Hossain.

Den syriske trebarnsfaren tror flyktningstrømmen kommer til å fortsette så lenge krigen herjer i hjemlandet.

Denne uken besluttet EU at 120.000 asylsøkere skal relokaliseres over de neste to årene, hovedsakelig fra Hellas og Italia. Romania, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn stemte imot forslaget, men blir tvunget til å ta imot flyktninger likevel. UDI tror det kommer mellom 16.000 og 20.000 asylsøkere til Norge i løpet av året og har akutt behov for flere boliger. For et par uker siden lød anslaget på mellom 14.000 og 16.000. Så langt i september er det kommet 2800 personer, som er ny rekord på en enkelt måned.

– Vi er i en situasjon hvor mottakssystemet er veldig sterkt presset, og vi mener forsterket grensekontroll er et svar på det, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp), som onsdag deltok på et EU-møte om Europas flyktningkrise.

I Sande, langt unna byråkratene i Brussel, høres latter og skrål fra hagen. Fahed hopper på trampolinen sammen med lillebror Fadi.

– Jeg vet ikke så mye om Norge ennå, sier Fahed.

Et smil lurer i munnviken:

– Det blir gøy å begynne på skolen igjen, men aller mest gleder jeg meg til å våkne opp i en varm seng med hele familien under samme tak.

 

Kilder: Human Rights Watch, Eurostat, Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), New York Times

 

Les også:
Se video: Polets vonde bestselgere – og de gode alternativene.

Restauranter: Som å tre inn i Petter Stordalens hode – i 2003.

Tegneserie: «Lunch» med lederbekymringer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.