Gamlehjemmet? Nei takk.

Tekst
Foto
MADRID, BARCELONA

De er gamle, de er mange, de har penger. Selvstyrte, private kollektiver for pensjonister kan roe eldrebølgen.

Mens morgentåken gynger over frosne gresstrå, marsjerer en gjeng 70-åringer med skistaver frem og tilbake mellom mandel­trærne i Torremocha de Jarama, en stille­ landsby nord for Madrid i Spania.

– Jo-jo, hei, hei. Vi må rekke qi gong, treningen starter klokken 09.00, roper Pilar Sanchez-Aparicio (69).

Et liv i solen. De 85 samboerne har mange aktiviteter å velge mellom, blant annet «nordic walking».


Her er en tidligere sosiolog, en sykepleier, lærere og en Afrika-korrespondent under uavhengighetsfeiringen i Ekvatorial-­Guinea i 1968. De er 85 samboere som driver det bioklimatiske seniorkollektivet Trabensol. De har gitt vendt ryggen til sviktende eldreomsorg, dyre private pleiehjem og offentlig helsekøer. De kaller seg «Spanias sorte får» og skal leve sine siste tiår her, i selvbygde sørvendte leiligheter med utsikt til skiftende årstider og en og annen rev.

Egen flekk

Pensjonistgjengen fant rimelig stykke flatt land i 2011. De hyret unge arkitekter, som utnyttet underjordsvarmen til en konstant gulvtemperatur på sokkevennlige 22 grader. De solgte barndomshjem i Madrid, tok opp lavrentelån og leide ut leilighetene sine, og gikk inn med 145.000 euro hver – drøyt 1,3 millioner kroner. Sommeren for tre år siden flyttet de inn med dobbeltsenger, enkeltsenger, bøker av Freud, Shakespeare og Neruda, keramikkhøner, bryllupsfoto, restene av et levd liv, skyflet inn i 50 kvadratmeter store leiligheter, alle med balkong.